-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

În ’42, Poliţia Câmpulung primea în dotare o motocicletă BMW

Ciprian Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei „Memorial Ploieşti”, a cărei activitate se concentrează pe istoria aviaţiei române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ne-a oferit un document interesant, găsit la Arhivele Naţionale Piteşti, privitor la o dotare a Poliţiei Câmpulung. Pe 12 mai 1942, Poliţia Braşov preda Poliţiei Câmpulung o motocicletă cu ataş BMW, pentru ridicarea căreia s-a prezentat „comisar ajutor Dan Gheorghe”. Procesul verbal, „dresat în localul Chesturii”, conform exprimării de acum mai bine de opt decenii, a fost încheiat între Ioan Ciurea, chestorul Poliţiei Braşov, şi delegatul Poliţiei de Reşedinţă Câmpulung, însărcinat cu primirea motocicletei repartizată acestei poliţii, după cum menţionează documentul.

  • Direcţia Generală a Poliţiei a ordonat ca Poliţiei Câmpulung să-i fie predată motocicleta cu ataş marca BMW

„Darul” de care au beneficiat poliţiştii câmpulungeni, în urmă cu 81 de ani, a avut la bază un ordin din „4 Maiu 1942 al Direcţiunei Generale a Poliţiei, contabilitatea, care ne ordonă a preda Poliţiei Câmpu-lung Muscel motocicleta cu ataş marca BMW, ce se află repartizată la Detaşamentul Poliţiei de frontieră Prejmer – Lunca Calnicului.”

După ce explică temeiul în baza căruia se produce transferul, procesul verbal enumeră ce bunuri i se pun la dispoziţie trimisului câmpulungean: motocicleta BMW tip R 12 (sunt specificate numărul motorului şi numărul ataşului), trei cauciucuri marca Balnoc (sunt specificate dimensiunea şi seria) şi două truse.

Prima trusă conţinea: „şapte chei tubulare, o cheie 12/15 mm pentru tacheţi, o cheie pentru magnetol, iar cea de-a doua: o cheie franceză, o cheie tubulară pentru bujii, o cheie cu două capete pentru ghidon, o cheie de 27 mm pentru ataş, o cheie de 14 mm, o cheie de 8/10 mm cu prelungitor, o cheie de 13 mm pentru tacheţi, o cheie de 15 mm, o cheie de jiglere, o bujie de rezervă, un cleşte, un dorn, două livere, o pompă pentru cauciucuri, o rolă izolirvald (izolirband), o şurubelniţă.”

Odată cu documentul, Ciprian Tănăsescu ne-a trimis şi câteva fotografii ale modelului de motocicletă deţinut în 1942 de Poliţia Câmpulung, cu menţiunea că cea din imagini a aparţinut Aviaţiei Române şi, în prezent, se află în Anglia. Preşedintele Asociaţiei „Memorial Ploieşti” speră ca, dând publicităţii această informaţie, cine ştie, poate iese la iveală şi o fotografie cu motocicleta Poliţiei Câmpulung.

Vă amintim că la ediţia din acest an a „Nopţii Muzeelor”, Secţia de Istorie a Muzeului Municipal Câmpulung a oferit publicului evenimentului o expoziţie organizată în parteneriat cu Asociaţia „Memorial Ploieşti”, intitulată „Lupte aeriene peste plaiuri muscelene”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!