În timp ce opozanţii primăriţei se frământă de grija cheltuielilor cu Zilele Câmpulungului, care au fost mai mici decât cele ale ultimei ediţii organizate de Liviu Ţâroiu, în 2019, adevăratele probleme, pentru care Primăria nu are o soluţie, datează din timpul administraţiilor PSD şi PNL. Cine a sărit în sus în 2021, anul în care Zilele Câmpulungului nu s-au ţinut? PNL şi PSD! Care astăzi vaită ipocrit bietul buget local adus în sapă de lemn de o ediţie – repetăm – cu costuri mai mici decât în 2019, când, în timpul PNL şi PSD, Câmpulungul a dat înapoi zeci de miliarde de lei vechi pentru rateul „Kretzulescu”. Să depăşim momentul jenant al unei opoziţii sleite de energie şi idei, pentru a relata despre un nou impas: Primăria nu are nici bani, nici variantă de mutare a preşcolarilor din căminul de lângă Policlinică şi a şcolarilor din clădirea veche a Şcolii „Oprea Iorgulescu”. Şi nu este pe vrute nici pentru Primărie, nici pentru părinţi şi cadrele didactice, deoarece expertizele realizate în primăvara acestui an au confirmat scenarii sumbre: clădiri cu risc seismic 1. În condiţiile în care autorităţile locale sunt în posesia unor asemenea rapoarte şi nu fac nimic, se lasă cu dosare penale în situaţia unei tragedii.
- În 2008, clădirea se încadra la risc seismic 1. În 2014, fără lucrări de consolidare, încadrarea este „îndulcită” la risc seismic 2
La sfârşitul şedinţei din 31 iulie 2023, city managerul Ioana Marcu a anunţat că administraţia publică, Executiv şi Consiliul Local, va avea de luat o decizie importantă referitoare la relocarea Grădiniţei cu program prelungit „Sfântul Nicolae”, întrucât cea mai proaspătă expertiză comandată de Primăria Câmpulung, în această primăvară, confirmă statutul ei nefericit de până în 2014: risc seismic 1. În 2014, fără să i se fi adus vreo consolidare, clădirea devină mai sigură la cutremur, „ţopăind” în risc seismic 2.
Vă amintim declaraţiile primăriţei Elena Lasconi, din luna martie a acestui an, când a fost depistată anomalia. „În 2008, clădirea se încadra la risc seismic 1, risc iminent de prăbuşire. În 2014, se mai face o expertiză, din care rezultă că e risc seismic 2, deşi, între 2008 şi 2014, nu avem cunoştinţă să se fi făcut lucrări de consolidare. În 2015, deşi exista această expertiză, care presupunea consolidare, se fac lucrări de întreţinere a clădirii. Adică doar cosmetizare fără consolidare. Subliniez faptul că am studiat devizul de lucrări şi au fost folosite 4 tone de mozaic. O încărcătură în plus într-o clădire şubredă.”, sunt declaraţiile Elenei Lasconi din 8 martie 2023.
- Pentru copiii de la grădiniţă există o jumătate de soluţie. Pentru elevii de la „Oprea Iorgulescu” nu există variantă de mutare
Revenind la discuţia de la începutul săptămânii, şefa Executivului a anunţat ce s-a întreprins după verdictul puţin spus neplăcut al expertizei ajunse pe masa de lucru a Primăriei. Şi nu este vorba doar despre urgenţa mutării copiilor de la căminul de lângă Policlinică, întrucât trebuie relocaţi şi elevii din clădirea veche a Şcolii Gimnaziale „Oprea Iorgulescu”. Dacă pentru copiii de grădiniţă s-a găsit o soluţie, de fapt, o jumătate de soluţie, pentru cei de şcoală generală nu există o ieşire din impas. Pentru preşcolari, autorităţile se gândesc să folosească imobilul cel nou din curtea Şcolii „Nanu Muscel”, însă nici această clădire multifuncţională, rezultată din reabilitarea şi extinderea centralei termice, nu este gata, nefiind compartimentată.
„Acestea sunt urgenţele. Aşteptăm să vedem ce ne spun Ministerul Educaţiei şi Guvernul României, pentru că avem două extreme urgenţe în Câmpulung pe educaţie. Relocarea copiilor de la Grădiniţa „Sfântul Nicolae”, care are risc seismic 1, aşa reiese din expertiză şi la un vânt puternic poate să pice. Şi relocarea copiilor de la „Oprea Iorgulescu” din clădirea veche. Acestea sunt probleme. Avem nevoie de un minim de 2 milioane de lei, am făcut informare şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi la Ministerul Educaţiei, şi la Secretariatul General al Guvernului, şi la Consiliul Judeţean. Am cerut bani peste tot. Găsesc o soluţie pentru relocarea copiilor de la „Sfântul Nicolae” la centrul multifuncţional din curtea Şcolii nr.3, care ar trebui recompartimentat. Ne mai trebuie un milion fără recompartimentări acolo. Trebuie să ne punem la masă împreună, şi cu dumneavoastră (n.r. cu referire la liberalul Cristi Creţu), căci sunteţi inspector şef adjunct, şi cu directoarea, eventual, cu reprezentanţi ai părinţilor… trebuie să discutăm neapărat acest lucru. Nu ştiu dacă s-ar putea face în două schimburi în clădirea nouă de la „Oprea Iorgulescu”, pentru că, pur şi simplu, nu avem soluţie. Eu nu găsesc o soluţie. Acestea sunt nişte probleme foarte grave. Ioana vă poate spune în detaliu, pentru că a fost cu cel care a făcut expertiza şi vă spun că a făcut-o ca la carte, care este situaţia şi pe ce mai stă clădirea de la Sfântul Nicolae”.”, a declarat la şedinţa de Consiliu primăriţa Elena Lasconi.
- Ioana Marcu: „Clădirea stă direct pe pământ. Când s-a făcut expertiza tehnică, nu există nici măcar un centimetru de fundaţie”
Ioana Marcu a povestit puţin care sunt problemele clădirii Grădiniţei cu program prelungit „Sfântul Nicolae”. „Clădirea este făcută între 1850 şi 1900. La acel moment, construcţiile din zidărie portantă, din cărămidă, aveau var la mijloc. Inclusiv fundaţia a fost făcută din cărămidă. În acest moment, ea stă direct pe pământ. Când s-a făcut expertiza tehnică, nu există nici măcar un centimetru de fundaţie. Totul s-a transformat în praf. Acoperişul din tablă fălţuită, pe structură de lemn, din cauză că, în timp, s-a degradat, a fost reparat local, într-un mod total necorespunzător. Domnul expert tehnic mi-a explicat că au pus popi perpendiculari, care se sprijină doar în nişte grinzi de lemn foarte subţiri. La un vânt puternic sau la o încărcătură de 30 de centimetri de zăpadă, un astfel de pop poate să străpungă… nu este vorba despre a omorî în masă, dar poate să omoare un copil sau un cadru didactic.”, a afirmat administratorul public.
La finalul informării, Elena Lasconi şi-a răcit gura de pomană, îndemnându-i pe aleşii de la PSD şi PNL să facă lobby prin deputaţii, senatorii şi miniştrii pe care îi au, ca să susţină cauza Câmpulungului. „Pentru că noi am făcut demersurile, am cerut. Niciodată, de la Consiliul Judeţean noi n-am primit nimic. Acum este o situaţie de extremă urgenţă. Am cerut şi din fondul de rezervă al Guvernului, pentru că vorbim despre o situaţie urgentă. Este vorba despre copii.”, a încheiat Elena Lasconi. M.B.