-0.4 C
Campulung Muscel
04/11/2024

Bogdan Petry: „Eu cred despre inteligenţa artificială, dincolo de farmecul ei, că va fi pentru umanitate o cumpănă”

La scurt timp după ce şi-a adăugat în palmares câştigarea Concursului Internaţional de Caricatură „Kalosin” din Muntenegru, Bogdan Petry s-a aflat din nou în postura de gazdă, alături de Ioan Crăciun, la vernisajul unei expoziţii inedite. „Întrebări” este noua provocare a graficianului şi ilustratorului Bogdan Petry pentru publicul muscelean şi nu numai, aşteptat, până pe 10 septembrie, să se delecteze cu „câteva portrete ale unor „nume grele” din cultură şi ştiinţă, vizavi de posibile „feţe” ale viitorului”, potrivit descrierii esenţei expoziţiei de către curatorul Galeriei „Arta”. „Întrebările” lui Bogdan Petry şi răspunsurile academicianului Gheorghe Păun, invitatul evenimentului cultural, au antrenat participanţii într-un dialog captivant. De fapt, expoziţia caricaturistului câmpulungean de talie internaţională a fost concepută sub forma unui „dialog interesant între creativitatea umană şi inteligenţa artificială”.

  • Bogdan Petry şi Gheorghe Păun, subiectul unor lucrări amuzante pe subiectul inteligenţei artificiale

Motivaţia conceperii expoziţiei de neratat datorită originalităţii ideilor unui artist extraordinar o aflăm de la Ioan Crăciun. „Mi-am dorit să constitui o expoziţie cu câteva dintre cele mai elevate spirite ale umanităţii, repere pentru creativitatea umană. Apoi mi-am adus aminte că în colecţia Editurii Ars Docendi şi a mea personală mai sunt reproduceri ale lui Bogdan Petry şi am început dialogul cu el. Dialoguri care s-au întins mult peste acest prim subiect şi au atins lucruri legate de inteligenţa artificială. Ni s-a părut că ar putea să fie un dialog interesant între creativitatea umană şi inteligenţa artificială în viziunea lui Bogdan Petry.”, a afirmat acesta.

Ioan Crăciun a pregătit două surprize pentru public şi oaspeţii săi: două lucrări întoarse, care au fost arătate „la faţă” în timpul vernisajului. Într-una apare matematicianul Gheorghe Păun cu mintea conectată la o priză – de fapt, invers -, cu următoarea explicaţie a desenului realizat de Bogdan Petry: „Încărcare rapidă şi inteligentă pentru prize inteligente”. „Surpriza este că noi am schimbat traseul de transfer al inteligenţei faţă de cum o ştia dumnealui. Era doar o priză specială, smart, de la care se „încărca” academicianul. Răspunsul dumnealui, pe email, a fost cel mai potrivit pentru un asemenea cadou: „Unde este peretele? Unde este priza? O vreau!” În acea fază, academicianul se „încărca” de la priza inteligentă. Bogdan este, sigur, autorul. Aici am mai intervenit şi eu un pic, ne-am sfătuit şi am „întors-o” ca la Câmpulung.”, a povestit Ioan Crăciun cum a fost „sucită” semnificaţia imaginii cu academicianul Gheorghe Păun.

În a doua imagine apare chiar Bogdan Petry, de asemenea, conectat la o sursă de energie. „I-am trimis-o pe WhatsApp, el s-a bucurat că i-o făcusem în urmă cu o săptămână, doar că am „complotat” aici cu Marius Bascacov. El m-a întâmpinat în acest tricou – haiducesc, a completat Bogdan Petry – special pentru şederea lui în iglu.”, a povestit Ioan Crăciun. „Noul meu birou arată ca o magazie pe exterior.”, a adăugat artistul. „Igluul lui Petry, locul sigur pentru conservarea inteligenţei” este explicaţia celei de-a doua surprize artistice, care a destins atmosfera înaintea dezvoltării unui subiect cât se poate de serios: inteligenţa artificială.

  • Bogdan Petry: „Omul deja este înlocuibil. Inteligenţa artificială demonstrează clar acest lucru”

Naşterea expoziţiei este întâmplătoare, a afirmat Bogdan Petry şi a justificat astfel afirmaţia. Ioan Crăciun şi-ar fi dorit o expoziţie care să se refere la scriitori, actori ş.a.m.d. Dar tot lui i-a venit ideea de a da selecţiei de lucrări expuse o tentă mai actuală, modernă, fixată în realitate. „Atunci, ne-am gândit la inteligenţa artificială şi cred că am ales cel mai bun subiect, pentru că este extrem de actual şi este vorba despre un fenomen cu care va trebui să ne obişnuim. Este la început, dar evoluţia lui este exponenţială şi, pe zi ce trece, inteligenţa artificială devine din ce în ce mai agresivă. Este şi o capcană, pentru că ea vine cu o ispită. Fiecare dintre noi vrem să avem câte un device, vrem să comunicăm şi să aflăm cât mai multe despre ea, să ne ajute la un moment dat. Probabil că, la prima vedere, acesta ar fi rolul ei. Dar dacă ne gândim mai bine, în viitor, inteligenţa artificială este un pericol evident pentru umanitate. Aceasta este părerea mea. Noi, oamenii, suntem nişte fiinţe vanitoase şi vrem să demonstrăm că putem fi şi foarte buni matematicieni, că putem fi şi foarte buni desenatori. Până într-un punct, această vanitate este foarte bună. Dar, la un moment dat, ea nu mai poate fi stăpânită. În clipa în care omul va fi înlocuit cu totul… şi deja este înlocuibil. Inteligenţa artificială demonstrează clar acest lucru. Vorbeam cu domnul profesor Săvoiu despre faptul că inteligenţa artificială poate crea literatură. O să spuneţi: nu este sinceră. Nu este sinceră, este făcută printr-un soi de algoritm, pentru că inteligenţa artificială este mai degrabă un algoritm bine pus la punct de nişte minţi umane. Aveam de gând să scriu o carte despre figura umană raportată la zona geografică. Într-un soi de experiment distractiv, fără să-mi pun deloc mintea la contribuţie sau ambiţia într-un mod explicit, am scris o carte de 400-500 de pagini în două zile. Sunt pagini coerente, scrise foarte bine, argumentate excepţional şi… am rămas uluit. Ce face acest computer? Face o muncă de cercetare în locul tău, nu trebuie să te mai duci tu la bibliotecă, să stai cu orele şi să cauţi anumite elemente. El le are deja în banca lui de date şi ţi le oferă. Este adevărat că are nişte stereotipuri în exprimare, că este political correctness pe ici, pe colo, se vede clar că este îndrumat într-un anumit fel, nu gândeşte pe cont propriu.”, a relatat graficianul despre ceea ce el numeşte „o prezenţă nouă, pe care nu ştim s-o gestionăm”.

  • „Putem intui că, în final, pentru umanitate, în loc să fie bine, cu siguranţă, va fi rău”

Bogdan Petry povestea că a întrebat inteligenţa artificială dacă este conştientă, dacă simte că există. Răspunsul primit a fost negativ. „Nu exist, dar am o raţiune bine pusă la punct şi o bancă de date nemaipomenită şi sunt instruită să răspund şi să fiu utilă omului.”, a fost răspunsul stereotip primit, furnizat foarte rapid. „Poţi să-i dai să-ţi scrie o prezentare de 80 de rânduri. De 80 de rânduri ţi-o face. Şi este impecabilă. Am întrebat inteligenţa artificială despre Câmpulung. A spus tot ce trebuie să ştim noi şi ce ştim noi despre Câmpulung, ba şi lucruri în plus. Este uluitor. Până aici este un lucru care pare pozitiv. Ce ne facem că, de fapt, ne înlocuieşte?! Poate oricine să scrie o monografie. Până acum, o scria cu multă trudă domnul profesor Săvoiu. Cu muncă, cu transpiraţie. Acum, un nene, care nu ştie nici să scrie bine pe computer, pune câteva întrebă şi dă naştere unei cărţi. Inteligenţa artificială nu se opreşte în zona literaturii, merge şi în zona artelor plastice, unde face nişte lucruri extraordinare. Nu neapărat opere de artă, este prea mult spus. De exemplu, am luat un text biblic din Daniel, în care apare un bătrân care stătea pe un jilţ de foc. I-am dat acest text inteligenţei artificiale, care a creat o imagine uluitoare cu un bătrân cu barbă, îmbrăcat în alb, care stă pe un jilţ. Asta s-a petrecut în câteva secunde. Dacă aş face acest tablou, mi-ar lua, cu siguranţă, o săptămână cel puţin. Ar ieşi bine, m-aş strădui să iasă bine. Dar această inteligenţă a creat această operă în câteva secunde. Şi dacă nu sunt mulţumit, îi dau să facă încă una şi încă una, până când sunt mulţumit. Sunt convins că ea a apărut ca un soi de demonstraţie ca să vedem cu toţii ce poate să facă ea. A apărut, practic, dintr-odată.”, spunea acesta despre „naşterea unui eveniment istoric fără precedent”.

„Nu ştim, doar putem intui că, în final, pentru umanitate, în loc să fie bine, cu siguranţă, va fi rău. Eu cred despre inteligenţa artificială, dincolo de farmecul ei, că va fi pentru umanitate o cumpănă. Imaginaţi-vă că un redactor şef are prea mulţi oameni, trebuie să dea prea multe salarii şi, atunci, va renunţa la unii şi se va folosi de acest chat, care este înfipt în actualitate. El poate să scrie un articol foarte bun, în câteva secunde şi… cu asta basta! A scăpat, plăteşte doar abonament la acest chat şi viaţa merge înainte. Cei care au bani vor avea şi mai mulţi bani şi se va naşte o categorie de oameni care va fi scoasă pe tuşă, fiind inutilă. Asta zic eu că ne paşte cu inteligenţa artificială.”, este o parte a mesajului lui Bogdan Petry preocupat de un subiect care n-are cum să nu ne pună pe gânduri. Expoziţia este în ton cu mesajul şi merită văzută. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!