La aproape doi ani şi jumătate de la recepţionarea investiţiei din Piaţa Primăriei, lucrarea se dezintegrează, pur şi simplu, dovadă a ceea ce am scris cu insistenţă cât timp şantierul a fost în derulare: că firmele familiei Răuţoiu fac lucru de mântuială. Deşi Răuţoii au clădit un imperiu pe contractele câştigate de la primării, n-au nicio reţinere în a livra o finalitate superficială, dezamăgitoare, care necesită alte lucrări pentru îndreptarea stricăciunilor cauzate, cel mai frecvent, de munca în „dorul lelii” şi materialele necalitative.
Amenajarea Pieţei Primăriei a avut defecte încă din momentul în care beneficiarul trebuia s-o preia de la constructorul nederanjat că-şi pune semnătura pe o spoială lipsită de trăinicie, deşi, ţinând cont de zona de intervenţie, cel mai central punct al Câmpulungului, ar fi trebuit să fie o bijuterie. A ieşit un fâs şi vizual, şi funcţional, pentru corectarea căruia, în prezent, este nevoie, practic, de altă lucrare în regulă. Circulă în spaţiul public un videoclip cu disfuncţionalităţile apărute în cei doi ani şi cinci luni trecuţi de la recepţie, care arată cât de puternic este dezinteresul executantului, care câştigă bani în plus numai din lungirea contractelor onorate execrabil, ca durată şi calitate. În cazul lui Răuţoiu, ne-am lămurit care este strategia: omul face avere trăgând de timp şi profitând de scumpirea materialelor şi a manoperei. Punct.
Care a fost câştigul afaceriştilor pe seama contractului privind Piaţa Primăriei? Au câştigat lucrarea cu 6,4 milioane de lei, preţ majorat la 7,5 milioane de lei, în condiţiile în care cele două toalete au „zburat” din proiect, iar fântâna arteziană propusă prin DALI a fost înlocuită cu flecuşteţ. Şi în condiţiile în care bordura şi o parte din compozitul folosite în Piaţa Primăriei erau din stocul cumpărat de la ţeparii din Alba Iulia, care au făcut parcurile vraişte, după care au abandonat proiectul „Kretzulescu” la un stadiu de nici 25%.
- Lucrarea din Piaţa Primăriei, care n-a rezistat nici doi ani, ar trebui luată de la capăt
Piaţa Primăriei face subiectul unui filmuleţ realizat de un cetăţean, care s-a pus pe contabilizarea unei părţi a viciilor unei investiţii începute, derulate şi sfârşite prost. Tot prost a şi fost preluată de Primărie, care, pe 8 martie 2021, a făcut recepţia cu noduri, după o încercare eşuată, pe 8 decembrie 2020. La începutul mandatului său, Elena Lasconi, care era ceva mai dură cu acest constructor a cărui carte de vizită este bătaia de joc, i-a dat un termen de trei luni, ca să pună la punct lista jenantă de nereguli cu care Răuţoiu transmitea „opera” beneficiarului.
În primăvara anului 2021, când Primăria a preluat decepţionanta amenajare realizată de Group Concif şi Ratelen Construct (începută, atenţie!, în septembrie 2018), nu s-a făcut proba fântânilor arteziene şi a sistemelor de irigaţii din zonele limitrofe Primăriei, fiind încă temperatură de iarnă.
În clipul care circulă pe Facebook sunt trecute în agendă o parte dintre defecţiunile care trebuie remediate: un stâlp, prins în nişte şuruburi ruginite, se clatină îngrijorător; mai multe dale din compozitul chinezesc, care a înlocuit granitul cu care trebuia să fie pavată Piaţa Primăriei, sunt dezlipite; banda LED, care înconjoară postamentul din jurul spaţiilor verzi, este ruptă; băncile s-au slăbit şi se clatină dintr-o parte într-alta; fântânile arteziene dinspre „blocul rechinilor” sunt, pur şi simplu, devastate, fiind desprinse plăcile care „îmbrăcă” amenajarea; iarbă crescută printre pavelele strâmbe; pavajul mobil, care saltă şi coboară în funcţie de mişcările celui care îi testează „maleabilitatea”; rugină pe porţiunea metalică a scărilor; plăci sărite, sparte, crăpate, găurite cam peste tot. Iar ce nu este făcut praf poţi mişca cu mâna de la locul lui.
Nu sunt excluse nici gesturile unor huligani, care să fi tras de mobilierul din Piaţa Primăriei, dar majoritatea pagubelor sunt imputabile executantului şi stilului său de lucru mediocru arătat şi în alte ocazii, nu numai aici. Ca să corecteze purcoiul de distrugeri de care constructorul este responsabil, este nevoie de o lucrare de anvergură, nefiind de ajuns nişte cârpeli, care să ţină până la toamnă.
Investiţia din Piaţa Primăriei are o perioadă de garanţie de cinci ani, calculaţi din 8 martie 2021. Rezultatul oferit de Răuţoiu n-a ţinut nici jumătate din durata garanţiei, în care n-ar fi trebuit să se întâmple nimic grav, dacă lucrarea era de calitate.
- Pe vipia lui Cuptor, fântâna arteziană nu funcţionează
Astăzi, doi muncitori lipeau plăcile desprinse din interiorul fântânii arteziene dinspre bloc. Aceasta era marea „intervenţie” a lui Răuţoiu, care ar fi trebuit să trimită 20 de inşi în Piaţa Primăriei, ca să pună la punct lista imperfecţiunilor depistate de un cetăţean care, cu siguranţă, nu le-a văzut pe toate. Cei de la Primărie ar trebui să facă o verificare minuţioasă a ceea ce s-a deteriorat, pentru a se profita la maximum de perioada de garanţie, în care constructorul este obligat să suporte consecinţele lucrului lipsit de seriozitate.
În plină vară, pe o caniculă firească în luna lui Cuptor, fântâna arteziană centrală nu funcţionează. Şi cum a fost funcţionat, fie inundând Piaţa Primăriei, inclusiv cu o mocirlă plină de rugină, fie cu reducerea jeturilor la dimensiuni jenante, în antiteză cu spectacolul promis de Liviu Ţâroiu, trădează alegerea proastă făcută de constructor, care s-a uitat să cheltuiască cât mai puţin şi să câştige cât mai mult.
În documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii – DALI, întocmită de proiectantul OPM New Exclusive Group SRL, din Târgovişte, era prevăzută modernizarea fântânii arteziene. Redăm un mic fragment din DALI, ca să vedeţi ce propunea proiectantul legat de fântână: „Apa va fi distribuită în interiorul fântânii prin intermediul unei duze circulare Dn20, dispuse astfel încât, în momentul funcţionării, jetul de apă dezvoltat să dea o imagine tip semicerc.”
Dacă cineva a văzut vreodată imaginea tip semicerc, să ne anunţe şi pe noi, căci am ratat-o. Fântâna lui Răuţoiu n-a avut niciodată jerbe de apă impresionante, rezumându-se, din cauza poziţionării ei în pantă, la o ţâşnitoare în care să-ţi clăteşti de praf şlapii. Ce-i drept, se bucurau de ea copiii, până în această vară, când constructorul nu s-a obosit să asigure nici măcar jeturile firave pentru distracţia celor mici. M.B.