10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Plutonierul Ionuţ Butoi s-a întors în Afganistan

Cu prilejul Zilei Armatei României, o delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Ştefan Tinca, i-a vizitat pe militarii români aflaţi în misiune în teatrul de operaţii din Afganistan. În premieră, nouă militari veterani răniţi în Afganistan, care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale, au revenit în acest teatru de operaţii pentru a se întâlni cu colegii lor aflaţi în prezent în misiune, dar, mai ales, pentru a se putea întoarce din nou acasă conştienţi şi mândri că, în final, şi-au încheiat misiunea. Oficialii şi veteranii au avut discuţii cu militarii, au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă şi au vizitat spitalul de tip ROL III din Kandahar. Din grupul celor nouă a făcut parte şi plutonierul câmpulungean Ionuţ Butoi, rănit în Afganistan în august 2008. În această vizită a dat dovadă de curaj şi de tărie de caracter şi, totodată, a trecut cu brio de o etapă importantă a procesului de recuperare. A fost însoţit de căpitanii George Olteanu şi Dănuţ Nicola, plutonierul-adjutant principal Marius Apostol, plutonierii-majori Nicuşor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva, şi plutonierul Adrian Creţu. 

Un moment emoţionant a avut loc când eroul câmpulungean Ionuţ Butoi, care se deplasează în scaun cu rotile, deşi se afla în stare de inconştienţă la momentul când a fost atacat şi stabilizat la Kandahar, a afirmat că ştie cu precizie locul în care i-a fost făcută prima intervenţie, înainte de a fi trimis în Germania. Din delegaţie a mai făcut parte şi musceleanul Dumitru Scarlat, general maior, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite şi comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica. 

În prezent, în misiuni internaţionale sunt 780 de militari, dintre care 629 în Afganistan. Armata României a pierdut în teatrele de operaţii 28 de militari, iar peste 180 au fost răniţi, precizează MApN. Vizita a avut loc cu ocazia Zilei Armatei Române, care se sărbătoreşte pe 25 octombrie. Pe această dată, în 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!