Să nu păţeşti ceva pe domeniul public al Câmpulungului, fără să ai martori, că nu ai cum dovedi! Sistemul de supraveghere video al municipalităţii nu funcţionează „la capacitate”, iar imaginile înregistrate, acolo unde sunt aprinse, nu sunt de calitate. La calitatea proastă a camerelor s-a adăugat şi funcţionarea cu intermitenţe a sistemului informatic. Aceste disfuncţionalităţi au fost sesizate de poliţiştii locali, când le-au fost solicitate imagini de către Poliţia Naţională pentru dovedirea unor infracţiuni petrecute în oraş. De exemplu, în primăvara anului trecut, doar 20% din camere amplasate pe teritoriul Câmpulungului erau funcţionale, dar, la finele lui 2021, după ce a fost schimbat furnizorul de Internet, sistemul a ajuns la 60-70% eficienţă. Primarul Elena Lasconi i-a cerut în repetate rânduri şefului Poliţiei Locale, Dragoş Nicolae, să întocmească referate de necesitate pentru achiziţionarea unui sistem video nou, dar acest lucru nu s-a întâmplat, aşa că administraţia locală a reuşit să contracteze o firmă de specialitate, care să repare camerele deja existente.
Amănuntele le-am aflat din răspunsul primit la una dintre solicitările adresate de ziarul nostru administraţiei locale. La începutul lunii noiembrie 2021, am întrebat-o pe primăriţa Elena Lasconi în ce stare de funcţionare se găseşte sistemul de supraveghere video al municipiului şi dacă au fost remediate problemele legate de dispeceratul video al Poliţiei Locale, pe care ea le-a reclamat încă de la preluarea funcţiei de primar.
O lună mai târziu, am primit răspunsul conform căruia „problemele sistemului de supraveghere video sunt cauzate de schimbarea Provider-ului de internet de la AKTA către DIGI, fapt ce a determinat intervenţii pe fibra optică, pe echipamentele de supraveghere existente pe teren, urmând ca, în scurt timp, să se finalizeze aceste intervenţii, iar sistemul să devină total funcţional, fiind încheiat un contract de mentenanţă pentru asigurarea bunei funcţionări a sistemului de supraveghere.” Primarul Elena Lasconi susţine că doar o parte dintre problemele sistemului de supraveghere sunt cauzate de trecerea de la AKTA la DIGI, adăugând faptul că în luna mai a anului 2021 a primit o sesizare de la un poliţist local că doar 20% dintre camerele de supraveghere din Câmpulung sunt în stare de funcţionare. De atunci, i-a solicitat şefului Poliţiei Locale în scris, pe hârtie, prin e-mail, dar şi prin viu grai, la toate şedinţele operative, să remedieze situaţia, să întocmească referat de necesitate pentru achiziţionarea unor camere noi, lucru care nu s-a întâmplat. În urma ultimelor dezbateri, primăriţa a aprobat încheierea contractului de mentenanţă cu o firmă de specialitate, care să repare camerele video de supraveghere nefuncţionale deja existente.
„Nu au fost remediate. În ciuda demersurilor făcute de mine şi a Hotărârii Consiliului Local de reorganizare a Serviciului Poliţia Locală Câmpulung şi, totodată, din cauza contestaţiei făcute de PSD Câmpulung câştigate în primă instanţă, dispeceratul video, un instrument esenţial pentru siguranţa cetăţenilor, este, practic, ineficient. În ciuda demersurilor mele repetate şi a solicitărilor pe care le-am făcut şefului Poliţiei Locale, lucrurile au rămas exact la fel ca atunci când am preluat funcţia de primar. Concret, acest dispecerat funcţionează doar pentru situaţii de urgenţă la solicitarea organelor/structurilor abilitate. Din data de 15 noiembrie 2021, de când a fost încheiat contractul de mentenanţă, angajaţii firmei au reuşit să remedieze o bună parte din probleme, astfel că, la momentul acesta, funcţionează o proporţie de 60-70% dintre camerele de supraveghere.”, a mai declarat edilul Elena Lasconi.
Isabela FILIP