Politicienii locali încalcă prevederile Regulamentului local de publicitate, în vigoare la Câmpulung din anul 2014. Ce-i drept, amenzile nu sunt intimidante pentru partide care beneficiază de resurse, dar în acest caz nu este vorba despre bani, ci despre respectarea legii, refrenul cu care ne-au intoxicat PNL-iştii şi PSD-iştii de când s-au trezit în opoziţie. Legea trebuie respectată în permanenţă şi de către toată lumea, o normalitate căreia i se vor conforma, vor – nu vor, şi reprezentanţii celor trei partide, care, în prezent, sfidează regulile locale în materia afişajului publicitar. Primăriţa Elena Lasconi include în campania sa, care priveşte ordinea în Câmpulung, şi pe privilegiaţii din zona politicului, care au dat legi pentru „prostime”. Partidele din târg, pentru care n-a fost suficientă o simplă firmă, prin care anunţă activitatea din incinta respectivă, vor fi somate să dea jos de pe faţade imaginile cu feţele politicienilor, lipite în golurile ferestrelor şi ale uşilor. În caz contrar, vor fi amendate până când se vor conforma obligaţiilor impuse pentru toată lumea, în urmă cu aproape un deceniu.
- Politicienii din Câmpulung au făcut reguli pentru proşti. Ei, deştepţii, le-au încălcat tot timpul
În primăvara anului 2014, pe când conducerea Câmpulungului o deţineau liberalii, prin primarul Călin Andrei şi majoritatea din Consiliul Local, a fost adoptat Regulamentul local de publicitate. Regulile generale privitoare la stabilirea zonelor de publicitate împart Câmpulungul în două: zona de publicitate restrânsă care, la rândul ei, este împărţită în două subzone, A şi B, şi zona de publicitate lărgită.
În această relatare, pe noi ne interesează zona de publicitate restrânsă. De ce? Pentru că atât strada Negru Vodă, pe care este amplasat sediul PNL Câmpulung, lângă Patiseria – Cofetăria „Iepuraşul”, cât şi strada Republicii, pe care figurează sediile PSD şi AUR şi un al doilea birou al PNL Câmpulung, sunt incluse în subzona A a zonei de publicitate restrânsă. Strada Negru Vodă este sub restricţiile stabilite prin hotărâre a Consiliului Local, de la nr.64 – Mănăstirea „Negru Vodă”, până la nr.145 bis – Colegiul Tehnic. Iar Republicii integral. Limitările publicitare impuse pentru această zonă includ toate străzile care se intersectează cu Negru Vodă şi Republicii în această delimitare, precum şi zonele de protecţie a monumentelor istorice şi monumentelor de for public.
Regulamentul este limpede: „În subzona A sunt interzise mijloacele de publicitate, cu excepţia firmelor şi a panourilor publicitare mobile.” Singura formă de publicitate admisă este cea aparţinând municipiului Câmpulung şi cea rezultată ca urmare a unei asocieri cu municipiul Câmpulung. Altfel spus, numai Primăria are voie să amplaseze în această zonă sensibilă totemuri, ecrane publicitare, mijloace de publicitate temporară, proiecte de publicitate specială. Au voie să-şi facă publicitate în aceeaşi manieră şi cei care sunt asociaţi cu municipiul Câmpulung în cadrul unor proiecte. Punct.
Publicitatea pe care şi-o fac partidele prin mesaje scrise pe exteriorul clădirii şi prin posterele afişate cu feţele politicienilor reprezentativi nu este acceptată. Prin urmare, după ani şi ani în care cei care fac legi pentru alţii, nu şi pentru ei, au încălcat cu bună ştiinţă prevederile regulamentului vor fi puşi, în sfârşit, să-l respecte.
- PSD, PNL şi AUR au sedii în zona de protecţie a unui monument istoric
Ca nu transpire căutând într-un regulament stufos, adoptat în mandatul în care era mare dragoste (oficială) între PNL şi PSD, ocupanţii majorităţii scaunelor din Consiliul Local, spicuim din regulamentul care prevede astfel la articolul 9, alineatul 1: „Zona de publicitate restrânsă este zona centrală (situl istoric delimitat conform LMI 2010), în care se impun restricţii speciale şi sunt permise numai mijloacele de publicitate precizate în anexa 3. (2) Este interzisă amplasarea mijloacelor de publicitate cu excepţia firmelor şi a publicităţii temporare, steagurilor publicitare, ecranelor publicitare şi a totemurilor proprietatea municipiului Câmpulung sau amplasate ca urmare a unei asocieri cu municipiul Câmpulung. (3) Zone de publicitate restrânsă sunt şi zonele de protecţie ale monumentelor istorice şi monumentelor de for public, indiferent de zona în care sunt amplasate acestea.”
Încă o sensibilitate urbanistică reglementată prin regulament, de care au manifestat dureri în cot politicienii cărora ce le mai place să defileze cu respectarea legii! Pe care iată cum o încălcă, mititeii, având impresia că sunt deasupra tuturor! Clădirea de lângă Piaţa Centrală, în care s-au adunat PSD, PNL şi AUR, adică opoziţia din Câmpulung, are peste drum un monument istoric, Biserica Domnească. Un motiv în plus să nu înzorzoneze faţada imobilului cu feţe şi mesaje. Adevărul este că arată foarte rău clădirea împopoţonată a aliaţilor politici, ca o tarabă care a supravieţuit demolării „ruşilor”.
În centru, aceeaşi problemă, chiar mai mare, cu sediul PNL, şi acesta împestriţat ca o sorcovă şi înconjurat de monumente: Biserica „Sfântul Nicolae”, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, fosta bancă a Câmpulungului, Muzeul Municipal, Primăria Câmpulung.
- Încălcări ale regulamentului pe bandă. Amenda poate fi de 50.000 de lei
Lecturând în continuare regulamentul, articolul 14 limpezeşte şi mai mult ideea că n-ai ce căuta cu mesaje publicitare în aria protejată: „(1) Amplasarea mijloacelor de publicitate este interzisă în următoarele situaţii: k) în zonele în care a fost restricţionată sau interzisă publicitatea prin Regulamentul local privind amplasarea mijloacelor de publicitate.”
Iar la alineatul 2 al aceluiaşi articol: „Se interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafeţelor vitrate ale clădirilor.” Exact asta se întâmplă la clădirile PSD şi PNL Câmpulung, unde suprafeţele destinate geamurilor sunt mascate cu afişe.
Alt articol călcat în picioare de politicienii cu tupeu din Câmpulung – şi aici ne referim la cei care au ridicat mâna când au votat regulamentul în timpul administraţiei PNL – este articolul 20, care prevede: „(1) În zona de publicitate restrânsă, conform anexei 1 – subzona A, la prezentul Regulament, sunt interzise mijloacele de publicitate. (2) Excepţie de la prevederile alin. (1) îl reprezintă firma, ca element al fondului de comerţ, totemurile şi ecranele publicitare proprietatea municipiului şi publicitatea temporară.” Limpede ca lumina zilei.
Regulamentul prevede că „nerespectarea de către proprietarii mijloacelor de publicitate a tipurilor şi dimensiunilor mijloacelor de publicitate admise, în conformitate cu prevederile regulamentelor locale privind amplasarea mijloacelor de publicitate” constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 50.000 de lei.
Într-o primă fază, partidelor, care încalcă de ani buni regulile în materia publicităţii stradale, le vor fi trimise somaţii să-şi dea jos de pe faţade posterele. Dacă nu se conformează cerinţei din notificare, vor contribui la bugetul local al Câmpulungului cu amenzi.