Pentru a doua oară, Cristian Hristu Dică se află în situaţia de a rămâne fără funcţia de primar, dacă la Curtea de Apel se menţine – sau se înrăutăţeşte – condamnarea penală a edilului de la Vlădeşti, pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş. Şeful Executivului a fost tras la răspundere pentru infracţiuni la regimul silvic, fiind condamnat la o amendă de 15.000 lei şi confiscarea autoutilitarei şi a lemnelor transportate în condiţii de ilegalitate. Însă cea mai grea sancţiune pentru Cristian Hristu Dică constă în interdicţia de a mai ocupa funcţia de primar timp de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Primarul a atacat, pe 13 iunie 2023, hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeş şi, în funcţie de rapiditatea cu este tranşată acţiunea de apel de către instanţa superioară, nu este exclus ca mandatul acestuia să înceteze înainte de a ajunge la termen. Oricum, edilul PSD nu mai poate candida la alegerile din 2024, dacă verdictul defavorabil lui nu se schimbă.
Hristu Dică a mai fost suspendat din poziţia de conducere a Primăriei în intervalul august 2017-octombrie 2028, după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a găsit în conflict de interese. A fost repus în drepturi prin decizia Curţii de Apel Piteşti, care a anulat ordinul prefectului din 16 august 2017. Mai mult, acesta şi-a recuperat şi salariul de care a fost privat în intervalul 22 august 2017 – 27 octombrie 2018.
- După un an de cercetări, primarul a fost trimis în judecată
La capătul unui proces, care a presupus 14 termene de judecată, pe durata cărora magistratul s-a confruntat cu absenţa nejustificată a unora dintre cei implicaţi, fiind nevoit să dispună mandat de aducere pentru aceştia, primarul de la Vlădeşti a primit pedeapsa pentru fapta comisă pe 27 octombrie 2020. În timpul unui control al poliţiştilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, în comuna Corbi, Cristian Hristu Dică a fost găsit în neregulă cu un transport de lemne. Poliţiştii l-au depistat la volanul unei autoutilitare cu macara şi remorcă, cu care transporta cantitatea totală de 38,73 metri cubi de material lemnos, fără documente legale de provenienţă. Oamenii legii au întocmit un dosar penal, conform Legii nr. 46/2008, iar buştenii au fost confiscaţi şi predaţi Ocolului Silvic Domneşti. Ansamblul auto, folosit la transportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor.
Primarul s-a apărat că îşi ajuta soţia, care deţine un depozit de material lemnos la Vlădeşti. Firma neavând un şofer disponibil, a prestat edilul serviciul de a aduce lemnele de la un furnizor din Corbi, până la sediul societăţii. Pe drum l-au oprit poliţiştii, care l-au prins că nu avea documente de provenienţă pentru toată încărcătura. Cercetările s-au finalizat după un an şi, la capătul lor, Hristu Dică a fost trimis în judecată pentru transportul în neregulă.
- Primarul a contestat trimiterea în judecată
Procesul penal a fost tranşat de către Judecătoria Curtea de Argeş, în a cărei jurisdicţie s-a consumat fapta. Înainte de a rezolva speţa penală în care a fost implicat edilul de la Vlădeşti, magistratul s-a pronunţat asupra legalităţii sesizării instanţei din toate punctele de vedere şi asupra corectitudinii întregii proceduri derulate până în etapa trimiterii în judecată.
În primăvara anului 2022, judecătorul de Cameră Preliminară a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpat. Magistratul a constatat legalitatea sesizării instanţei sub aspectul competenţei materiale şi teritoriale a Judecătoriei Curtea de Argeş. De asemenea, a constatat legalitatea actului de sesizare, rechizitoriul emis la data de 26 octombrie 2021 în Dosarul nr. 1730/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, şi legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Pe 7 aprilie 2022, instanţa a dispus începerea judecăţii cauzei cu inculpatul Cristian Dică Hristu în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art. 68, alin. 21, din Legea nr. 46/2008. Articolul din Codul Silvic – Legea 46/2008 care incriminează fapta săvârşită de primarul de la Vlădeşti prevede că sunt interzise primirea spre încărcare şi transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neînsoţite de documentele specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.
Primul termen de judecată a fost fixat pe 14 iunie 2022. Asta ca să fie timp pentru soluţionarea contestaţiei pe care Cristian Hristu Dică a şi formulat-o, pe 18 aprilie 2022, faţă de această primă hotărâre a magistratului. Pe 12 mai 2022, Tribunalul Argeş a respins contestaţia primarului, ca nefondată, şi l-a obligat să achite 150 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.
- Hristu Dică a cerut recuzarea judecătorului de la Curtea de Argeş
Pe 14 iunie 2022, a debutat procesul penal, cu o cerere de amânare a lui Dică Hristu pentru a-şi angaja avocat. Tot la primul termen, instanţa a dispus introducerea în cauză a societăţii Hristo Unico SRL. După încă o amânare, acceptată de magistrat pe 24 noiembrie 2022, la solicitarea avocatului edilului, pentru a pune la punct apărarea, la prima înfăţişare din acest an, instanţa n-a mai admis altă încercare de lungire a cauzei.
La termenul din 26 ianuarie 2023, judecătorul a respins noua cerere de amânare înaintată de avocatul primarului, pentru imposibilitate de prezentare la proces. Instanţa a stabilit ca inculpatul să fie citat, inclusiv telefonic, şi să se emită mandat de aducere a acestuia.
Pe parcursul judecăţii, a fost nevoie ca magistratul să dispună mandat de aducere şi pentru doi dintre martori. Cristian Hristu Dică a fost de acord ca, în situaţia în care era găsit vinovat, să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Vlădeşti şi Primăria Aninoasa. Acestuia i s-a încuviinţat şi proba cu expertiză tehnică în specialitatea silvicultură, pentru stabilirea cantităţii de material lemnos transportată de Cristian Hristu Dică pe 27 octombrie 2020.
Cu o lună înainte ca instanţa să pronunţe sentinţa penală, primarul a formulat o cerere de recuzare a judecătorului, care i-a fost respinsă, pe 26 aprilie 2023, ca nefondată. Din nou, Cristian Hristu Dică a fost obligat la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare în favoarea statului.
- Timp de doi ani de la rămânerea definitivă a condamnării, nu mai poate exercita funcţia de primar
Pe 25 mai 2023, judecătorul de la Curtea de Argeş l-a condamnat pe „inculpatul DICĂ-HRISTU CRISTIAN, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 15.000 lei amendă (200 de zile amendă, cuantumul unei zile amendă fiind suma de 75 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art.68, alin.21, din Legea nr. 46/2008.”, este esenţa hotărârii.
Ca pedeapsă complementară, inculpatului i s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Interdicţia operează de pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare penală.
- Autoutilitara firmei şi lemnele transportate fără acte, confiscate
Inculpatului Cristian Hristu Dică i s-a atras atenţia asupra dispoziţiilor legale privitoare la cazurile care atrag înlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa închisorii. Instanţa a dispus confiscarea ansamblului auto format din autoutilitara marca Mercedes şi remorca marca Schwarzmuller, proprietatea firmei Hristo Unico SRL, „introduse în spaţiul de depozitare al IPJ Argeş, situat în comuna Budeasa, judeţul Argeş, conform procesului verbal încheiat la data de 29 octombrie 2020.”, după cum prevede Hotărârea nr.130/25 mai 2023.
Magistratul a mai dispus confiscarea cantităţii totale de 38,73 mc de lemn esenţă fag şi brad, predată în custodie Ocolului Silvic Domneşti, conform procesului-verbal încheiat la data de 27 octombrie 2020. Inculpatul a fost obligat la plata sumei de 1.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care 500 lei, cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale.
Părţile au avut dreptul de a formula apel în termen de zece zile de la comunicare, ceea ce s-a şi întâmplat. Apelurile au fost înregistrate pe 9 iunie, respectiv 13 iunie 2023.
- Primarul şi-a mai pierdut o dată funcţia
În urmă cu şase ani, Cristian Dică Hristu a pierdut fotoliul de primar, după ce fusese condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru conflict de interese. Agenţia Naţională de Integritate a constatat că, pe timpul când era consilier local (2008 – 2012), a votat o hotărâre de Consiliu, prin care administraţia locală încheia un contract de furnizare de lemne de foc cu o firmă al cărei administrator şi asociat unic era cumnata sa. A fost trimis în judecată şi condamnat. Edilul a folosit căile de atac, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat decizia penală şi a trimis cauza spre rejudecare Curţii de Apel Piteşti, care dăduse sentinţa de condamnare. La rejudecare, instanţa l-a achitat definitiv.
Magda BĂNCESCU