12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Gheretele dintre viitoarele parcuri ale Gruiului nu vor fi demolate, dar vor fi înlocuite cu chioşcuri identice şi aspectuoase

La întâlnirea Elenei Lasconi cu cetăţenii din Grui, de la începutul acestei săptămâni, a venit o câmpulungeancă interesată să obţină confirmarea primăriţei că deţinătorii de chioşcuri aflate peste drum de parcul central nu vor fi obligaţi să le demoleze. Şefa Executivului i-a asigurat pe cetăţeni, încă din momentul demarării acţiunii de degajare a terenurilor publice de garaje, că îi lasă să funcţioneze pe mai departe. Dar nu vor funcţiona în aceleaşi gherete oribile, amplasate la strada principală care străbate cartierul, între două parcuri nou-nouţe: parcul central, care, la anul, va intra în şantier, şi parcul de pe terenul „Focului lui Sumedru”. Primăriţa n-avea cum să permită menţinerea aceloraşi şandramale dezagreabile între două spaţii verzi în care vor fi investite milioane de lei, dar nici nu va cere desfiinţarea lor. Oamenii din acest mic negoţ trăiesc şi evident că s-au speriat după ce au văzut că Elena Lasconi nu a glumit când le-a solicitat câmplungenilor să renunţe la garaje, nefiind cazul de negocieri, drame şi lacrimi pentru înduplecarea ei.

  • „Toată lumea nu ştiu ce are cu noi, că… de ce nu ne strică şi pe noi, că suntem la fel ca garajele!”

„Nu vă fie teamă, că nu vă dărâmă nimeni, doar v-am promis!”, şi-a reluat angajamentul Elena Lasconi în faţa unei cetăţene care a trecut imediat strada, de la „buticul” ei, în parc, unde primăriţa invitase oamenii, ca să le vorbească despre un program social al Primăriei. Socială era şi doleanţa ei, întrucât câmpulungenii rămaşi fideli negoţului în chioşcul de cartier, indiferent că au sau nu vânzare, îşi asigură un venit. Este greu de crezut că vânzarea duduie, când majoritatea s-au obişnuit să-şi procure produsele alimentare de la supermarket. Pe vânzători îi vezi mai mult aşteptând clienţii, în afara magazinaşelor, fumând şi bând cafea, încât n-ai cum să nu te întrebi dacă este rentabilă o astfel de activitate. Probabil că este, de vreme ce oamenii sunt atât de înverşunaţi să-şi păstreze comerţul în spaţiile cu aspect deplorabil.

„Le modernizăm şi noi.”, s-a angajat cetăţeana, care a vrut să audă din nou din gura primăriţei că buticarii nu vor avea soarta garajiştilor. „Dar nu pe acestea! Dispar toate, dar nu înainte de a face altele.”, a anunţat-o Elena Lasconi. „Aşa, doamna primar, că toată lumea nu ştiu ce are cu noi, că… de ce nu ne strică şi pe noi, că suntem la fel ca garajele!”, a continuat femeia. „Dumneavoastră aveţi o pâine de câştigat.”, a punctat primăriţa aspectul social al permisiunii acordate deţinătorilor de magazinaşe alimentare şi nealimentare de a-şi păstra „business-ul”.

Care mare mirare cum supravieţuieşte! Tinerii nu cumpăra haine de la chioşcul din cartier, ci din afara Câmpulungului şi, preponderent, le comandă online. Iar părinţii şi bunicii lor „vânează” ofertele alimentare de la magazinele mari, unde găsesc tot ce le trebuie. Nu mai spunem că, în general, cei care au magazine de cartier cumpără tot de la supermarket şi mai pun ceva la preţ, ca să le iasă şi lor ceva.

În sfârşit, subiectul relatării este menţinerea gheretelor până la intrarea zonei în şantier. Va fi cel mai mare şantier din Câmpulung, întrucât se va lucra de-o parte şi de alta a străzii Gruiului, la amenajarea a două parcuri pe o întindere considerabilă. Investiţiile se vor întinde până la intrările în blocuri, pentru a fi îmbunătăţit absolut tot ce este în jurul parcului. Dacă noi, cetăţenii Câmpulungului, plătim aceste lucrări de anvergură în Grui, ar fi cazul ca şi aceşti comercianţi să-şi schimbe comportamentul în momentul finalizării investiţiilor. Adică să nu-i mai vedem cu dosurile trântite pe lăzi, cu scrumierele şi paharele înşirate pe scaune, stând la clacă, cu gâturile răsucite după clienţi. Şi să nu mai vedem marfa expusă pe manechine aliniate în faţa chioşcului, în soare, în praf, ca la piaţă sau ca la „case” cu pretenţii, cum am remarcat şi la cel mai mare complex comercial al Câmpulungului. Şi să nu mai vedem măturile de nuiele proptite de dozatoare sau lăzi frigorifice, în afara magazinului, ca să le aibă la îndemână. Or fi chioşcurile învechite şi degradate, dar şi ei, ca administratori şi chiriaşi, sunt neglijenţi cu imaginea propriei activităţi.

Petenta asigurată de primăriţă că ea şi vecinii de „business” scapă nedemolaţi a motivat de ce arată dezagreabil spaţiile de comerţ. „Noi nu suntem la fel ca garajele. Avem taxele şi impozitele plătite la zi. Toţi ne-au făcut „barăci”, ne-au făcut „chichineţe”, ne-au făcut în toate felurile. Din astea trăim şi noi. Într-adevăr, sunt foarte urâte, dar dacă avem contractul numai pe un an, noi nu putem să investim.”, a justificat ea. „Le dăm jos, dar nu acum. Să le facem pe celelalte.”, a replicat Elena Lasconi.

Ca să nu-i lase muritori de foame, după cum se plâng, Primăria se complică şi complică investiţia parcului de peste drum de cel central cu cinci chioşcuri, cu suprafeţe cuprinse între 30 şi 50 metri pătraţi. Ele vor fi amplasate în stânga şi în dreapta intrării în parc. Şi încălzirea lor este o problemă, căci unii au gaz, dar alţii folosesc butelii pe GPL. Elena Lasconi crede că s-ar potrivi panouri fotovoltaice montate pe viitoarele chioşcuri, dar… să ajungem sănătoşi la momentul înlocuirii actualelor coşmelii. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!