2.3 C
Campulung Muscel
11/12/2024

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Galeria marilor profesori ai Câmpulungului 1900-1945 (II)

Ion Nicolaescu – Bughianu
(1867 – 1958)
Profesor de geografie şi istorie

A urmat cursurile primare la Câmpulung, iar pe cele secundare la Gimnaziul „Gh. Lazăr” şi Liceul „Sf. Sava” din Bucureşti. După absolvirea Universităţii Bucureşti în 1896, a fost profesor de geografie la Tulcea, după care s-a transferat la Câmpulung.
În 1902 a devenit profesor titular pentru specialităţile geografie şi istorie la Şcoala Normală „Carol I” din Câmpulung. A ţinut cursuri şi la Liceul „Dinicu Golescu” până la pensionarea sa în 1931.
Pasionat de călătorii, în colaborare cu profesorul Ion Gh. Marinescu, a întocmit o „călăuză” a împrejurimilor Câmpulungului, însoţită de o hartă, care au fost trimise spre publicare Ministerului Instrucţiunii şi Cultelor.
În excursiile sale montane a făcut numeroase fotografii de o excepţională calitate. Cele zece cutii cu diapozitive şi colecţia sa de roci le-a donat în 1937 Şcolii Normale „Carol I”. A studiat zona Muscelului din punct de vedere geologic şi a descris flora şi fauna acestor locuri.

Alexandru Muşatescu
(1869 – 1956)
Profesor de română, latină şi greacă, director

A fost una dintre figurile proeminente ale Câmpulungului. Născut la Măţău – Muscel, a urmat Seminarul Central din Bucureşti, pe care l-a absolvit ca premiant de onoare al şcolii. După obţinerea licenţei în filologie, a fost numit în 1895 profesor de greacă şi latină la Gimnaziul din Câmpulung, tocmai înfiinţat. În 1901 a obţinut şi licenţa în Drept.
Director al Gimnaziului „Dinicu Golescu” (1896 – 1902), profesor al Şcolii Normale „Carol I” (1904 – 1931), s-a bucurat de un imens prestigiu în rândul profesorilor şi elevilor săi. A fost în trei rânduri decan al Baroului de Muscel şi de două ori primar al Câmpulungului (1905 – 1907; 1910 – 1911).
În timpul primului mandat de primar, a finalizat construcţia noului local al Primăriei Câmpulung, inaugurat în 1906. Pentru calităţile sale, muscelenii l-au ales de patru ori senator în Parlamentul României.
I-a sprijinit moral şi material pe sculptorii câmpulungeni Dumitru Măţăoanu şi Constantin Baraschi. Este tatăl scriitorului Tudor Muşatescu.

Demetru Nitzulescu
(1869 – 1973)
Profesor de geografie, director

Student al marilor savanţi Grigore Tocilescu, Alexandru Odobescu şi B. P. Hasdeu, a absolvit în 1897 Universitatea Bucureşti, secţia istorie, întrucât pe atunci nu exista secţia de geografie. S-a stabilit la Câmpulung, unde a predat la gimnaziul şi apoi Liceul „Dinicu Golescu”, unde a trebuit să îşi creeze singur metoda de predare a lecţiilor de geografie. În perioadele 1911-1914 şi 1916-1919 a fost directorul liceului, pe care l-a condus cu pricepere şi demnitate.
S-a remarcat prin numeroasele excursii făcute cu elevii, organizate pe baza propriului concept de „excursie şcolară instructivă”. Cercetările sale le-a concretizat prin publicarea unor manuale de geografie şi al altor lucrări în domeniu, ca de pildă volumul „Europa în lecturi geografice”(1923), tipărit în mai multe ediţii.
În 1969 a fost sărbătorit la Liceul „Dinicu Golescu” de foştii săi elevi la împlinirea vârstei de 100 de ani, iar la 104 ani i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al Câmpulungului”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!