15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Proprietarul acuză Poliţia de muşamalizarea furtului de lemne din pădurea lui

În comuna Bughea de Jos, un caz de furt de lemne a stârnit o serie de controverse și acuzații de mușamalizare. Proprietarul unei parcele de pădure, Ion Busioc, acuză Poliția că a neglijat investigațiile și nu a făcut suficiente demersuri pentru a recupera lemnele furate și a aduce hoții în fața justiției.

Vecinii au văzut cum nişte romi taie cu brutalitate mai mulţi fagi înalţi

Incidentul nefericit a avut loc în seara zilei de 4 septembrie 2022, când proprietarul a fost martorul neplăcut al unei tăieri masive de arbori în timpul nopții. Din relatările vecinilor, mai mulți indivizi, presupus de origine rromă, au pătruns ilegal pe proprietatea sa și au început să taie cu brutalitate mai mulți fagi înalți, cu înălțimi cuprinse între 12 și 14 metri.

Norocul său a fost că vecinii, atenți, au observat activitatea suspectă și au sunat imediat la numărul de urgență 112, pentru a alerta Poliția.„Vecinii de acolo au văzut căruțele, s-au luat după ei și au făcut poze. În jur de ora 22.30-23.00, vecinii au dat telefon la 112, la Poliție. A venit Poliția, dar nu a venit cea care avea teritoriu și în Bughea de Jos, a venit altă Poliție.”, a relatat Ion Busioc.

Cu toate acestea, în ciuda intervenției Poliției, proprietarul s-a confruntat cu un șoc. A descoperit faptul că unul dintre fagi a rămas în picioare, dar cei trei fagi tăiați au fost deja încărcați în patru căruțe și gata de plecare. În mod inexplicabil, Poliția, care s-a prezentat la fața locului, nu este cea care are competență asupra zonei respective, iar implicarea unui alt pădurar, nefiind de competența lui să aibă pădurea în pază, întrucât proprietarul colabora cu o altă firmă de pază, de care respectivul pădurar nu aparținea, a ridicat suspiciuni cu privire la o posibilă colaborare între hoți și autoritatea responsabilă de paza pădurii.
Proprietatea afectată se afla sub supravegherea societății Codrii Verzi, însă pădurarul responsabil cu teritoriul respectiv nu se afla în serviciu în momentul incidentului.

Păgubitul: “Acest pădurar a fost în legătură cu hoţii, aşa cred eu”

Vecinii, pe de altă parte, au oferit informații importante care indică existența a patru căruțe implicate în furt. Doi hoți au fost surprinși cu căruțele în apropierea proprietății, în timp ce ceilalți doi par să fi fost asistați de pădurar și au scăpat cu lemnul furat, pe o altă rută. Potrivit lui Ion Busioc,„pădurea mea este dată în pază la societatea Codrii Verzi și acest pădurar nu avea în pază teritoriul meu. Era altul care avea în pază acest teritoriu, nu el. Acest pădurar a fost în legătură cu hoții, așa cred eu. Că două căruțe de acolo au plecat cu pădurarul (așa spune lumea) și au ieșit în punctul Mlăci, iar două au coborât exact pe lângă proprietatea mea.”, a explicat proprietarul.

Acesta a mai arătat și faptul că, în acea noapte, Poliția a audiat doar căruțașii, pe care i-ar fi identificat că unul dintre aceștia era din Bughea de Jos, iar celălalt era din Valea Mare, un alt indiciu pentru care proprietarul consideră că acesta a fost un furt aranjat, deoarece nu aveau ce căuta două persoane, din două locuri diferite, în același timp, în același loc și cu același scop: cel de a fura lemnele dintr-o proprietare privată. „Mi s-a comunicat că unul din ei era din Valea Mare, din Nămăiești, iar ceilalți erau din Bughea de Jos, din Mlăci.”, a susținut proprietarul pădurii. „M-am pomenit cu o citație de la Tribunal, cu dosarul, cu mențiunea de neînceperea urmăririi penale. Și așa am rămas și cu lemnele luate și cu hoții neprinși. Deși polițistul mi-a confirmat în față că hoții au fost prinși în acea seară!”, a adăugat acesta.

“Au dispărut și lemnele din punctul în care Poliția le-a colectat, la aproximativ o lună după incident”

Cu toate acestea, deși hoții au fost identificați, Poliția nu pare să fie la înălțimea așteptărilor, iar investigația nu a fost efectuată în mod corespunzător. Potrivit povestirilor proprietarului, Ion Busioc, deși a reușit să surprindă câțiva dintre hoți în flagrant, cu ajutorul vecinilor, Poliția nu a inițiat o investigație adecvată și nu a luat măsurile necesare pentru a identifica și aduce în fața justiției infractorii. „I-a prins, a luat căruțele la Poliție, iar lemnele le-au depozitat într-un punct al lor de depozitare, în Poienandre. Când am ajuns, după 3-4 zile, am luat legătura cu polițistul de acolo și mi-a spus că i-a prins. Atunci i-am spus că nu el i-a prins, ci alt echipaj, pentru că în noaptea aceea a ajuns un echipaj care nu aparținea Bughea de Jos. Acest polițist mi-a spus că îi vom trimite în judecată pe hoți și că o să-mi restituie banii. Mi-a spus să revin peste câteva zile.”, a povestit păgubitul.

Ion Busioc a continuat să încerce să obțină dreptate. A contactat polițistul respectiv în repetate rânduri, într-o încercare de a obține informații despre stadiul investigației și de a solicita o acțiune mai rapidă și mai eficientă. Cu toate acestea, a primit mereu același răspuns și promisiuni de investigații care nu s-au întâmplat. „M-am dus, după cum am stabilit, și am dat o declarație la Poliție. M-a întrebat ce pretenție am și i-am spus că îmi vreau lemnele înapoi. Sau dacă nu are lemnele, pentru că le-a luat Poliția, să mi le dați dumneavoastră. Atunci, polițistul mi-a răspuns că nu poate să mi le restituie, fiindcă nu au fost marcate. I-am spus: cum se poate așa ceva, să marchez eu lemnele pentru hoți? Nu se poate.”, a adăugat proprietarul.

Cu toate acestea, deși Poliția a confiscat căruțele și le-a depozitat într-un loc desemnat, ulterior s-a descoperit că lemnele au dispărut din custodia autorităților. Vecinii afirmă că pădurarul ar fi fost implicat în sustragerea acestora, dar nicio anchetă serioasă nu a fost demarată pentru a confirma aceste afirmații.

„Între timp, au dispărut și lemnele din punctul în care Poliția le-a colectat, la aproximativ o lună după incident. Nu mai există, în acest moment, în custodia Poliției. Din ce am înțeles de la vecini, le-ar fi sustras pădurarul. După acest incident, am vrut să iau legătura din nou cu polițistul, am sunat cu câteva zile în urmă, dar nu mi-a răspuns, probabil, pentru că îmi cunoaște numărul de telefon. Am vrut doar să angajez o discuție cu dumnealui. Aici se vede clar că cei doi care au fost prinși au fost acoperiți, pentru că nu li s-a luat nicio declarație în acea seară.”, a relatat Ion Busioc.

De asemenea, acesta a mai specificat că: „Sunt de părere că acest polițist a mușamalizat totul și nu a vrut să mai continue cercetările. De asemenea, lemnele au fost măsurate doar în punctul în care au fost aduse de Poliție, dar nu a venit absolut nimeni în pădurea mea să constate că de la mine s-au furat, ci doar fata mea a fost să facă poze la tulpinile rămase. În fața mea mi-au spus că se ocupă, că sunt hoții prinși, că se ocupă de caz, dar, de fapt, nu s-a ocupat nimeni. În instanță nici măcar nu i-a convocat pe cei doi indivizi prinși în acea noapte. Ciudat este faptul că lemnele au fost confiscate în acea seară, dar, probabil, au căzut la învoială și, până la urmă, a reieșit faptul că nu au fost prinși hoții”.

Potrivit proprietarului, acesta a primit un răspuns dezamăgitor de la procurorul care s-a ocupat de caz, respectiv dosarul fusese înaintat instanței cu propunere de neîncepere a urmăririi penale. Procurorul din Câmpulung i-ar fi comunicat faptul că hoții nu au fost identificați, deși proprietarul susține că un polițist implicat în investigație i-ar fi confirmat că infractorii au fost prinși în noaptea respectivă. La data de 10 mai 2023, în cadrul procesului înaintat în instanță, acesta a cerut retrimiterea dosarului și adăugarea de noi probe, inclusiv filmulețe și fotografii care demonstrează prezența hoților încărcați cu lemne pe drumul public în acea noapte.

Totodată, acesta a susținut că nu s-au obținut declarații de la cei doi indivizi prinși în noaptea respectivă și că nu s-au angajat specialiști pentru a evalua corect prejudiciul cauzat. Calculul inițial al prejudiciului a fost de 551,04 lei fără TVA pentru o cantitate de 1,972 metri cubi de lemn de fag. Cu toate acestea, proprietarul consideră că suma calculată este subevaluată și a solicitat recuperarea integrală a prejudiciului suferit, întrucât, susține el, prețul unui metru cub ar costa minim 500 lei, iar cantitatea de masă lemnoasă care i-a fost sustrasă ar depăși cu mult cei 1,972 de metri cubi măsurați de către autorități, ci nu de către un specialist, după cum a susținut proprietarul.

În prezent, în urma cererii trimise judecătorului, prin care proprietarul a adăugat probele strânse ulterior, dosarul său a fost trimis la Poliția Bughea de Jos pentru completarea declarațiilor, iar acum se așteaptă un nou răspuns din partea organelor competente de soluționare a cazului. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!