-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

În tot Rucărul, pe drumul naţional, nu sunt decât patru treceri de pietoni! După moartea unei femei sub roţile unui tir, CNAIR-ului i se cer semafoare şi limitatoare de viteză ca la Bran

Moartea unei femei nevinovate, în centrul Rucărului, luna trecută, pe fondul unui accident în care a fost implicat un tir, a reactivat o discuţie mai veche între aleşi pe seama traficului rutier. Rucărul este străbătut de un drum naţional intens circulat de vehicule de mare tonaj şi, în ciuda acestui dezavantaj pentru o comună turistică, administratorul lui nu asigură suficiente măsuri de protejare a pietonilor. Rucărenii n-au la dispoziţie decât patru treceri de pietoni – susţine consilierul local Gabriela Gheorghe – pe întinderea şoselei principale, de la intrare, până la ieşirea din localitate. Carenţele circulaţiei pe drumurile comunale s-au mai ameliorat, însă pericolul rămâne artera naţională care, în opinia rucărenilor, nu este semnalizată suficient. O femeie de 60 de ani a sfârşit sub roţile unui tir, tragedia generând un schimb de replici tensionat între consiliera de la Pro România şi primarul Ionel Dulamă, pe care aceasta îl acuză că n-a făcut, înainte de tragedie, nicio adresă către CNAIR, ca să monteze limitatoare de viteză şi semafoare, aşa cum s-a întâmplat la Bran.

  • Gabriela Gheorghe: „Avem o adresă către CNAIR? Ca să procedeze ca la Bran: să monteze un semafor stradal”  

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local Rucăr, care a avut loc după nenorocirea în care a sfârşit o rucăreancă, în încercarea de a traversa şoseaua naţională, în centrul comunei, unde există trecere de pietoni, consiliera Gabriela Gheorghe a anunţat că se va abţine la orice iniţiativă a Executivului. Motivul: în urmă cu doi ani, a iniţiat un proiect de hotărâre pentru siguranţa rutieră a cetăţenilor, care n-a beneficiat de finanţare pentru realizarea lui nici până astăzi. „Mă gândesc că ar fi foarte necesară montarea unor limitatoare de viteză pe străzile intens circulate, mai ales în zona şcolilor şi lăcaşelor de cult.”, îi anunţa aceasta pe consăteni, în primăvara anului 2021, înainte de a formula un proiect de normă locală pe această temă.

„Este opţiunea dumneavoastră – a replicat primarul Ionel Dulamă -, dar sunteţi un pic în afara problemelor legate de administraţia domeniului public şi privat, care este în sarcina Consiliului Local. Drumul naţional este administrat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR. Drumul Naţional nu este în administrarea Consiliului Local.” „Avem o adresă către CNAIR? Ca să procedeze ca la Bran: să monteze un semafor stradal.”, a vrut să afle Gabriela Gheorghe. „CNAIR este administrator şi stabileşte exact ceea ce trebuie să facă: indicatoare, marcaje şi absolut tot pentru drumul naţional.”, a indicat responsabilul şeful Executivului. „Dar noi, pentru siguranţa cetăţenilor, am făcut vreo adresă în acest sens?”, a insista consiliera să ştie, şi ea, şi toată localitatea.

Primarul, însă, s-a întors la punctul de pornire al discuţiei: proiectul de hotărâre al consilierei, care privea strict drumurile comunale, pentru care are competenţă Consiliul Local. În cazul drumului naţional, „ei administrează şi ei dispun. Când au vrut să facă podul peste Râul Dâmboviţa, pe Luncă, nu ne-au întrebat pe noi şi nu ne întreabă pe noi. Când au licitat drumul, ca să-l modernizeze, nu ne-au întrebat şi nu ne întreabă pe noi. Sigur că putem face şi un proiect de hotărâre, prin care să le solicităm lor să monteze limitatoare de viteză, semafoare sau orice doriţi dumneavoastră.”, a continuat dialogul edilul.

Gabriela Gheorghe i-a imputat faptul că putea să înainteze el solicitarea, ca primar, lucru pe care acesta s-a angajat că o să-l ducă la îndeplinire, deşi altă greutate are, în opinia acestuia, o hotărâre a Consiliului Local. „Este regretabil ce s-a întâmplat, dar să aruncaţi vina pe cineva, pentru că aţi făcut un proiect de hotărâre pentru drumuri comunale… Nu avem competenţă pe drumul naţional. Este element esenţial de administraţie. Toate drumurile naţionale din România, nu numai din Rucăr, sunt administrate de CNAIR.”, a repetat Ionel Dulamă cine este responsabilul.

  • Vicele Pârnuţă: „Vreau să îmbunătăţim semnalizarea! Le vrem luminoase! Ne mor oamenii în drum!”

La Bran sunt semafoare stradale, a stăruit Gabriela Gheorghe cu acest exemplu, pe care CNAIR nu l-a aplicat şi la Rucăr. „Aşa au considerat cei de la CNAIR, că la Bran este bine să le monteze, aici n-au considerat. Eram pregătit să fac un proiect de hotărâre, pentru că are altă putere o hotărâre a Consiliului Local faţă de o adresă a primarului, în care să solicităm CNAIR, administratorul drumului care trece prin comuna Rucăr, să monteze un semafor, limitatoare de viteză etc., la complexul din centru, la liceu, în faţa Primăriei. Toate acestea se fac la solicitarea noastră.”, a precizat primarul Dulamă.

Discuţia l-a antrenat şi pe viceprimarul Ion Pârnuţă, care a anunţat că instituţia naţională a fost informată deja de nevoia suplimentară de semnalizare a drumului ce-i aparţine. „Problema a fost întreruperea… că Bran a făcut reparaţia, iar de la Bran, până aici, n-au mai făcut. Vorbind cu ei, mi-au spus este în faza de licitaţie execuţia drumului. Eu le-am spus că avem probleme: centru, Primărie, Şcoală. Este pericol! Şi au zis: aveţi indicatoare acolo şi cu presemnalizare. Avem, dar eu vreau şi luminoase. Sau să montăm ceva, ca să trepideze maşina la trecere, ca în alte părţi. Vreau să îmbunătăţim semnalizarea! Le vrem luminoase. Ne mor oamenii în drum!”, a relatat Pârnuţă ce a vorbit cu cei de la Compania Naţională.

  • Dâmburile de asfalt ale viceprimarului se vor înmulţi. „Toată lumea m-a înjurat şi m-a blestemat pentru acele treceri, dar se vede utilitatea lor”

Mai mult decât a cere, verbal şi în scris, ce lipseşte DN 73, Primăria nu poate face. „Dacă nu avem avizele lor, ne dau o amendă de ne sar capacele. Ca să sap pentru apă şi canalizare, a trebuit să iau avizul lor. Trebuie să avem de la Bucureşti, Piteşti, Poliţia Rutieră. Cum decid ei, aşa se face. Ei au spus: domnule, păi, aveţi şi presemnalizare înainte la şcoală! Când s-a rupt semaforul, am pus noi o pancartă, nu i-am mai aşteptat pe ei. De teamă că sunt copii, Doamne fereşte! Vorbeam ca să găsim o soluţie ca, la ora 8.00, să nu mai parcheze toate maşinile acolo. Dar unde să le parchezi? În curtea şcolii sunt copiii. Este periculos, este drumul îngust, iar maşinile sunt multe. Pe drumurile comunale, până acum, toată lumea m-a înjurat şi m-a blestemat pentru acele treceri pe care le-am făcut. Dar se vede utilitatea lor. Vin atât de mulţi oameni că vreau. Acum inventariem toate gropile, ca să mai luăm nişte asfalt şi să facem. Mi-au cerut pe strada Spitalului, mi-au cerut pe Ostrov, sunt multe zone pentru care lumea cere treaba asta, de teamă. Păcat şi de mine care mor, păcat şi de cel care mă omoară! Sunt două necazuri, nu unul. Nu am stat nepăsători.”, a adăugat viceprimarul.

  • „Ieşim în stradă! Blocăm Rucărul! Blocăm traficul ca să nu mai treacă pe aici!”

A povestit mai multe vicele şi despre problema împărţirii investiţiei pe DN 73 între două judeţe, Argeş şi Braşov, şi despre deplasarea lui la directorul general al Drumurilor Naţionale, şi despre înlocuirea oglinzilor sparte, şi despre cum a desfiinţat o trecere un fost consilier local, stricând-o cu buldoexcavatorul.

„Să facem mai mult! Mai mult, ca să nu moară lumea în faţa Primăriei! Avem patru treceri de pietoni în tot Rucărul! De pe Luncă, de la Uţă, la fabrică, până aici, pe distanţa de la intrare, până la ieşire, avem patru treceri!”, a ripostat Gabriela Gheorghe. Primăria nu se poate atinge cu un marcaj de artera naţională, în schimb, este obligată s-o întreţină din punct de vedere al curăţeniei. „Ne dau hârtii cu ordinul ministrului nu ştiu care, că suntem obligaţi ca drumul naţional să-l întreţinem noi. Iarba, gunoaiele… să le strângem noi pe drumul naţional. Toate instituţiile descentralizate, Apele, Mediul, Drumurile ne dau nouă amenzi… noi avem numai datorii. Ne-au dat amenzi de sute de milioane. A fost o amendă de 800 de milioane.”, a continuat vicele.

Într-un final, părţile dialogului s-au pus de acord asupra unei adrese care, vorba vicelui, nu rezolvă mare lucru dacă nu te duci unde trebuie. „Ieşim în stradă! Blocăm Rucărul! Blocăm traficul ca să nu mai treacă pe aici!”, este decisă consiliera să repete experienţa cu protestul cauzat de atacurile urşilor. „Dacă vrei să faci manifestaţie, nu trebuie să afectezi drumul naţional. Te duci pe drumurile comunale, care îţi aparţin. Nu putem să dăm aprobare pe drumul naţional.”, a încercat să-i descurajeze avântul viceprimarul. Numai că n-a avut cui. „Îl blocăm şi iese toată lumea în stradă! De 30 de ani, nu s-a modernizat nimic şi noi murim pe stradă. Am iniţiat hotărârea pentru siguranţa copiilor mei. Dacă s-a putut întâmpla cu un adult, vă daţi seama… cu un copil!”, a mai spus Gabriela Gheorghe.

Adresa administraţiei rucărene probabil că a luat deja drumul destinatarului până la data acestei relatări. Primarul Ionel Dulamă nădăjduia într-un răspuns pozitiv, fără să mai fie nevoie de alte intervenţii.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!