- Din păcate, o cruce votivă este îngropată aproape în întregime în asfalt, constructorul nefăcând nimic ca s-o protejeze
Strada Gruiului are pe toată întinderea ei, de la intersecţia cu General Dragalina, până la intersecţia cu Richard, 11 troiţe şi cruci votive, un număr impresionant pentru principala arteră a cartierului. Mai exact, opt troiţe şi trei cruci votive, la care oamenii se opresc pentru a-şi face cruce şi a spune o rugă în gând. Nu ştim să mai fie altă stradă în oraş cu atâtea simboluri creştine pe lungimea ei, edificate de oameni cu dragoste pentru Dumnezeu şi Biserică. Troiţele sunt întreţinute, dovadă a preocupării gospodarilor care le-au ridicat pentru aceste expresii ale credinţei creştine. Frumuseţea cultului ortodox se manifestă şi prin prezenţa acestor edificii pictate cu chipurile sfinţilor, străjuiţi de crucea protectoare a locului. Iar strada Gruiului, slavă Domnului, este protejată din belşug prin amplasarea acestor dovezi ale recunoştinţei oamenilor pentru ajutorul divin. E frumos ca, în timpul unei deplasări pe o stradă care oferă privirii peisajul montan în toată splendoarea lui, fie vară, fie iarnă, să vezi înşiruirea de mărturii ale loialităţii omului faţă de cultul în care s-a născut. Oricum, rămâne interesant numărul lor pentru o arteră urbană, o treime cu blocuri, două treimi cu case.
Pe artera cu pricina sunt şi o biserică şi un cimitir în incinta căruia mormintele au ajuns până aproape de împrejmuire. Cele mai vizibile troiţe sunt în dreptul Bisericii Grui, de „La ceas”, şi în intersecţia cu strada Iezer, după care încep casele, întrerupte de blocurile „S”. La fel de cunoscută este şi cea din vecinătatea intersecţiei cu strada Locotenent N.Popp, care are înaintea ei o cruce votivă, una din cele 37 păstrate pe teritoriul oraşului – din cele 39 -, care fac Câmpulungul unic în ţară.
Următoarea este la intrarea pe drumul care coboară din strada Gruiului în Parcul Mirea, o cale de acces preponderent de picior. Legătura Gruiului cu „Ciobănaşul” este vegheată de o troiţă ridicată la capătul de sus al străzii Petre Zamfirescu. Tot aici, dar pe partea dreaptă cum intri pe strada care coboară prin Parcul Ştefănescu şi iese în dreptul Grădinii Publice, zace răsturnată o cruce votivă.
Traseul troiţelor continuă cu alte două amplasate una lângă cealaltă, dintre care una dedicată Centenarului marcat în 2018, pe care este încrustată rugămintea „Ajută, Doamne, pe Români!” Înaintea acestora, dacă nu eşti atent, treci cu uşurinţă de o altă cruce votivă îngropată în stradă, din care se mai zăreşte doar vârful. Ce păcat! Pe constructor l-a durut în cot de valoarea ei istorică şi şi-a văzut de treabă turnând asfalt peste ea, în loc să fi făcut o manevră de a păstra crucea în siguranţă. Aproape de capătul străzii veghează intersecţia cu Richard, strada care coboară în spatele Pieţei Centrale, o troiţă închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril.