1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a sărbătorit 54 de ani de la înființare

Aniversarea a 54 de ani de la înființarea Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a fost sărbătorită pe 30 mai 2023, printr-o ceremonie militară și religioasă. Evenimentul a fost marcat de prezența unor personalități importante, precum foști comandanți ai batalionului. De asemenea, au fost prezenți viceprimarul Constantin Țurțulea, primarul comunei Lerești, Marian Toader, și reprezentanți ai structurilor din cadrul sistemului de apărare și siguranță națională, dar și invitați speciali.

  • Formarea Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național al României și cu primirea onorului de către comandantul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, locotenent colonel Ionuț Cosmin Tecaru. A fost transmis mesajul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, care a subliniat importanța și contribuția batalionului în îndeplinirea misiunilor și sarcinilor efectuate atât în țară, cât și și în afara acesteia. Acesta a felicitat membrii batalionului pentru profesionalismul și devotamentul lor și le-a urat succes pe plan profesional și personal. „Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a fost înființat la data de 1 iunie 1969, conform Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 2776/18.12.1968 și a Ordinului Ministrului Forțelor Armate nr. M20/16.04.1969, Garnizoana Câmpulung Muscel fiind subordonată Brigăzii 4 Vânători de Munte „Posada”. În prezent, ca unitate din subordinea Brigăzii 2 Vânători de Munte, prin îndeplinirea în totalitate și la cele mai înalte standarde a misiunilor și sarcinilor primite la exerciții naționale și multinaționale, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia, precum și prin îndeplinirea misiunilor din teatrele de operații, Batalionul este apreciat în mod constant ca o unitate de elită a vânătorilor de munte. Complexitatea desfășurării misiunilor vânătorilor de munte, în condițiile terenului muntos, impun un nivel foarte ridicat al capacităților fizice și psihice ale militarilor, dobândite, perfecționate și menținute doar prin instruire intensă și consecventă. În acest fel, provocările muntelui nu au fost și nu vor fi o piedică în îndeplinirea misiunilor, ci reprezintă doar vârful pe care sunt convins că îl veți cuceri! Doamnelor și domnilor ofițeri, maeștri militari subofițeri, soldați gradat profesioniști, personal civil contractual, la aniversarea celor 54 de ani de existență, vă apreciez pentru profesionalismul de care dați dovadă în mod constant și urez familiei „Vulturilor Carpaților” cucerirea celor mai înalte culmi atât în plan profesional, cât și în plan personal. La mulți ani!”, semnează comandantul de Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Ilie Marian Dragomir.

  • Scurt istoric al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”

Șeful de Stat Major al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a prezentat un scurt istoric al unității, marcând cele mai importante momente ale batalionului. Acesta are o tradiție militară de peste 150 de ani, începând cu înființarea unui batalion modern în anul 1867. Din 1 februarie 1877, batalionul și-a schimbat denumirea în Batalionul 2 „Muscel”, compus din 4 companii: Compania 5 „Câmpulung”, Compania 6 „Giuvala”, cu sediul la Podu Dâmboviței, Compania 7 „Râurile”, având reședința la Micești, și Compania 8 „Argeșel”, aflată la Bârzești.

Începând cu data de 1.06.1969, în baza H.C.M nr. 2776/18.12.1968 și a Ordinului Ministrului Forțelor Armate nr. M20/16.04.1969, a luat ființă Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, cu Garnizoana în orașul Câmpulung Muscel și subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte „Posada” Curtea de Argeș.
Batalionul a trecut prin diferite transformări și reorganizări de-a lungul timpului și s-a remarcat prin profesionalismul și angajamentul în îndeplinirea misiunilor. Drapelul de luptă a fost primit ca simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare, conform decretului Consiliului de Stat cu numărul 464/23.05.1969. Denumirea de „Dragoslavele” i-a fost atribuită batalionului conform H.C.M numărul 1330/22.10.1974, în memoria sângeroaselor lupte și victoriilor obținute de Armata a II-a Română în toamna anului 1916, în „Triunghiul de Foc Dragoslavele – Mateiaș – Bughea”. Drapelul de luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” a fost decorat la 8.08.1979, la 10 ani de la înființare, cu Ordinul „Apărarea Patriei” clasa a III-a. În data de 3 august 1996, în temeiul articolului 99 din Constituția României, articolului 1 din Legea 36/1995 și în baza Decretului Prezidențial numărul 1999/27.05.1996, Batalionul a primit un nou drapel de luptă.

În data de 23 aprilie 2014, cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” i s-a oferit emblema de onoare a Statului Major General. La scurt timp de la sărbătorirea a 40 de ani de la înființarea Batalionului, pe data de 10 iulie 2014, drapelul de luptă al Batalionului a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, un semn pentru militari de război. În 18 iulie 2014, ministrul Apărării Naționale, dorind a răsplăti meritele Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” pentru rezultate deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice în teatrul de operații Afganistan, a conferit acestuia Emblema de Onoare a Armatei României.

În perioada februarie-septembrie 2018, în baza ordinului de participare la misiune, Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” a executat în teatrul de operații din Afganistan misiunea „Rezolut suport”, rotația a VII-a. Pentru meritele deosebite obținute de militarii batalionului pe timpul executării misiunii, în 20.09.2018, cu ocazia desfășurării Ceremonialului de Repatriere din teatrul de operații Afganistan, drapelul de luptă al Batalionului a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofițer, însemn pentru militari de război.

În data de 21.07.2021, drapelul de luptă al unității a fost decorat cu ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, însemn de război pentru militari, cu ocazia ceremoniei militare prilejuită de încheierea misiunii forțelor terestre din teatrul de operații Afganistan.

Sacrificiul apărătorilor crestelor Carpatine Muscelene a fost scris în cartea de istorie a neamului românesc, prin jertfa eroilor batalionului: sublocotenentul post-mortem Dragoș Alexandrescu, căzut la datorie în anul 2008, în teatrul de operații Afganistan, sublocotenentul post-mortem Ionuț Mihai Toma, sublocotenentul post-mortem Petru Cristian Toader și sublocotenentul post-mortem George Emilian Catană, căzuți la datorie în anul 2017, în timp ce se întorceau de la un exercițiu de repetare a misiunii din Centrul Național de Instruire.

În urma prezentării acestui scurt istoric a urmat oficierea serviciului religios, oficiat de către un sobor de preoți, condus de către părintele Daniel Oprescu.

  • Mesajul comandantului Garnizoanei Câmpulung, locotenent colonel Cosmin Ionuț Tecaru

Spre finalul ceremoniei militare, comandantul Garnizoanei Câmpulung, locotenent colonel Ionuț Cosmin Tecaru, și-a exprimat respectul și bucuria față de un batalion bine pregătit, care a reușit, de-a lungul timpului, să efectueze misiuni importante, prin care s-a impus în fața obstacolelor și a reușit să demonstreze vitejia și iubirea pentru patrie. „I-am obișnuit pe camarazii mei că nu sunt un tip stereotip și mă adaptez în funcție de situație. Le-am cerut anul trecut, în august, când am preluat comanda acestui batalion, trei lucruri foarte simple: camaraderie, altruism și respect față de tradițiile de luptă ale armatei române. Dumneavoastră, domnule comandant, ați reușit să clădiți o școală de bărbați. Plecând cu anii 2000, procesul de tranziție și de restructurare al armatei române, când s-a trecut de la stagiul militar obligatoriu la soldați angajați pe bază de contract, mergând mai departe prin operaționalizare, certificare și cu monitori seniori și juniori, momente grele, exerciții grele, atât pe plan național, cât și internațional. Vorbeam mai devreme cu domnul colonel Stoianu, ceea ce îi raportam: Domnule colonel sunt aceiași oameni pe care ați reușit să-i selecționați, aceiași bravi luptători, numai că au câțiva ani în plus și încă își fac datoria. Aș trece printr-un scurt istoric și aș repeta ce a spus Şeful de Stat Major când a prezentat momentele importante ale batalionului, dar eu voi raporta momentele recente. Sub comanda domnului colonel Ilinca, în ultimii 4 ani, acest batalion a generat o structură de top pentru armata României, care a constituit o componentă de încredere. Batalionul generează de 4 ani oamenii aceștia și Statul Major al Forțelor Terestre se bazează pe asta. Totodată, de anul trecut, acest Batalion generează o compoziție în cadrul structurii Brigăzii, alături de Batalionul 33 și Batalionul 21, deci elementele de manevră ale Brigăzii, în rezerva strategică pentru teatrul de operații balcanic. Sunt două entități care încă impun respect, impun performanță. Acești oameni, peste care au trecut anii, dar s-a plecat bine, s-a plecat cu o selecție bună, s-a plecat cu o școală de bărbați, de la domnul colonel Nițu, domnul colonel Stoianu, de care suntem mândri și suntem fericiți că îl avem alături de noi, ulterior cu domnul general Pop, domnul colonel Căpraru, domnul colonel Ilinca și, nu în ultimul rând, domnul colonel Bălăceanu. A fost ușor, domnilor comandanți, pentru că am găsit o resursă puternică, un colectiv bine închegat, și sunt mândru să vă raportez că încă ne „hrănim” de pe urma muncii dumneavoastră, munca de-a lungul anilor prestată de dumneavoastră aici și vă mulțumim pentru aceasta! Mă adresez autorităților publice locale: fără sprijinul dumneavoastră este clar că nu vom reuși întotdeauna. Suntem parte integrantă a societății muscelene, ne face cinste, suntem alături de comunitate, sunt câteva evenimente punctuale la care am participat și am pus umărul la binele comunității, ne bucurăm să vă avem aproape alături de noi. Această companie s-a întors de la un exercițiu multinațional din Germania cu aprecieri dintre cele mai bune. Și cântăresc foarte bine cuvintele când spun asta. Urmează să ajungă la decidentul militar de la Forțele Terestre o veste destul de bună, există parteneri americani care i-ar vrea la un training cu ei, în Texas. De ce? Pentru că o companie de light infantery a ținut piept o zi jumătate unui batalion mecanizat. Acesta este rodul muncii lor și rodul muncii dumneavoastră, domnilor!”, a relatat locotenent colonel Ionuț Cosmin Tecaru.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!