24 mai 2023 este ziua în care s-au plantat primii opt tei din cei 33, care îi vor înlocui pe cei 20 tăiaţi, din considerente de boală. N-a fost o decizie uşor de luat, dar primăriţa şi-a asumat-o, întrucât uscăturile cu tulpina crăpată nu aveau nicio şansă de salvare prin tratamentele care le vor fi aplicate celorlalţi 58 de pomi. Acţiunea de înlocuire progresivă a pomilor marcaţi încă de anul trecut de Ocolul Silvic Câmpulung a început astăzi de dimineaţă, cu pregătirea terenului. S-au extras manual rădăcinile şi s-au săpat gropile pentru teii cei noi, cu înălţimea de 3 metri şi diametrul tulpinii de 10 centimetri. După prânz, când norii prevestitori de furtună – care n-a fost să fie – s-au risipit, s-a trecut la a doua etapă şi cea mai importantă. Primul tei plantat se află în dreptul Restaurantului „Musceleanca”. Jeturile de ură ale politicului, care acţionează prin postaci plictisitori, prin repetiţia aceloraşi refrene otrăvite, n-au lipsit nici de la această acţiune, pe care muncitorii lui Răuţoiu şi-ar fi dorit-o extinsă la întregul bulevard.
- În zona verde de sub aliniament vor fi sădite plantele perene recomandate de specialişti
Bocitorii de serviciu – aceleaşi conturi false obosite, nebăgate în seamă de câmpulungenii care îşi doresc bine în oraş – auo grijă nouă: se vor prinde teii cei tineri? Sau, mai degrabă, s-au rugat să nu se prindă pomii plantaţi astăzi, cărora li s-a asigurat solul recomandat de cei care se pricep la astfel de treburi. Dedesubt s-a pus pământ fertil, iar deasupra compost. Omul cu scaun la cap se roagă să reziste şi să se dezvolte, ca să arate bine aleea centrală, care începe să-şi schimbe aspectul dezolant. Aceasta este gândirea sănătoasă: să ne rugăm să crească toţi, căci sunt ai oraşului, la fel ca bulevardul. Nu al unui primar trecător prin funcţie.
Între tei va fi amenajat spaţiu verde, unde vor fi sădite plantele recomandate de specialişti. În Acordul de Mediu obţinut de Primăria Câmpulung, pentru tăierea celor 20 de tei compromişi de boală şi vârstă, există o secţiune dedicată „plantelor perene recomandate pentru zona verde la baza arborilor”.
„În zona verde de sub aliniament recomandăm folosirea de specii cu caracter istoric specific Câmpulungului. Recomandăm folosirea de plante perene rezistente la condiţii de umbră / semi-umbră, pentru o întreţinere minimală, plantate pe un strat de mulci de 10 centimetri. Nu recomandăm îngazonarea, iarba este cel mai greu de întreţinut.
Exemple de specii recomandate: Hedera (Iederă), Vinca, Hydrangea (Hortensie), Spirea (Cununiţă), Lonicera (Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului) etc. Între plantele perene pot fi introduşi bulbi de narcise, lăcrămioare, brânduşe.”, cităm din Acordul de Mediu.
- Protocol cu Facultatea de Horticultură, pentru a se planta speciile potrivite unui oraş de munte
La începutul săptămânii viitoare, primăriţa Elena Lasconi, însoţită de directorul ADP, Bogdan Pătru, va merge la Bucureşti, la Institutul de Horticultură, pentru a discuta chestiunea procurării florilor, care vor fi sădite pe Bulevardul „Pardon”. Spaţiile verzi vor fi întrerupte, din loc în loc, de o alveolă placată cu piatră, unde vor fi montate băncile. Aşadar, mobilierul stradal, bănci şi coşuri de gunoi, nu va afecta suprafaţa destinată circulaţiei pietonale.
Toţi cei 33 de tei tineri, sănătoşi, îşi vor găsi locul pe bulevard în următoarele două săptămâni, în funcţie şi de condiţiile meteo. „Terenul este bătătorit şi din cauza lucrărilor, dar de 30-40 de ani nu cred că a fost luat în seamă. Va trebui să afânăm acea bucată de pământ şi să spunem pământ fertil şi mulci. Este important ca plantările să le facem peste mulci, nu pe gazon. Gazonul are nevoie de sistem de aspersoare şi acest lucru dăunează rădăcinilor. O să avem sistem de irigat cu picurare, care va fi folosit până se prind. Va fi folosit şi pentru plantele care vor fi pe spaţiul verde. Va fi destul de mult spaţiu verde şi, din loc în loc, vor fi nişte „pastile”, ca un soclu pentru bănci şi pentru coşurile de gunoi. Şi acelea vor avea personalitate, pentru că trăim într-un oraş nobil, cochet. Nu vom pune plastic.”, a declarat primăriţa Elena Lasconi. Mobilierul stradal şi bolarzii vor constitui subiectul unei conferinţe de presă.
Planurile sale sunt de a înlocui flora peste tot cu specii care să se potrivească unui oraş de munte. „Mi-aş dori să avem tot timpul anului flori pe bulevard şi în tot oraşul. L-am sunat pe decanul Facultăţii de Horticultură, pentru a încheia un protocol. Vreau alt fel de flori, pentru că nu mai doresc să văd panseluţe. Vreau să avem o gândire prin care să se creeze o legătură inclusiv cu indicatoarele stradale, cu mobilierul stradal, pentru că totul merge către conceptul de brand de oraş. Noi trebuie să spunem ceva despre noi.”, a încheiat Elena Lasconi. M.B.