15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Locotenent colonelul Cristian Ion Bărbulescu, şef al Pompierilor timp de 12 ani, va conduce Protecţia Civilă a Primăriei Câmpulung

Locotenent colonelul Cristian Ion Bărbulescu este un câştig, din punct de vedere al personalului, pentru Primăria Câmpulung, graţie experienţei sale de 30 de ani în domeniul situaţiilor de urgenţă. Fiind pus la punct cu ceea ce presupune intervenţia într-o situaţie de forţă majoră, fostul şef al Detaşamentului de Pompieri Câmpulung ştie cu ce se va confrunta din postura de responsabil de Protecţia Civilă a Primăriei Câmpulung. După o încercare eşuată de ocupare a postului vacantat prin pensionarea lui Marcel Pârşan, Cristian Ion Bărbulescu s-a înscris la concurs, pe care l-a trecut fără probleme. Activitatea acestuia la Primărie va începe, cel mai târziu, la jumătatea lunii iunie. Noul angajat al instituţiei a avut, în această după amiază, o întrevedere cu primăriţa Elena Lasconi, care a ţinut să-l felicite pentru decizia de a se face în continuare util Câmpulungului. La 52 de ani, după cum ne-a mărturisit Cristian Bărbulescu, nu putea sta de-o parte şi, oricum, nu stătea de-o parte după pensionare, având o ocupaţie privată, mediator autorizat, plus o activitate PSI. Dar şi-a dorit mai mult: un serviciu cu program full-time, chiar prelungit, pentru că incidentele se întâmplă seara, noaptea ori în zori. „Ar fi culmea, dacă este un Cod Roşu sau Cod Portocaliu, eu să închid uşa şi să plec acasă!”, a asigurat Cristian Bărbulescu în privinţa disponibilităţii de a lucra peste program, aşa cum se întâmpla pe vremea când conducea Detaşamentul de Pompieri.

  • Fiind în floarea vârstei, Cristian Bărbulescu şi-a dorit să fie util în continuare comunităţii

Procedura de recrutare a unui ocupant al funcţiei de referent de specialitate, clasa II, gradul profesional superior, la Compartimentul Protecţie Civilă şi Situaţii de Urgenţă, s-a derulat în luna mai, proba scrisă având loc pe 18 mai 2023, urmată de interviu. Este vorba despre procedura reluată, pentru că autorităţile au mai încercat să găsească pe cineva, fără succes, însă. Locotenent colonelul Cristian Ion Bărbulescu a promovat cu brio, având în spate o carieră cu sarcini lărgite faţă de actuala misiune. Nu-i va fi uşor nici la Primăria Câmpulung, unde domeniul Protecţiei Civile, ca dotare atât a serviciului, cât şi a municipiului, pare din alt secol. Este din alt secol!

Din 2006 şi până în 2018, Cristian Bărbulescu a fost comandantul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung. O scurtă perioadă, 2017-2018, a ocupat funcţii de conducere la ISU Argeş: împuternicit prim-adjunct, şef Centru Operaţional, şef Serviciu. Următorii trei ani, din martie 2018, până în februarie 2021, a lucrat la Ministerul Afacerilor Interne, în Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la cabinetul secretarului de stat Raed Arafat. După trecerea în rezervă, a început o activitate pe cont propriu. Nu putea să stea degeaba după trei decenii în care a fost activ. Mai cu seamă că este în floarea vârstei şi îşi doreşte să fie pe mai departe de folos comunităţii în care trăieşte.

„Timp de 30 de ani, am lucrat în acest oraş cu oameni din cadrul instituţiei şi sigur că am o idee despre ce se întâmplă la nivelul administraţiei publice locale în acest compartiment. Va trebui să facem o analiză clară şi amplă a lucrurilor care definesc Protecţia Civilă în municipiul Câmpulung, împreună cu doamna primar, ca să vedem ce putem îndrepta din lucrurile care nu s-au făcut. Ştiu nivelul la care ne aflăm în acest moment. Sunt aproape doi ani de când postul este vacant şi acolo va trebui să facem un pic de ordine, mai ales legat de documente şi de materialele care există. Sper să facem împreună lucruri bune pentru acest oraş.”, ne-a declarat, astăzi, locotenent colonelul Cristian Ion Bărbulescu.

Pentru început, trebuie văzut care este punctul de pornire. Acesta îi spunea primăriţei că a colaborat foarte bine cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Câmpulung. „Eu zic că putem face lucruri. Vedem şi cu ce putem face lucruri.”, spunea Cristian Bărbulescu.

Trebuie puse la punct două planuri importante, iar dorinţa lui este ca, până la finalul anului, să fie întocmite: planul de analiză şi acoperire a riscurilor, care pune accent pe cutremure, şi planul de evacuare a oraşului. Tot în prima fază, trebuie trecute în revistă adăposturile în caz de situaţii de urgenţă, mai ales că în Câmpulung nu sunt refugii care să corespundă în totalitate. Totodată, trebuie reactivat SVSU care, în opinia lui, nu este un lucru foarte complicat. De asemenea, trebuie verificate alarmele. Noul şef al Protecţiei Civile al Primăriei se gândeşte la un proiect european pentru a pune la punct dotările municipiului care ţin de Protecţia Civilă. În special, pentru actualizarea sistemului de înştiinţare a câmpulungenilor în caz că, Doamne fereşte!, se întâmplă ceva. Sunt sisteme atât de moderne încât nu se limitează la a alerta cetăţenii, ci îi şi anunţă ce este de făcut.

În esenţă, Cristian Bărbulescu ştie ce are de făcut, având colaborări cu voluntarii, cu asociaţiile de proprietari, cu ADP, la inundaţii, la vijeliile soldate cu prăbuşiri de acoperişuri, din vremea în care conducea Detaşamentul de Pompieri Câmpulung. Cu asociaţiile de proprietari, parteneriatul era în special pe partea de prevenţie. Ca formalităţi, spunea acesta, toate aceste lucruri există, dar trebuie să şi funcţioneze.

„Vreau să facem treabă! Cât vom fi sănătoşi, cât vom putea. Eu spun că vom putea face treabă şi oraşul merită mai mult şi pe linia aceasta de Protecţie Civilă şi de Situaţii de Urgenţă. Mie îmi pare bine că mă apuc de treabă!”, a mai spus acesta. „Vorbeaţi despre sprijinul colegilor. În primul rând, aveţi sprijinul meu.”, l-a asigurat primăriţa Elena Lasconi pe cel mai nou colaborator al său.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!