0.7 C
Campulung Muscel
04/11/2024

Drumul de acces către Schitul „Sfântul Ierarh Modest” va fi făcut în condiţii civilizate, cu rigole betonate, podeţe şi ziduri de sprijin

Toamna trecută, când a oficiat slujba de sfinţire a noii biserici a Schitului „Sfântul Ierarh Modest” de la Stoeneşti, Înaltpreasfinţitul Calinic i-a dat ca sarcină primarului Paul Marin să pună în siguranţă căile de acces către cele două lăcaşuri de cult amplasate în zonele înalte ale comunei: Mănăstirea Cetăţuia „Negru Vodă” şi Schitul „Sfântul Ierarh Modest”. Chiar înainte de a i se încredinţa această cerinţă din partea Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului, edilul de la Stoeneşti a îmbunătăţit calea de acces către schit, de cum a fost luat în primire de maica Anastasia.

Echipa de muncitori a Primăriei a asigurat profilul de drum al arterei anevoioase, desfăşurate pe o distanţă de 3 kilometri până în vârf, cu pante şi curbe greu de străbătut atunci când plouă. S-a întâmplat să plouă şi pe 10 septembrie 2022, când a avut loc ceremonia religioasă de sfinţire a bisericii reconstruite după incendiul din 2020, şi pe 18 decembrie 2022, când schitul şi-a sărbătorit hramul, Sfântul Ierarh Modest. În acea zi, au putut urca pe povârnişul înmuiat de ape doar deţinătorii de maşini adaptate terenului accidentat. Restul credincioşilor au parcurs drumul pe jos, temători să nu păţească precum pasagerii unui autoturism rămas împotmolit în noroi, care a blocat înaintarea celorlalţi pe drumeagul strâmt.

Primarul comunei a luat în serios însărcinarea transmisă în cadrul slujbei de sfinţire de către Înaltpreasfinţitul Calinic şi pregăteşte, deocamdată, formalităţile de întocmire a proiectului de asigurare a legăturii din Coteneşti cu schitul „cocoţat” pe un platou, într-un peisaj de vis.

  • Drumul nu va fi asfaltat deocamdată, dar se întreprinde o lucrare pentru dirijarea apei care îl strică la fiecare ploaie

Prima etapă dintr-o procedură complexă, care presupune destulă „hârţogărie” până când pelerinii vor ajunge să simtă un drum mai bun sub picioare ori sub roţile maşinilor, s-a consumat la şedinţa Consiliului Local din 6 aprilie 2023. Aleşii de la Stoeneşti au aprobat, în urmă cu o lună, întocmirea documentaţiei de proiectare a investiţiei „Profilare drum, rigole betonate şi podeţe pe drumul de acces la Schitul „Sfântul Modest”.

La dezbaterea cu pricina, primarul Paul Ion Marin i-a informat pe consilieri că s-au mai întreprins lucrări la acest drum, dar este nevoie de podeţe în plus, rigole betonate şi ziduri de sprijin. „Apa trebuie dirijată în aşa fel încât să nu mai strice drumul. Se va profila apoi şi se va aplica piatră. Nu se asfaltează deocamdată. Într-o şedinţă viitoare, vom veni şi cu sursa de finanţare. Sunt bani destinaţi pentru astfel de lucrări.”, a explicat primarul care sunt intenţiile Executivului.

  • Înaltpreasfinţitul Calinic: „La Cetăţuia „Negru Vodă” este mai mare primejdia ca aici. Să luaţi măsuri de securitate!”

Strădaniile Primăriei de a înlesni urcuşul pelerinilor către schit au fost recunoscute şi de către liderul Bisericii argeşene. În urmă cu opt luni, când s-a sfinţit biserica reclădită din temelii, Înaltpreasfinţitul Calinic a povestit mai multe lucruri: şi despre reţinerea sa faţă de decizia stareţului, de acum 20 de ani, de a ridica o biserică de lemn, şi despre potenţialul uriaş pentru turismul din zonă reprezentat de cele două lăcaşuri de cult de la înălţime, şi despre urgenţa asigurării, în special, a accesului către Cetăţuia, unde dificultatea cărăruii poate genera tragedii din neatenţia celor care urcă sau coboară.

Vă redăm o parte din mesajul Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului, care a conţinut cele două sarcini transmise primarului de la Stoeneşti.

„Când a fost vorba de biserica de lemn, am spus atunci: „Părinte stareţ, nu face biserică de lemn aici. Că biserica va arde.” I-am spus înainte. S-au restaurat mai multe biserici de lemn. În parohia în care am fost eu în Transilvania, au fost biserici de lemn şi spaimă permanentă am avut de atunci! Când am slujit prima dată, în 1964, la 1 octombrie, în parohia în care am fost, în biserică de lemn, de atunci, a intrat o spaimă şi nu mi-a ieşit nici azi! Sunt 60 de ani de când am această spaimă. Că bisericile de lemn sunt foarte sensibile, ard, se distrug… Din trăsnet, din fulger, din vina vreunuia, din neglijenţă ş.a.m.d.

Din faptul că a ars biserica de aici nu s-a făcut tărăboi prea mare. Dar când la Nămăeşti au ars trei cocioabe, s-a zis în presă: Ard bisericile lui Calinic! Dacă confunzi un coteţ şi o cotoarbă de casă – să mă iertaţi de expresiile acestea foarte colorate, că m-am săturat -, apoi confunzi tu şi pui pe prima pagină: Ard bisericile lui Calinic! Bravo, domnule! Ce-s ale mele bisericile? Sunt eu proprietarul bisericilor? N-am nicio biserică. Vai de capul meu! Am biserica sufletului meu.  

N-am zis nici de problema focului de aici şi l-am lăsat în apele lui să se trezească. N-a zis nici el nimic, n-am zis nici eu. Ce să mai zici? Dar tot n-a ascultat părintele Modest şi s-a apucat de lucru aici… am auzit eu, n-am auzit, am lăsat lucrurile tot aşa. Este cam mare biserica, putea fi mai micuţă şi mai încolo. Nu aici, să cotropim curtea. Iar nu m-a întrebat. Nu m-a întrebat, nu-i nimic. Am zis că sigur această biserică de cărămidă n-o să mai ardă.

L-am lăsat pe părintele Modest să facă ceea ce trebuia să facă de la început. Biserică de cărămidă. Iată că a făcut, a ascultat! Părinte stareţ, ai ctitorit un lucru extrem de important, dar extrem de dificil. Şi aici a fost, la fel, o Golgotă, ca la Cetăţuia „Negru Vodă”. Acolo este mai mare primejdia ca aici. Acolo, dacă nu se iau măsuri şi domnul primar nu îngrijeşte acolo… Să luaţi măsuri de securitate! Numai un ins dacă cade de acolo în prăpastie, te-ai ras pentru totdeauna, şi tu, şi numele meu! „Nişte nenorociţi, că n-au vrut să facă!” De primar nu pomeneşte nimeni! Or să ne înjure pe noi. Că primarul este ocrotit de lege. Noi nu, noi suntem ocrotiţi de Duhul Sfânt.

Vă felicit că aţi făcut aici drum şi să-l menţineţi, să faceţi rigole, şanţuri, că este un loc foarte frumos. Acest punct şi Cetăţuia „Negru Vodă” vor deveni puncte de forţă turistică, împreună cu celelalte. Că lumii îi place frumosul, îi place muntele. Omul merge pe drum, domnul primar. Iar dumneata, fiind primar, că ai să mori primar, fă drumurile acestea! Unii primari sunt făcuţi ca faraonii, o viaţă întreagă, sau ca Regina Elisabeta. Ai să ajungi primar cu 70 de ani.”, a prevăzut mai-marele Bisericii argeşene pentru primarul Paul Marin care i-a ascultat recomandarea.

Drumul către schit, chiar dacă nu se asfaltează în prima etapă, va fi protejat prin lucrarea intenţionată de administraţia publică locală, de asigurare a scurgerii apelor ploilor care spălau piatra şi cauzau şomârdoale în clisa „capcană” pentru autoturismele de stradă. Potrivit Arhiepiscopului Calinic, Schitul „Sfântul Ierarh Modest” este poziţionat mai la înălţime faţă de Cetăţuia „Negru Vodă”. „Eu am măsurat. E cu 50 de metri mai înalt aici decât în partea cealaltă.”, spunea Înaltpreasfinţitul Calinic. Însă este mai periculos urcuşul la Cetăţuia, în special pentru cei afectaţi de boală ori vârsta înaintată.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!