3.5 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Familia bărbatului omorât de urs va primi despăgubiri de la Ministerul Mediului

La instanţa de fond s-a definitivat procesul prin care Ministerul Mediului a fost obligat să plătească daune morale şi materiale şi despăgubiri urmaşilor bărbatului din Vlădeşti, omorât de urs, în decembrie 2017. Soţia şi cele trei fete ale vânătorului omorât de jivină vor primi trei sferturi din suma pe care au cerut-o ca despăgubiri. Decizia nu este definitivă, fiind deja atacată cu apel de Ministerul Mediului.

Peste 157.000 euro, despăgubirile pentru soţia şi cele trei fete ale vânătorului
După incidentul de acum cinci ani, pe rolul Tribunalului Argeş a fost înregistrată acţiunea „în răspundere delictuală, plată daune morale şi materiale în sumă de 200.000 de euro”, de către soţia şi cele trei fiice ale bărbatului din Vlădeşti, care a murit după ce a fot atacat de un urs. Pârâte în cauză au fost Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş.
Dosarul a fost înregistrat anul trecut, în luna august, iar instanţa s-a pronunţat pe 18 aprilie 2022, admiţând în parte acţiunea demarată de urmaşele lui Vasile Stanciu, care a murit la 40 de ani, din cauza rănilor produse de un urs, care l-a gherănit într-o pădure din Aninoasa, unde fusese la o partidă de vânătoare. Astfel, a dispus ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să plătească soţiei lui Vasile Stanciu şi fetelor sumele de 155.000 de euro, la cursul BNR din ziua plaţii şi 11.708 lei (circa 2.300 euro), reprezentând despăgubiri, dar să suporte şi cheltuielile de judecată, de 1.500 lei.
Săptămâna trecută, pe 27 iunie 2022, Ministerul Mediului a atacat cu apel hotărârea Tribunalului.
Despăgubirile urmează să fie acordate după ce procurorii au constatat că vânătorul nu a avut nicio vină în producerea incidentului care l-a costat viaţa. El participa la o vânătoare autorizată de vulpi. În plus, s-a constatat că în zona unde a fost programată vânătoarea, până la acel moment, n-au fost întâlnite specii de urs. Motivul apariţiei acestor animale a fost procurarea insuficientă a hranei, care a determinat deplasarea ursului într-u habitat care aparţinea altor specii, pentru a-şi procura hrana, moment în care s-a întâlnit cu musceleanul pe care l-a atacat mortal.
Abia după ce s-a stabilit că moartea bărbatului a fost cauzată de rănile produse de urs, s-a trecut la răspunderea autorităţii publice, care se ocupă de mediu, aceasta având obligaţia de supraveghere a animalelor din fondul cinegetic. Astfel, au fost aplicate prevederile Legii 407/2006, a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. La articolul 13, alineatul 4 se prevăd despăgubiri pentru pagubele produse de către exemplarele din specii de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexa 2, cazul de faţă specia urs, pe care le suportă autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, din bugetul aprobat cu această destinaţie. La urs (Ursus arctos), în anexa respectivă, valoarea despăgubirilor este de 40.000 de euro. Dar, la stabilirea daunelor materiale ce au trebuit acoperite, s-au luat în calcul, conform legii, sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.

Bărbatul a încercat să-şi oprească singur sângerarea, dar n-a reuşit
Incidentul din 6 decembrie, în care a murit bărbatul din Vlădeşti, a fost al doilea din luna decembrie 2017. Anterior, pe 4 decembrie 2017, un cioban din Tigveni a pierit după ce a fost muşcat de un mistreţ.
Potrivit anchetatorilor, Vasile Stanciu, de 40 de ani, din comuna Vlădeşti, participase, alături de alte trei persoane, la o vânătoare autorizată de vulpi, pe fondul 17 din Aninoasa, în zona Valea Siliştii. N-au reuşit să împuşte nimic, iar la final, în jurul orei 11.00, s-a îndreptat fiecare pe câte-o cărare, abordând calea cea mai scurtă, spre punctul de întâlnire, unde se afla maşina cu care veniseră. Din nefericire, în timp ce cobora prin pădure, într-o zonă greu accesibilă, în punctul „Iliuţă”, Vasile Stanciu a dat nas în nas cu un urs. Fiara l-a atacat fulgerător şi s-a pierdut în adâncul pădurii, iar bărbatul n-a avut nicio şansă de supravieţuire.
Bărbatul a încercat să pună animalul pe fugă, trăgând două focuri în aer, dar se pare că zgomotele au stârnit şi mai mult sălbăticiunea care i-a provocat răni grave incompatibile cu viaţa. Ceilalţi trei vânători au încercat să-i sară în ajutor, însă, până au ajuns la el, bărbatul murise, cadrele medicale de pe ambulanţa sosită ulterior la locul tragediei constatând decesul. În urma examinării leziunilor, anchetatorii au constatat că animalul i-a provocat bărbatului răni grave în zona abdominală, dar, mai ales, la picioare, unde leziunile au fost fatale. Ursul i-a secţionat artera femurală la membrul drept, fapt ce a dus la pierderi masive de sânge şi, implicit, la deces.
„S-a organizat o vânătoare la vulpi, ne-au cerut cei de la DSVSA Argeş pentru analize. Formaţia a fost de patru inşi, cu titularul fondului de vânătoare. La final, am încercat să venim la maşină. S-a dus paznicul să ia maşina, iar noi am căutat calea cea mai scurtă ca să plecăm acasă. În acest timp, el (n.r. Vasile Stanciu) s-a întâlnit cu ursul. A strigat că l-a îngrămădit ursul şi a dat două focuri în sus. A mai dat un băiat, care era la o distanţă de el de circa 100-200 de metri, un foc în sus, altul încă două focuri de armă. Eu când am ajuns acolo, după aproximativ 9-10 minute, i-am făcut respiraţie artificială, dar degeaba. L-am găsit cu cureaua de la pantaloni legată la piciorul drept. Încercase să oprească sângerarea, dar n-a reuşit. Murise.”, ne-a spus după incident şeful de grupă Titu Manole.
Vasile Stanciu era un apreciat meşter sobar, iar în tagma vânătorilor păşise prin 2011. În cei şase ani n-a avut niciun incident, dar iată că acest hobby l-a costat viaţa. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!