25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Reparațiile în „Kretzulescu”, blocate de dreptul de proprietate intelectuală al Ancăi Coșa

Motivul pentru care Parcul „Kretzulescu” a rămas în aceeaşi stare de paragină din mandatul trecut, deşi era vorba că, în acest mandat, se va pune la punct, inclusiv ce s-a lucrat – şi s-a degradat deja – în cadrul nefericitului proiect „Kretzulescu”, este legat tot de Anca Coşa. Arhitecta deţine un drept de proprietate intelectuală pentru documentaţia vestitului proiect, eşuat catastrofal, cu consecinţa pierderii banilor europeni, prin urmare, nu se poate folosi nimeni de studiul plătit din bani publici fără permisiunea ei. Nicio pierdere! La “gunoi” cu documentaţia ei protejată de drepturi de autor, de care nici n-am vrea să ne mai aducem aminte, la cât rău au produs Câmpulungului şi ideile ei de regenerare, şi autoarea, în dorinţa de răzbunare că actuala administraţie a rupt colaborarea cu ea. Din păcate pentru cei care îndrăgesc petrecerea timpului liber în parcul de lângă pasarelă, n-a fost posibilă nici întocmirea altui proiect, pe fondul unei interdicţii valabile timp de cinci ani. Motivul: o actualizare a proiectului cauzator de coşmaruri, „Kretzulescu”, produsă în 2018, care, vreme de cinci ani, a împiedicat realizarea unui studiu nou pentru o lucrare nouă.

  • Nimeni nu se poate atinge de vechiul proiect, din cauza dreptului de proprietate intelectuală al Ancăi Coşa

În primăvara anului 2015, Consiliul Local a hotărât să nu mai continue contractul cu ardelenii de la Grup Corint, care au câştigat execuţia investiţiei „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin „Reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”. Celebrul „Kretzulescu”. Aducem în actualitate o informaţie, probabil, uitată de câmpulungeni: între 2013 şi 2015, firma de la Alba Iulia n-a executat nici 25% din totalul proiectului cu cinci fronturi de lucru, optându-se pentru rezilierea contractului. Sau, mai bine zis, pentru neprelungirea lui, căci, în aprilie 2015, când Consiliul Local a aprobat renunţarea la serviciile Grup Corint, contractul de execuţie ajungea la termen. Termen în care doar au fost batjocorite cele două parcuri: „Kretzulescu” şi Grădina Publică „Merci”.

Ce s-a lucrat în urmă cu zece ani trebuie refăcut aproape în totalitate, căci, în afară de defrişarea masivă a Grădinii Publice şi a lămpilor de iluminat alese după gustul Ancăi Coşa, nu se simte vreo intervenţie în cele două parcuri. Nu pozitivă! Negative, în schimb, putem înşira cu duiumul, de la gardul Grădinii Publice făcut de mântuială, foişorul de pe care s-a desprins şi pierdut elementul de design din vârf, podeţele din „Kretzulescu” „mâncate” de mucegai şi multe altele.

Dar ca să faci ceva, fie ca să repari ce s-a stricat, fie ca să continui ce a lăsat baltă constructorul ţepar de acum zece ani, este nevoie de un proiect nou. De ce nu poate fi folosit cel vechi, dacă tot s-au dat bani pe el? Pentru că nu se poate atinge nimeni de documentaţia Ancăi Coşa, în sensul de a o modifica şi adapta cerinţelor şi ideilor actuale, întrucât arhitecta are drept de proprietate intelectuală, ea fiind autoarea proiectului tehnic. Iar asistenţa pe partea de proiectare nu putea fi acordată decât de ea.

Foarte bine, să şi-l păstreze! Cu toate că nu este onestă inserarea unei asemenea clauze într-un contract de proiectare plătit din bani publici. O greşeală care, cel puţin în acest mandat, nu s-a mai repetat, ca să-ţi blochezi singur accesul la un proiect pe care l-ai plătit din banii cetăţenilor. În contractele încheiate în această legislatură s-a stipulat că dreptul de proprietate intelectuală pentru proiectul respectiv este al Unităţii Administrativ – Teritoriale Municipiul Câmpulung.

Mai era varianta cedării dreptului în favoarea municipalităţii, lucru lesne de anticipat că nu se va întâmpla.

  • Primăria n-a putut face alt proiect, ca să scape de Coşa, din cauza unei interdicţii valabile cinci ani

Prin urmare, singura soluţie de a evita alt conflict, scandal, proces s.a.m.d., cauzat de o profesionistă în reclamaţii, era o documentaţie nouă. La preluarea mandatului său, Elena Lasconi a readus „Kretzulescu” pe agenda de lucru. Vă amintim ce planuri de colaborare avea aceasta în 2022, pe care spera să le şi materializeze.

„Pentru Parcul „Kretzulescu” trebuie un studiu de fezabilitate. Unul pentru parc, unul pentru Băile „Kretzulescu”. Noi am gândit şi am şi făcut o colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi vom finanţa, prin Timbrul de Arhitectură, Parcul „Kretzulescu” şi Băile „Kretzulescu”. Vrem să facem cu ADP patinoarul. Noi am vizualizat aşa: cei 1.800 de metri pătraţi de patinoar sunt o dimensiune de patinoar olimpic. În Câmpulung nu ne trebuie un patinoar olimpic. Imaginaţi-vă că patinoarul din Piaţa Primăriei are 300 de metri pătraţi şi acolo vorbim de 1.800 de metri pătraţi. Am spus că este suficient jumătate şi jumătatea care o să fie patinoar, vara, va fi pentru role.”, declara, în urmă cu un an, primăriţa Elena Lasconi.

În completarea acesteia, arhitectul şef Mădălina Zăgărin spunea că: „Am contactat nişte specialişti care fac parte din echipa de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Echipa respectivă este formată din profesori şi asistenţi universitari şi ei urmează să ne întocmească un studiu de fezabilitate atât pentru Băile „Kretzulescu”, cât şi pentru Parcul „Kretzulescu”, deoarece sunt nişte monumente sensibile. Şi, atunci, avem nevoie de o echipă de specialişti adevăraţi, care să poată să ţină în mână un proiect de-o asemenea sensibilitate. Dumnealor au ajuns la concluzia că, în primul rând, trebuie făcut un masterplan pe toată zona respectivă, căci nu se poate să individualizeze nişte “bucăţele” şi să le implementăm punctual. Zona respectivă are un caracter aparte şi trebuie făcut un masterplan.”

Ce trebuie făcut cu titlu de documentaţie nu s-a putut face şi nu se poate face până în vara acestui an. De ce? În 2018, s-a produs o actualizare a documentaţiei proiectului „Kretzulescu” care, timp de cinci ani, a generat interdicţia realizării unui proiect nou. În caz contrar, autorităţile locale riscau o acuzaţie de dublă finanţare. Altfel spus, în decurs de cinci ani după realizarea sau actualizarea unui proiect, doar de acela te poţi folosi.

În această vară, în luna august, se încheie termenul de cinci ani în care Primăria n-a putut comanda alt studiu ca să scape de beleaua moştenită de la primarii precedenţi. În plus, va fi expirată şi perioada de garanţie şi valabilitate a contractului, aşadar, proiectul „Kretzulescu” poate fi „îngropat” definitiv.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!