10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Preţul lucrării de pe bulevard a crescut cu aproape 2 milioane de lei pe durata procesului. Cine plăteşte? Coşa, ISC, prefectul?

Din luna mai a anului trecut şi până în această săptămână, când hotărârea Tribunalului Argeş favorabilă Câmpulungului a devenit definitivă, lucrarea de amenajare a Bulevardului „Pardon” a fost oprită. Timp de aproape 11 luni, şantierul a fost suspendat, ca efect al introducerii acţiunii în instanţă pentru anularea autorizaţiei de construire de către prefectul PNL. Se întâmpla pe 16 mai 2022, când a fost înregistrată cererea lui Radu Perianu împotriva primăriţei Elena Lasconi, cu intenţia de a-i bloca principala investiţie, estimată să se încheie înainte de Zilele Câmpulungului ale anului trecut. Din acel moment, nu s-a mai lucrat, şantierul „încremenind” până în această primăvară. Joi, 27 aprilie 2023, municipalitatea a intrat în posesia dovezii că Hotărârea nr.99 din 10 februarie 2023 este definitivă, prin urmare investiţia poate continua. Continuarea presupune, din păcate, aşa cum era de aşteptat, costuri suplimentare celor intervenite deja anul trecut, pe care bugetul local trebuie să le acopere, „tăind” din fondurile prevăzute altor cheltuieli. Deşi nu este corect să suporte comunitatea câmpulungeană o scumpire care nu s-ar fi produs dacă n-ar fi existat sesizarea Ancăi Coşa, procesele-verbale ale ISC şi procesul prefectului. Coşa, ISC şi prefectul sunt cauzele unui adaos nedorit la preţul lucrării care trebuie încheiată până la ediţia din acest an a Zilelor Câmpulungului.

  • Din mai 2022, până în aprilie 2023, lucrarea a fost oprită                      

Noi, câmpulungenii, n-ar fi trebuit să dăm bani în plus peste preţul oricum majorat faţă de licitaţie al contractului dacă n-ar fi existat povestea din 2022, cu cele trei personaje şi acţiunile lor anti-Câmpulung: Anca Coşa, ISC şi prefectul. Recapitulăm secvenţele celei mai amare tărăşenii politice prin care, în încercarea de a sabota primarul, a fost atacată întreaga comunitate câmpulungeană, privând-o de o lucrare finalizată la timp.

  • 18 februarie 2022: Anca Coşa a făcut sesizarea la ISC.
  • 18 martie 2022: o angajată a Inspectoratului Regional în Construcţii Sud Muntenia, cu sediul la Ploieşti – instituţie condusă de Nicolae Oprescu, un muscelean cu şcoala absolvită la Câmpulung – , a venit în control la Primărie.
  • 21 martie 2022: procesele verbale ale ISC erau înregistrate la Primăria Câmpulung.
  • 24 martie 2022: documentele de control ajungeau deja la prefectul Radu Perianu.
  • 16 mai 2022: acţiunea declanşată de prefectul PNL împotriva primarului Câmpulungului, pentru anularea autorizaţiei de construire, era înregistrată la Tribunalul Argeş.

Procesul s-a derulat între 24 august 2022, când a avut loc prima înfăţişare la Tribunalul Argeş, şi 10 februarie 2023, data hotărârii care a dat câştig de cauză Câmpulungului. Hotărârea primei instanţe a devenit definitivă prin nepromovarea recursului, permiţând municipalităţii să reia lucrările stopate în urmă cu aproape un an.

  • Când a decis demolarea, Ţâroiu nu avea în buget decât 1,5 milioane de lei din preţul de 6,6 milioane de lei       

Ceea ce am anticipat în momentul blocării investiţiei cu un proces inutil şi anume scumpirea ei s-a adeverit. Câmpulungenii trebuie să suporte, fără să aibă vreo vină, aproape 2 milioane de lei în plus peste suma aprobată în primăvara anului trecut. Sumă care reprezenta un cost majorat faţă de licitaţia ţinută de Liviu Ţâroiu în 2019.

Pe 25 februarie 2019, contractul pentru „Reabilitarea străzii Negru Vodă şi străzii Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu, în municipiul Câmpulung” era atribuit asocierii formate din cele trei firme ale familiei Răuţoiu, Conteh Barengott, Group Concif şi Ratelen Construct, la preţul de 6.581.387,71 lei.

Cheltuiala anului 2020, votată în februarie, în bugetul local, de 3.061.040 lei, bani având ca destinaţie plata parţială a lucrării de pe bulevard, s-a redus, pe parcursul anului, la 1.491.040 lei. Atât putea să cheltuiască Liviu Ţâroiu în anul în care a decis demolarea bulevardului, operaţiune începută pe 14 septembrie 2020, cu o durată de două săptămâni, până la alegerile din 27 septembrie 2020. Întrucât investiţia cu un purcoi de borduri şi zăbrele metalice în locul gardului viu risca să fie mai hidoasă decât Piaţa Primăriei, noul primar a oprit şantierul.

  • În anul în care nu s-a lucrat din cauza procesului, costul investiţiei a crescut cu aproape 2 milioane de lei   

Ajungă primar, Elena Lasconi a trebuit să facă rost de bani pentru Bulevardul „Pardon”. Din cele 12 milioane de lei obţinute de la Guvern, la început de 2021, 7 milioane de lei erau destinate lucrării din centrul municipiului.

Însă nici această sumă nu era de ajuns. În primăvara anului 2022, când s-a optat pentru schimbarea asfaltului de pe carosabil cu piatră cubică, Consiliul Local a trebuit să aprobe valoarea actualizată a lucrărilor: 7.537.583,37 lei, din care construcţii + montaj, 7.336.473,37 lei. Acestea sunt cifrele aprobate la şedinţa Consiliului Local din 12 aprilie 2022, cu o lună şi un pic înainte ca prefectul să deschidă procesul care a blocat investiţia.

În anul în care nu s-a lucrat, fiind în derulare litigiul de la Tribunalul Argeş, explozia preţurilor a afectat, cum era de anticipat, şi costurile investiţiei. Din informaţiile pe care le avem în acest moment, înainte de a fi finalizat calculul la virgulă al sumelor suplimentare, estimarea indică o scumpire cu aproape 2 milioane de lei. 2 milioane de lei, peste cele 7,5 milioane de lei, apărute în timpul în care şantierul a stat pe loc.

Adaosul, despre care nu se poate spune că este neprevăzut, de vreme ce oricine îl putea prevedea că se va întâmpla dacă lucrarea se lungeşte, trebuie achitat constructorului. Doar n-o să stea Primăria prin judecăţi şi cu executantul, care este îndreptăţit la sume în plus!

Cine plăteşte aceşti bani? Câmpulungenii, bătaia de joc a unui politic lipsit de scrupule. „Vânătoarea” primarului constituie, într-un final, o sancţiune aplicată tot omului de rând, privat de altă lucrare, ca să poată fi acoperit preţul majorat al amenajării bulevardului. Deşi moral este ca autorităţile locale să scoată cele 2 milioane de lei de la Anca Coşa, ISC şi prefect, care au pierdut răfuiala cu primarul şi Câmpulungul.

Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!