15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Jigniri în Consiliul Local Rucăr. Gabriela Gheorghe, către fostul primar Titi Ghica: „Nu mă face nesimţită! De ce mă faci nesimţită? Nu ţi-e ruşine? Mă face nesimţită el!”

Luna trecută, a crescut iar tensiunea între aleşii de la Rucăr care discută, de obicei, pe un ton mai aprins, mai cu seamă de când este în opoziţie o reprezentantă a Pro România, Gabriela Gheorghe. Pentru şedinţa Consiliului Local din martie, consiliera a pregătit un proiect de hotărâre pentru desfiinţarea postului de administrator public. N-avea nicio şansă să treacă de bariera PSD + PNL + AUR + cine a rămas independent în Consiliul Local Rucăr. Însă este de apreciat curajul acesteia, care i-a dezlegat limba înlocuitorului primarului, viceprimarul Ion Pârnuţă. Acesta a recunoscut că pe grila de salariaţi a Primăriei sunt unii care prestează mult mai puţin decât ocupantul poziţiei contestate, abia recrutat tot din rândurile consilierilor locali. Iar aceştia care fac mai puţin decât face PSD-istul Viorel Ţâru, numit de primarul Ionel Dulamă ca administrator public, ar fi ţinuţi în braţe de aleşii de la Rucăr. Asta zice viceprimarul. Ce s-a mai zis la şedinţa Legislativului rucărean şi s-a auzit urât de tot a fost insultarea unei membre a Consiliului Local de către fostul primar Dumitru Ghica, al cărui vocabular conţine la dezbaterile în plen apelativul jignitor „nesimţită”.

  • Consiliera a propus ca salariul administratorului public să fie direcţionat către investiţii pentru care Primăria nu are bani  

La şedinţa despre care relatăm, Dumitru Ghica a ţinut mai mult de primar decât a făcut-o cel care a preluat, prin dispoziţie, prerogativele lui Ionel Dulamă, obligat de starea de sănătate să lipsească o perioadă. Titi Ghica, la fel ca Gabriela Gheorghe, putea avea ce opinie dorea vizavi de înfiinţarea sau desfiinţarea postului, dar putea să-şi contracareze rivala într-o manieră mai elegantă, fiind vorba despre o femeie. Este adevărat, o femeie politician, care îşi face treaba de ales de opoziţie.

Consiliera de la Pro România şi-a motivat astfel iniţiativa de renunţare la postul de administrator public, creat tot în acest mandat şi ocupat, de un an şi un pic, de fostul ales PSD Viorel Ţîru. „Consider că sumele cu care se achită salarizarea postului de administrator public pot fi direcţionate către investiţii care pot aduce un real beneficiu comunităţii locale. De asemenea, avem proiecte care nu au putut fi finanţate. De exemplu, achiziţionarea de bănci şi coşuri stradale ori promovarea turistică a localităţii.”, menţionează consilierul Gabriela Felicia Gheorghe în documentul care explică necesitatea propunerii sale.

Ca temei juridic al demersului său, aceasta punctează prevederile articolului 129, alineatul 2, litera a, din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora: „Consiliul Local exercită următoarele categorii de atribuţii: atribuţii privind unitatea administrativ-teritorială, organizarea proprie, precum şi organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului, a instituţiilor publice de interes local şi a societăţilor şi regiilor autonome de interes local.”

La dezbaterea în plen, Gabriela Gheorghe şi-a nuanţat argumentele. „Consider că acest post este o gaură în buget şi nu avem nevoie de un administrator public. Avem suficienţi directori, manageri, înalţi consilieri şi alte funcţii în Primărie şi trei muncitori. Nu avem nevoie de acest post.”, a precizat aceasta.

  • După Titi Ghica, numai primarul, care a propus înfiinţarea postului, poate propune desfiinţarea lui   

Titi Ghica a contrazis competenţa colegei de a iniţia proiectul de hotărâre care, în opinia lui, „este inadmisibil. Pentru că iniţiatorul lui este o persoană care nu are capacitatea de a-l iniţia. Capacitatea de a iniţia acest proiect o are doar primarul comunei Rucăr. Consiliul Local aprobă, în condiţiile legii, la propunerea doar a primarului. Când a făcut această propunere de înfiinţare a postului, domnul primar ştia că va angaja pe cineva acolo şi postul durează cât stă primarul în funcţie. Când vine alt primar, dispare şi postul de administrator.”, este teoria lui Ghica, deşi mai apropiată de adevăr este doar „dispariţia” ocupantului postului, nu a postului cu totul. Când se schimbă primarul, se schimbă şi administratorul public, dar nu se desfiinţează postul din senin.

„Contractul de management este încheiat pe durată de timp determinată.”, a intervenit secretarul Ion Vorovenci cu o remarcă privitoare tot la persoană, nu la post.

Fostul primar Dumitru Ghica a făcut trimitere la acelaşi articol 129, alineat 2, litera a, din Codul Administrativ, menţionat în referatul de aprobare, semnat de Gabriela Gheorghe, „ca instrument de prezentare şi motivare a proiectului de hotărâre”. „Dar aplicarea lui se realizează prin alineatul 3, litera c, care prevede expres că înfiinţarea, care presupune şi desfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii se aprobă de Consiliul Local numai la propunerea primarului. El a propus să înfiinţeze acest post, el a angajat administrator în aparatul lui propriu, el trebuie să propună şi desfiinţarea lui.”, a susţinut Titi Ghica, pentru care proiectul de hotărâre n-avea altă soartă decât respingerea lui.

  • Gabriela Gheorghe: „Domnul vice, poate face altcineva munca pe care o prestează domnul Ţîru? Să nu mai plătim în plus un miliard!”    

Ghica şi-a avertizat colegii că sunt pasibili de a figura ca pârâţi într-un proces dacă votează hotărârea iniţiată de Gabriela Gheorghe. „Vedeţi că la ăstea veţi ridica mâna şi vom avea întâlnire… ăia care spuneţi că se desfiinţează că l-a iniţiat doamna. Şi ăsta poate să-l iniţieze doar primarul. Ne vom întâlni pe la instanţă, fie în proces civil, fie în proces penal. Spune aici: „Angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice.” Trebuie să vă gândiţi foarte bine că el are un contract şi trebuia să verificaţi să vedeţi ce scrie în contractul lui. Singurul care poate, conform legii şi articolului pe care l-am repetat de atâtea ori din Codul de Administraţie publică, este doar domnul primar. Şi înfiinţarea, şi desfiinţarea postului.”, a insistat Ghica, ales independent, care din politician de dreapta a căpătat o orientare către stânga politică. Şi pozează în „fără culoare politică”.

Gabriela Gheorghe şi-a apărat iniţiativa. „Eu aşa am găsit în lege. Am competenţă. Cum Costel Solovăstru a propus postul spre înfiinţare… Nu s-a votat, dar l-ai propus. Eu consider că postul acesta este o gaură la buget. Domnul primar l-a promis în campanie lui Claudiu Pătran, apoi domnului Benţea, apoi nu mai ştiu ce s-a întâmplat, domnului Ţîru ş.a.m.d. Domnul primar nu este de şase luni, iar domnul Ţîru nu ştiu ce atribuţii are. Domnul vice, poate face altcineva munca pe care o prestează domnul Ţîru? Să nu mai plătim în plus un miliard!”, a vrut să ştie Gabriela Gheorghe.

  • Gabriela Gheorghe a fost insultată din nou în Consiliul Local, fără ca preşedinta de şedinţă să intervină ca să oprească dialogul

Moment în care a vrut să revină în dialog Titi Ghica, dar colega n-a fost de acord. „Am adresat o întrebare domnului Pârnuţă!”, insista Gabriela Gheorghe pentru un răspuns, în timp ce Ghica era la fel de insistent să intervină peste întrebarea ei cu explicaţii suplimentare celor acordate deja.

Văzându-i pe cei doi destul de înverşunaţi, viceprimarul Ion Pârnuţă a avut o încercare eşuată de a introduce pe altcineva în discuţie. „Poate mai vrea cineva să ia cuvântul, nu mai doreşte nimeni?”, spera Pârnuţă într-o intervenţie salvatoare care, însă, n-a apărut. „Dacă tot suntem aici, domnul vice…”, tot presa Ghica să i se dea din nou cuvântul.

Atribuţie ce-i revenea consilierei care prezida şedinţa şi care n-a mişcat un deget ca să modereze un dialog civilizat. „L-am întrebat pe domnul vice, nu pe dumneavoastră!”, i-a replicat Gabriela Gheorghe lui Ghica, stăruitor să facă completări alocuţiunii expuse deja Consiliului.

„Să nu fii nesimţită!”, a susurat Titi Ghica, stârnind revolta colegei apostrofate. „Nesimţit eşti tu! Nu mă face nesimţită! De ce mă faci nesimţită? Nu ţi-e ruşine? Mă face nesimţită el!”, a izbucnit Gabriela Gheorghe, care nu se află la prima rundă de insulte servite de un coleg bărbat în forul legislativ. Repetăm, şedinţa de Consiliu era condusă de o femeie, care era obligată să intervină. Cu atât mai mult cu cât cea căreia i se aduceau injurii în public, într-o şedinţă de Consiliu Local, transmisă în direct, era tot o femeie.

Dar n-a zis absolut nimic. „Vreau să mai fac o completare!”, îi dădea înainte Ghica cu cerinţa lui persistentă. „Domnul vice, v-am întrebat ceva, vă rog frumos! Completează după.”, n-a cedat nici Gabriela Gheorghe. Abia atunci, preşedinta de şedinţă, probabil, absorbită de „spectacolul” cu accente de grotesc până în acel moment, a avut o intervenţie tardivă pentru temperarea dialogului scăpat de sub control.

„Bine, doamna preşedintă, ţinând cont de dorinţa doamnei… distinsei doamne…”, s-a manifestat zeflemitor Dumitru Ghica la adresa colegei. „Vă rog frumos, terminaţi cu apelativele acestea în adresare, că nu vă ascultă nimeni. Sunteţi penibil!”, i-a întors-o Gabriela Gheorghe fostului primar care uită, pesemne, că se află în Consiliul Local, nu pe imaşul comunal.

Magda BĂNCESCU

Sursa foto Gabriela Gheorghe: Facebook

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!