25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Florentina Oancea, o micuţă sportivă din Stoeneşti, pe podiumurile concursurilor de gimnastică ritmică

Florentina Oancea este o micuță sportivă din comuna Stoenești, care a reușit, prin multe eforturi și pasiune pentru gimnastică, să obțină nenumărate premii la concursurile naționale și internaționale de gimnastică ritmică.

  • Cum a început să practice Florentina acest sport

Părinții Florentinei sau Tinei, așa cum le place acestora să o alinte, au decis ca, în clasa I, să o înscrie la afterschool, aceștia fiind ocupați cu firma de contabilitate. Tatăl acesteia, Florin Oancea, este expert contabil. La afterschool, Florentina a întâlnit o fetiță care practica deja gimnastica ritmică și, fiind influențată de aceata, a început să facă roata acasă. Părinții Tinei au observat că fetița avea o atracție spre acest sport și au hotărât să o ducă, împreună cu prietena ei, la acel club. La scurt timp, antrenoarea le-a comunicat părinților că fetița are aptitudini și ar trebui transferată la un club profesionist. Așadar, în decembrie 2020, Florentina Oancea s-a înscris la clubul ACS DANDRI. După puțin timp, aceasta a trecut la grupa de avansați, urmând ca, în luna mai a anului 2021, alături de Maria și Sisi, generația 2013, și Rebeca, generația 2014, să treacă la grupa de elită, unde a început să se pregătească intensiv pentru concursuri.

Așadar, în luna septembrie a anului 2021, Florentina Oancea a început intensiv pregătirile pentru campionatele de gimnastică ritmică. Primul concurs al acesteia a fost „Cupa Ghimbav”, desfășurat pe 30 octombrie 2021, unde a obținut locul al III-lea. Ulterior, pe 14 noiembrie 2021, aceasta a participat la Cupa României Brașov, unde s-au calificat doar șase sportive din toată țara. În anul 2022, a reușit să obțină mai multe medalii, dar unele dintre cele mai importante rezultate au fost:

  • Locul III, panglică, la Concursul Internațional Rythmic Gymnastics Tournament of „Slavia Cup”, desfășurat la Sofia pe 22 mai 2022;
  • Locul II, sol, la Cupa „Irina Deleanu”, competiție internațională, care a avut loc în Sala Polivalentă București, desfășurată pe 26 aprilie 2022;
  • Locul III, panglică, la Cupa Ghimbav, ediția a IV-a, derulat pe 18 septembrie 2022.

Florentina Oancea, medaliată la concursul de gimnastică desfășurat la Târgu Mureș

De curând, la Târgu Mureș, s-a derulat concursul „Mureș Trophy”, la care Florentina Oancea a reușit să obțină performanțe extraordinare. În cadrul acestui campionat au participat 19 cluburi din România și aproximativ 225 de sportive. În ceea ce privește categoria Tinei, 2013, au participat 25 de sportive și au fost împărțite pe mai multe obiecte precum: minge, cerc, panglică, măciuci, fără obiect (la sol) și coardă. Acest concurs a fost unul premergător Campionatului Național, ce se va organiza la Constanța, anul acesta. Florentina a participat la cerc și minge, reușind să obțină locul I, la cerc, și locul V, la minge. În ceea ce privește clasamentul general, aceasta a cucerit locul I. A fost pentru prima dată când a ieșit pe primul loc la clasamentul general. Dintr-un total de 25 de concurente la categoria 2013, aceasta s-a înfruntat, la obiecte, cu nouă concurente, la minge, și șapte, la cerc.

Florentina are și un dezavantaj, deoarece în acest sport se punctează trei lucruri: dificultatea, execuția și aparența, iar înălțimea contează. Aceasta, fiind mică de statură, trebuie să se antreneze intensiv și să compenseze prin execuție și dificultate, ea fiind cea mai scundă la categoria 2013.

Campionatul a fost dificil, întrucât au participat aproximativ toate sportivele, concurând aproape toate cluburile din România. „ACS DANDRI, clubul la care este legitimată Florentina, participă la competițiile importante, organizate de Federația Română de Gimnastică Ritmică. De asemenea, la acest club se antrenează și campioana europeană de la Tel Aviv, Amalia Lica.”, a specificat Florin Oancea, tatăl fetiței.
Florentina o are ca model chiar pe antrenoarea sa, Ana Luiza Filiorianu. Aceasta a fost prima reprezentantă a României la proba olimpică de gimnastică ritmică de după ediția din 1996, obținând calificarea la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro. A mai participat la Jocurile Olimpice de Tineret 2014 de la Nanjing, obținând cea mai bună notă la panglică în finala pe obiecte. Pentru acest rezultat a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului de Federația Română de Gimnastică Ritmică. Tina speră și își dorește să ajungă ca Luiza Filiorianu.

Gimnastica ritmică a început să se dezvolte foarte mult în România, nefiind câștigate foarte multe medalii până în prezent. Potrivit lui Florin Oancea, se pare că a mai existat o medalie de bronz în anul 1990, obținută chiar de Irina Deleanu, președintele Federației Române de Gimnastică Ritmică.

În prezent, Florentina se antrenează 4 ore pe zi, de luni, până sâmbătă. Cu toate acestea, potrivit tatălui ei, „chiar dacă face aceste antrenamente de luni până sâmbătă, câte 3-4 ore pe zi, cel mai mult mă bucură faptul că nu neglijează școala și chiar are rezultate foarte bune, mai ales la matematică!”.

În ceea ce privește competițiie următoare, Tina va participa la International Rhythmic Gymnastics Tournament of „Slavia Cup“, concurs ce se va desfășura la Sofia, în Bulgaria, în perioada 19-21 mai 2023 și la Campionatul Național de Junioare II și III, ce se va organiza la Constanța, în perioada 2-4 iunie 2023.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!