După ce a contestat decizia instanţei de fond, un fost poliţist, condamnat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a scăpat de condamnarea cu executare în condiţii privative de libertate. Agentul, fost şef de post la Bughea de Sus, a fost cercetat că i-a cerut unui localnic bani ca să intervină pe lângă funcţionarii Primăriei din localitate să-i „şteargă” amenzile pe care trebuia să le achite, iar pe un transportator de lemne l-a lăsat să treacă neverificat, după ce i-a oferit, odată cu actele, o sumă de bani. Prima instanţă, Tribunalul Argeş, l-a condamnat pentru cele două infracţiuni la închisoare, în regim de detenţie, iar după apel, Curtea de Apel a încetat procesul penal privind traficul de influenţă, pe care l-a schimbat în înşelăciune, poliţistul alegându-se cu o condamnare cu suspendare.
La prima instanţă, condamnare în regim de detenţie
Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Argeş, anunţa în 2020, în luna ianuarie, într-un comunicat de presă, că fostul şef de post din comuna Bughea de Sus, Ştefan Răzvan S., a fost trimis în judecată, într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş. Potrivit rechizitoriului, în luna ianuarie 2017, poliţistul cu pricina, aflat în timpul serviciului, i-ar fi promis unei persoane că îşi va folosi influenţa pe lângă funcţionarii din cadrul Primăriei din comună pentru a nu mai plăti amenzile contravenţionale în valoare de 536 de lei. În schimbul acestui serviciu, i-ar fi cerut persoanei respective suma de 200 de lei (a primit 50 de euro). De asemenea, acelaşi poliţist, aflat tot în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, a oprit un autocamion care transporta material lemnos. În momentul în care şeful de post i-a solicitat şoferului actele la control, acesta din urmă i-a introdus între documente o bancnotă de 50 de lei. Poliţistul şi-a însuşit banii, a înapoiat actele şi l-a lăsat pe transportatorul de lemne să-şi vadă de drum.
Cel mai probabil, agentul a fost reclamat, iar pe fir au intrat procurorii DGA, care i-au întocmit poliţistului dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. În 2020, în luna ianuarie, cercetările au fost finalizate, iar Ştefan Răzvan S. a fost trimis în judecată. La vremea respectivă, procurorii aveau încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cele două persoane care au dat mită, acestea fiind condamnate la câte un an şi patru luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.
Pe 26 februarie 2021, Tribunalul Argeş s-a pronunţat şi în cazul fostului poliţist, ieşit între timp la pensie, acesta primind o pedeapsă cu executare. Instanţa l-a condamnat pe Ştefan Răzvan S. la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi la trei ani şi două luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. A contopit cele două pedepse şi a aplicat pedeapsa cea mai grea, de trei ani şi două luni de închisoare, la care a adăugat sporul obligatoriu prevăzut de lege, o treime din cealaltă pedeapsă, adică un an. Astfel, a rezultat o pedeapsă finală de patru ani şi două luni de închisoare, în regim de detenţie. În plus, fostul poliţist a fost obligat să achite cheltuielile de judecată, în valoare de 5.000 de lei.
După apel, muncă în folosul comunităţii
Sentinţa Tribunalului n-a fost definitivă, fiind atacată de fostul om al legii la Curtea de Apel Piteşti. După mai multe amânări, joia trecută, pe 19 mai, instanţa superioară s-a pronunţat definitiv, după ce a admis apelurile Parchetului, dar şi pe cel al suspectului.
A schimbat încadrarea juridică a faptei din 18 ianuarie 2017, din trafic de influenţă în înşelăciune, şi a desfiinţat în parte ce a stabilit Tribunalul Argeş. A descontopit pedepsele pentru cele două infracţiuni şi a înlăturat sporul. În final, a decis încetarea procesului penal pentru înşelăciune, astfel, Ştefan Răzvan S. a rămas doar cu pedeapsa pentru luare de mită, de trei ani, pe care o va executa sub supraveghere pe un termen de 4 ani.
În acest timp, trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere şi să presteze 120 de zile lucrătoare, muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Dizabilităţi Câmpulung. Prin sentinţă, i s-a confiscat suma de 50 de euro, echivalentul în lei. Adrian TĂNASE