25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Centrul Cultural „Oratia” și Editura Sui Generis au făcut posibilă lansarea cărţii post-mortem a regretatului epigramist şi caricaturist Gheorghe Mitroiu

La Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung a avut loc lansarea cărţii „Scrisori din Dlugopole”, un eveniment organizat de Centrul Cultural Oratia împreună cu Editura Sui Generis. Această lansare a fost dedicată umoristului, caricaturistului şi autorului Gheorghe Mitroiu Muscel, care s-a stins din viaţă de curând, lăsând un gol imens în sufletele celor care l-au cunoscut şi apreciat.

Ghergohe Mitroiu, cunoscut pentru spiritul său jovial şi talentul său artistic, a plecat dintre noi înainte de a avea ocazia să susţină un interviu programat pentru Revista „Suflet Muscelean”. Totuşi, una dintre dorinţele sale arzătoare a fost de a vedea publicată ultima sa lucrare, „Scrisori din Dlugopole”, scrisă în perioada petrecută în Germania şi finalizată la întoarcerea sa acasă.

  • Un „Interviu ratat”

La evenimentul de lansare, mulţi dintre apropiaţii şi cunoscuţii lui Gheorghe Mitroiu s-au adunat pentru a-şi aminti de el şi de operele sale. Atmosfera a fost una încărcată de emoţie, prezenţa sa fiind resimţită de către toţi cei prezenţi. Evenimentul a fost deschis de mesajul directorului Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea: „În această zi comemorăm o prezenţă culturală notabilă a Câmpulungului care numai de curând ne-a părăsit. Cu regret că dl. Mitroiu nu poate participa în persoană la lansarea ultimului său volum este un act de justiţie literară acest eveniment. Şi faptul ca Muzeul nostru era preferatul distinsului domn Mitroiu în materie de lansări, este un privilegiu şi o recunoaştere a acestei instituţii şi a rolului său în comunitate. Despre personalitatea dânsului şi valenţele culturale ale activităţii sale publicistice sigur vor povesti în continuare distinşii invitaţi, noi ne rezumăm la a spune tradiţionalul Dumnezeu să-l ierte, iar lucrările sale să dăinuie în memoria comunităţii cât mai mult.”.

Carmen Bârloiu, din partea Centrului Cultural Oratia, împreună cu Marius Bascacov, de la Editura Sui Generis, şi caricaturistul Bogdan Petry, cel care a conceput caricatura care se află pe coperta cărţii, au fost iniţiatorii acestui omagiu. Ideea organizării lansării acestei cărţi a pornit de la planificarea interviului ratat pentru Revista „Suflet Muscelean”. „În momentul în care am spus că organizăm această lansare de carte, alături de Bogdan Petry şi Marius Bascacov, ne gândeam ce titlu să punem pe afiş, pe invitaţie, pentru această întâlnire. Primul impuls a fost să o denumim: „Interviu ratat!”, pentru că, din păcate, timpul nu a mai avut răbdare şi l-a luat dintre noi pe „nea” Gigi chiar când plănuisem să facem un interviu, se şi pregătise mansarda, pentru Revista „Suflet Muscelean”. Mi s-a părut o datorie de onoare, de suflet, măcar să organizăm această lansare. Dintre cei pe care îi cunosc sunt oameni care cu siguranţă vor vorbi despre momentele petrecute împreună. Este un privilegiu pentru acest oraş să aibă o personalitate ca domnul Mitroiu. Un spirit deosebit. Nu ştiu de ce, din momentul în care l-am cunoscut am făcut tot timpul asocierea cu marele Grigore Vasiliu Birlic. Tot ce ţinea de personalitate l-am asociat cu Grigore Birlic. Avea un umor inepuizabil, cum bine îl ştiţi, ca orice epigramist, avea umorul acela fin, ştia să „taie în carne vie”, dar tot cu zâmbetul pe buze. Această carte ne demonstrează că era un fin observator al societăţii, aşa cum veţi vedea într-o parte dintre scrisori, un fin observator al vieţii politice, dar şi al vieţii sociale.”, a punctat Carmen Bârloiu.

Marius Bascacov a rememorat momentele petrecute alături de Gheorghe Mitroiu, descriindu-l ca fiind un om bun, plin de umor, de care el şi soţia sa erau profund impresionaţi: „„Viaţa este o călătorie. O începi şi o termini. Important este cum călătoreşti. Gheorghe Mitroiu nu a călătorit foarte uşor, a avut o viaţă destul de grea, dar după ce a cunoscut-o pe Mirela, pe soţia lui, s-a îmbunătăţit, cred eu. Gheorghe Mitroiu Muscel, atunci când şi-a alăturat particula „Muscel”, au fost foarte mulţi detractori. Mă doare gândul că nu o să mai am lungile întâlniri în care îmi povestea vrute şi nevrute şi reuşea să mă însenineze şi pe mine şi pe soţia mea, care atunci când auzea că vine pe la noi la editură lăsa orice deoparte şi venea şi ea să îl asculte.”.

  • Mirela Mitroiu: „Îmi este foarte greu să vorbesc la trecut despre soţul meu.”

Cea mai afectată de pierderea lui Gheroghe Mitroiu este, fără îndoială, soţia sa, Mirela Mitroiu. În cadrul evenimentului, aceasta a menţionat cât de dificil îi este să vorbească la timpul trecut despre cel care i-a fost alături şi despre impactul pe care acesta l-a avut asupra vieţii sale şi a celor din jur. „Vă mulţumesc pentru participarea dumneavoastră la acest eveniment dedicat soţului meu, care şi-a dorit foarte mult să-şi facă lansarea el, să fie în viaţă, dar Dumnezeu l-a luat la ceruri şi sper că de acolo, de unde ne veghează, este împăcat că s-a realizat acest eveniment. Pentru mine a fost un soţ bun, un soţ iubitor, un om familist. I-a plăcut foarte mult să scrie, să călătorim, şi în ultimii 30 de ani de căsnicie am călătorit foarte mult. Am numai cuvinte şi amintiri frumoase şi m-a învăţat tot ce este mai frumos de la viaţă. Pentru mine a fost şi soţ, şi mamă, şi tată. Nu-l voi uita niciodată şi îmi este foarte greu să vorbesc la trecut despre soţul meu. Avem o căsuţă la ţară, la Boteni, unde mergeam des. Îi plăcea să stea în grădină, sub salcâm, să scrie. În spatele casei avem o pădure, iar în faţă râul, iar seara stătea să asculte susurul apei şi păsărele cântând. A început să scrie alte cărţi. Spre exemplu, o carte intitulată „ARO, cu ochii în 4×4”, pe care îşi dorea foarte mult să o lanseze, iar această carte pe care a scris-o şi a fost lansată astăzi a scris-o în Germania şi terminată acasă. Mulţumesc mult doamnei Carmen Bârloiu şi domnului Marius Bascacov, care au fost lângă mine şi au făcut posibilă această lansare de carte. Dumnezeu să-l odihnească acolo, în ceruri!”, a transmis Mirela Mitroiu.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!