20.2 C
Campulung Muscel
25/06/2024

Festivalul Național de Muzică Religioasă „Doamne, Iisuse Hristoase” a ajuns la Ediția a II-a

Joi, 6 aprilie 2023, în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu” din Câmpulung s-a desfășurat a doua ediție a binecunoscutului Festival de Muzică Religioasă și Pricesne, intitulat „Doamne, Iisuse Hristoase”. Evenimentul a fost organizat de către Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung și al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

  • Prima parte a festivalului a cuprins interpretarea unor deosebite pricesne

Pricesnele sunt definite ca fiind creații muzicale religioase, care se intonează la vremea primirii împărtășaniei. Spectacolul a fost deschis de către corul de copii ai Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, format din clasa de canto muzică populară, „Mugurașii de la Schitu”, pregătiți de profesorul Ion Liviu Iana și clasa de canto muzică ușoară „Musical Gina Pavel”, pregătiți de către Gina Pavel. Aceștia au interpretat pricesnele „Cruce Sfântă Părăsită” și „A bătut la ușa ta cineva”.

Ilie Drulă, un interpret de muzică populară, absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a încântat publicul cu pricesnele „Iisuse drag ce te-ai născut”, „Veniți creștini la rugăciune”, „Preasfântă născătoare”, „Un singur dor mai am și eu” și „Așa grăiește Domnul”. Mulțimea a fost plăcut surprinsă de prestația artistului, iar, la final, acesta le-a adresat următorul mesaj: „Vă mulțumesc tare mult și rog pe bunul Dumnezeu ca, odată cu învierea Lui, să ne dea și nouă multă sănătate și în sufletele noastre să învie cele trei mari virtuți: dragostea, nădejdea și credința, iar sănătatea să ne fie cea mai bună prietenă!”.

Olguța Berbec, o îndrăgită interpretă de muzică populară din zona Olteniei de Nord, Mehedinți, caracterizată ca fiind un om credincios, mărturisea că „Sufletul este legat, indisolubil, de divinitate”. În programele sale, aceasta abordează repertoriul gorjenesc, pastoral dar și romanțe și pricesne. A fost pentru prima dată când a pășit pe scenă pentru a intona pricesnele: „Mamă, știi tu oare, mamă?”, „Mergeai cu crucea în spate”, „Preasfântă maică și fecioară”, „Cruce sfântă părăsită”, „Ce folos”. Potrivit acesteia, „Este prima dată când cânt pricesne pe scenă. Am mai făcut lucrul acesta, de mai multe ori, nu numai în biserica din satul meu natal, și aceasta este o ocazie specială pentru mine, o ocazie de suflet. Am rugămintea să mă priviți cu blândețe și să vă gândiți că sunt doar Olguța, nu interpreta Olguța Berbec, cea care a venit să înalțe o rugăciune prin aceste pricesne, în acest post al Paștelui, care sperăm să ne fie tuturor de folos”.

La finalul numărului artistic, cei doi interpreți, Ilie Drulă și Olguța Berbec, au primit din partea Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” diplome de recunoștință pentru meritele deosebite în apărarea credinței și tradițiilor ortodoxe prin interpretarea muzicii religioase și a pricesnelor.

Prima parte a festivalului s-a încheiat cu grupul vocal bărbătesc „Doruri Muscelene”, din comuna Mihăiești. Grupul s-a înființat în anul 2002 la inițiativa profesorului Ion Liviu Iana, din dorința de a păstra și promova cântecul popular tradițional din zona etno folclorică a Argeșului și Muscelului. Grupul vocal bărbătesc a cântat pricesnele „La tine vin Iisuse iar”, „Doamne, Iisuse Hristoase”, „O, măicuță sfântă” și „Avem o țară”.

  • A doua parte a festivalului a cuprins trei corale ce au încântat publicul prin muzică religioasă

Muzica religioasă este o muzică cultă, ce cuprinde totalitatea structurilor melodico-poetice bisericești. Aceasta își are originea în creația părinților și a cărturarilor bisericii, dar și cea a melozilor și a marilor compozitori.

În deschiderea celei de-a doua parte a spectacolului, corul mixt „Orfeu” al Centrului de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, coordonat de către părintele dirijor Gheorghe Neacșu, a prezentat mulțimii un repertoriu variat de prelucrări folclorice, muzică sacră și colinde. Corul a interpretat: „Tatăl nostru” de Dragoș Alexandrescu, „Fie Doamne mila ta” de Gheorghe Danga, „Priceasnă”, interpretată de solista Daria Maria Ninu, „Acestea zice Domnul” de Sabin Drăgoi și „Alleluia” – Gordon Young.

În continuare, corala bărbătească a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, îndrumată de către același părinte dirijor, Gheorghe Neacșu, prezentă și la prima ediție a Festivalului Național de Muzică Religioasă, a cântat: „Cămara Ta Mântuitorule” – Ion D. Chirescu, „Ușile Pocăinței” – Artemi Vedel, „Metanie”, o armonizare pe muzica și versurile lui Tudor Gheorghe, „Gospodu bogu pomolimsja”, cântec din repertoriul clasic slavon, solo Ion Grigorescu, și „Înnoiește-te Noule Ierusalime” – Gavril Muzicescu. Grupul vocal este alcătuit din 30 de membrii, preoți, diaconi, cântăreți, studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte din Pitești. Părintele dirijor, Gheorghe Neacșu, i-a fost înmânată o diplomă de recunoștință din partea organizatorilor pentru deosebitele momente artistice prezente pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”.

La finalul serii, una dintre cele mai cunoscute corale bărbătești din România, „Te Deum Laudamus”, formată din 27 de preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București, dar și absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, precum și artiști lirici, au încântat publicul prezent printr-un repertoriu ce a cuprins cântări liturgice ortodoxe, creații culte de inspirație religioasă, colinde românești tradiționale, prelucrări folclorice și diverse creații din muzica universală, precum: „Tatăl Nostru” – Dan Mihai Goia, „Gândesc la Ziua” – Alexandr Arhanghelski, „Doamne, Auzi glasul meu” – Nicolae Lungu, „Patru colinde de Florii” – Gheorghe Cucu și Teodor Teodorescu, „Doamne, buzele mele”- Sabin Dăgoi, „O bone Jesu”- Giovanni Pierluigi da Palestrina, „Bogoroditse Devo” – Sergei Rachmaninoff, „Privegheați și vă rugați” – Gheorghe Popescu Brănești, solist Cristian Mihail Paraschiv, și „Privește din Cer” – preotul Ioan Peruncu. Corul este dirijat din anul 2009 până în prezent de către părintele lector universitar doctor Matei Zaharia, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Acesta a primit o mulțime de aplauze din partea publicului, a fost onorat cu diplomă de recunoștință din partea Casei de Cultură „Tudor Mușatescu”, iar spectacolul s-a încheiat prin recitarea cântecului „La mulți ani” de către corul pe care îl dirijează, cu ocazia aniversării zilei de naștere a acestuia.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!