3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Atelier „Creare de Podcasturi” în Câmpulung Muscel

Asociația „Les Herbes Folles” și Organizația Internațională a Francofoniei au organizat, în perioada august – octombrie 2022, atelierul „Creare de Podcasturi”. Participanții au fost elevi ai liceelor din Câmpulung Muscel, coordonați de către Benjamin Ribout, jurnalist-reporter pentru Radio France Internationale, și Julien Trambouze, reporter și director de programare pentru France Bleu. În cadrul atelierului, elevii și-au putut dezvolta cunoștințele de limba franceză, dar și cele tehnice, în vederea realizării unui podcast. Evenimentul de la finalul atelierului, care a conținut toate podcasturile create de participanți, a fost lansat duminică, 6 noiembrie 2022, și s-a ținut la Vila Golescu. Acest proiect a fost finanțat de Organizația Internațională a Francofoniei.

La atelierul  „Creare de podcasturi” au fost în total nouă elevi, care s-au împărțit în trei echipe. Fiecare echipă a realizat câte un podcast despre relația cu orașul și a ales diferite subiecte. Rezultatele obținute de-a lungul atelierului au fost prezentate în cadrul evenimentului desfășurat la Vila Golescu, acolo unde au fost invitaţi prieteni și cunoștințe pentru a celebra momentul. Toată lumea a fost curioasă de ceea ce au reușit să facă participanții.

  • Mesajele organizatorilor despre acest atelier

Benjamin Ribout a fost atât organizatorul atelierului, cât și gazda evenimentului. Acesta a explicat în ce a constat atelierul „Creare de podcasturi”. „Împreună cu Julien am început, acum două luni, acest atelier cu nouă elevi câmpulungeni. Ne-am întâlnit în urmă cu şase luni, grație Andreei Săvescu. Aceasta a venit cu o colegă de-a ei, profesoară de Limba franceză, pentru a porni această activitate în Limba franceză, prin care ne-am propus să facem niște podcasturi. Noi facem ateliere în România din anul 2015. Este prima dată când am făcut la Câmpulung. Eu sunt mutat aici de şase ani și aceasta a fost o ocazie să începem un astfel de atelier, datorită Organizației Internaționale a Francofoniei, care este finanțatorul acestui eveniment.”, a spus Benjamin.

Eugénie Fournet, reprezentant al Organizației Internaționale a Francofoniei, a întâmpinat publicul cu următorul mesaj: „Mă bucur că sunt la Câmpulung. Este prima dată când vin aici. Cu organizația avem foarte multe activități în România, de regulă, în orașele mari, încercăm să mergem în căutarea francofonilor din țară. Este prima dată când venim în Câmpulung și a fost o plăcere, o descoperire să-i întâlnim pe acești tineri, care au reușit să scoată niște podcasturi în Limba franceză „Jos pălăria”.

Julien Trambouze, coordonatorul atelierului, a explicat ceea ce înseamnă un podcast. „Este prima dată când eu vorbesc în public în Limba română. Podcastul este astăzi formatul audio al viitorului, care permite să se spună povești mai direct, mai intim și reprezintă o discuție care nu apare în mass-media. Sunt foarte mândru de cursanții noștri care au acceptat această provocare.”, a precizat acesta.

  • Care au fost echipele participate la atelier

Cele trei echipe formate din nouă elevi ai liceelor din Câmpulung și-au ales singure grupurile, temele și provocările abordate în cadrul atelierului. Prima echipă a fost alcătuită din Rareș Dogioiu, Victoria Pîrșan și Adelina Heroiu, elevi ai clasei a XI-a la Colegiul Național „Dinicu Golescu”. Podcastul acestora s-a intitulat „C’est quoi demain?” și a fost bazat pe o problemă des întâlnită a elevilor de liceu. De cele mai multe ori, aceștia nu știu ce să facă cu viitorul lor sau la ce facultate să aplice. De aceea, podcastul echipei s-a concentrat pe ajutorul acordat tinerilor în acest scop.

Rareș a explicat cum au ajuns la această idee a podcastului: „Îmi aduc aminte că am avut două idei, una despre meserii și una despre anxietatea tinerilor. Ideile s-au îmbinat foarte bine și am reușit să realizăm acest podcast. Totul a pornit de la un interviu propriu-zis cu un specialist care își prezintă, efectiv, munca și explică exact ceea ce face, cu ideea de a-i ajuta pe adolescenți în principal, mai ales pe cei care nu știu ce să facă în viitor. O altă idee a fost să adăugăm o parte a unui psiholog, la final, care să concluzioneze ideile spuse de acel specialist pentru fiecare meserie. Însă am renunțat la această idee și am adăugat un copil la început, care își spune dorințele, nesiguranţele și își pune întrebări, iar noi am încercat să-i răspundem cu ajutorul interviului, ulterior, cu specialistul. Toată experiența a fost interesantă”.

Rareș a mai adăugat faptul că a început cu o listă de zece persoane, între care să se afle cât mai mulți specialiști, pentru a acoperi cât mai multe meserii. De-a lungul proiectului, ajutați de Benjamin și Julien, au descoperit că ceea ce și-au propus era mult prea dificil și cu mult peste cunoștințele acestora. În cele din urmă, atât echipa lor, cât și ceilalți au reușit să se dezvolte pe plan comunicativ și tehnic.

Adelina a completat: „Îmi era foarte frică să vorbesc, eram foarte timorată, mai ales în fața publicului, deși erau doar nouă persoane, mi-a fost teamă când i-am luat interviul chiar și tatălui meu. M-a ajutat foarte mult, consider că mi-a adus un plus foarte mare, foarte valoros. Acum, pot să vorbesc în fața unui public numeros, mă descurc mult mai bine cu Limba franceză, dar și pe partea tehnică m-a ajutat foarte mult, încât să știu cum se face un montaj, cum se face un podcast, practic, „secretele” din spatele unui podcast. Este adevărat că toți am învățat cum se realizează un podcast și ce trebuie să știi să întocmești un asemenea proiect. Ne-a îmbogățit vocabularul în franceză și toți am dobândit mai multă încredere în sine. Eu și Victoria, cumva, am fost puțin indecise în cariera noastră și așa am reușit să ne descoperim și pe noi și ceea ce vrem să facem pe viitor”.

A doua echipă a fost formată din Alexia Georgia Vlad, Alexia Spătaru și Cristian Radu, care au prezentat proiectul intitulat: „Câmpulung, où est ton centre ?” sau „Câmpulung, unde ți-e centrul?”.  Aceștia au fost întrebați: „Care a fost experiența cea mai marcantă pentru voi în acest atelier? Ce v-a plăcut cel mai mult?”. Primul răspuns a venit de la Cristi: „Nu mă pot decide ce mi-a plăcut cel mai mult, pentru că eu m-am ocupat atât de interviuri, cât și de partea de montaj, însă cel mai mult mi-a plăcut atunci când i-am luat interviul Gențianei și lui Amandine, pentru că totul s-a întâmplat în ultima duminică a lui octombrie, iar ele au avut un proiect care s-a desfășurat în ultima sâmbătă a lunii. Activitatea pe care acestea au realizat-o cu copiii m-a captivat și pe mine. Am început de pe bulevard, apoi am continuat plimbarea noastră în pădure, unde ne-am oprit și ne-am jucat cu copiii. Atunci când am luat interviuri, cred că acestea m-au învățat cum să relaționez mai bine cu oamenii, cum să scot ce este mai bun din ei, pentru că să iei un interviu este destul de dificil, deoarece trebuie să iei un timp pentru a-i ajuta pe oameni să-și găsească cuvintele, să răspundă la întrebări și să pară că răspund cât mai natural întrebărilor”, a spus acesta.

Pentru fete, cea mai plăcută experiență a fost aceea de a lua interviuri. Acestea și-au aprofundat cunoștințele Limbii franceze, dar și-au căpătat și încrederea în sine, astfel încât au reușit să își învingă teama de a vorbi cu oamenii. Primul interviu al echipei a fost cel cu Sergiu Negulici.

Marea provocare a serii a fost ca echipa formată din Ioana Tuțu, Beatrice Mocanu și Daniela Popa să aibă o înregistrare în direct, alături de invitatul lor, actorul Laurențiu Bănescu. Podcastul acestora s-a numit „Câmpulung bouge aussi!”. În urma înregistrării, fiecare membru al echipei a vorbit despre experiența pe care a avut-o și despre podcastul creat.

Beatrice a explicat, în câteva cuvinte, tema aleasă: „Alături de colegele mele, Ioana și Daniela, am creat podcastul intitulat „Câmpulungul în mișcare”. Am vrut să evidențiem Câmpulungul sau orice alt oraș mic de provincie, că poate avea același potențial de dezvoltare ca orice altă metropolă din țară și nu numai: Timișoara, Iași, București, etc.”. Ioana a menționat că, inițial, echipa s-a gândit să abordeze orașul Câmpulung, având trei repere temporale: trecutul, prezentul și viitorul. Ulterior, fiind sfătuite de Benjamin și Julien, au realizat că: „Despre trecut și prezent deja s-au spus și se spun destule, așa că nu avem atât de multă influență asupra lor, fiindcă trecutul rămâne în istorie. Ce este important și încă poate fi direcționat este viitorul, tocmai de aceea ne-am gândit să vedem viitorul din perspectivele unor oameni care consideră că în Câmpulung încă se poate evolua și se pot realiza lucruri frumoase. ”, după cum a afirmat Ioana.

După prezentarea podcasturilor, Benjamin Ribout a încheiat seara, adresând un mesaj de mulțumire: „Vreau să le mulțumesc tuturor prietenilor mei care au participat în această poveste, care au fost disponibili și care și-au dedicat puțin timp din viața lor pentru a împărtăși alături de cursanții noștri mai multe lucruri noi despre orașul lor, perspective noi. Cred că asta este cel mai important, dincolo de Limba franceză, dincolo de aspectele tehnice și dincolo de ceea ce înseamnă podcast. Mulțumesc frumos: Gențiana, Amadine, Laurențiu și toți cei care au fost implicați în acest proiect!”.

Podcasturile se pot găsi pe site-ul: http://www.latelierauson.com/

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!