Muzeul Municipal Câmpulung, Secția de Etnografie și Artă Populară, a organizat în zilele de 5 și 6 aprilie 2023, în intervalul orar 09.00-16.30, atelierele de pictură cu lectură intitulate „Iepurașul de Paști”, la care s-au înscris peste 450 de copii din Câmpulung și zonele limitrofe.
- Atelierele au fost organizate în două părți
Acțiunile din cadrul atelierelor s-au desfășurat în două părți, respectiv: în prima parte, copiii au ascultat mai multe povești despre sărbătoarea pascală, despre Învierea Domnului Iisus Hristos, cu iepurași și cozonaci, cu vopsitul ouălor, toate acestea fiind în strânsă legătură cu tradițiile și obiceiurile sărbătorii Paștelui. În cea de-a doua parte, micuții participanți au pictat șabloane din lemn și hârtie în formă de iepurași sau ouă, putând să creeze propriul personaj, după povestirea pe care au ascultat-o, imaginându-și propria poveste fantastică.
Potrivit muzeografei Sanda Safta, evenimentul s-a intitulat „Iepurașul de Paști” deoarece iepurașul este un simbol folcloric și se crede că acesta aduce ouă în dimineața celebrării Învierii Domnului Iisus Hristos, dar și dulciuri copiilor, devenind astfel o tradiție iubită de copiii din întreaga lume. „Am fost surprinși de reacția copiilor, într-adevăr sunt foarte, foarte încântați și mai ales că nu numai pictează ceea ce le-am pus ca material didactic la dispoziție, dar învață și despre semnificația acestor sărbători pascale, despre tradiții, despre obiceiuri”, a adăugat Sanda Safta
- Doi invitați speciali au fost alături de tinerii participanți
În cadrul atelierelor de povești și de pictură au participat doi invitați speciali, respectiv povestitorul Cristian Matei, care i-a încântat pe copii cu deosebitele narațiuni despre sărbotarea Paștelui, dar și meșterul Raluca Drăghici, reprezentant al Asociației „Historia Renascita” din Pitești care, de asemenea, i-a ajutat pe micuți să realizeze unele dintre cele mai frumoase picturi pe materialele didactice primite din partea Muzeului Municipal Câmpulung.
Reacțiile copiilor, auzind poveștile spuse de către Cristian Matei, l-au impresionat în cel mai plăcut mod pe povestitor, acesta relatând: „Copiii, ca de obicei, extraordinar de calzi, de sinceri, iar acest lucru cred că este cel mai important. Ar fi bine să rămână așa toată viața, dar și noi ar fi bine să rămânem așa, să fim calzi și sinceri tot timpul. Este o perioadă care cere așa ceva, este o perioadă de aplecare înspre bine, înspre frumos, înspre aproape și cred că este foarte important, repet, să ne aducem aminte întotdeauna de copilărie. Eu întotdeauna m-am suspectat că aș suferi de sindromul „Peter Pan”. Mi-a plăcut să copilăresc mult, îmi place și acum, atât timp cât se poate și în limitele acceptabile, desigur, dar repet, este o plăcere să fiu printre ei și simt că mă încarc cu energie. Ador genul acesta de activități și chiar mă bucur că aici la Câmpulung, în Muscelul nostru drag, se întâmplă asemenea lucruri minunate. Tema este combinată, iar creațiile artistice și ascultatul poveștilor mi-au plăcut întotdeauna. Am citit povești, cred că și în adolescență, la liceu, îmi plăceau foarte mult și îmi plac și acum. Pe deasupra este și această bucurie, de a da mai departe și de a interpreta, nu numai de a nara, de a folosi, poate, voci schimbate pentru diferite personaje. Este frumoos, este minunat!”.
De asemenea, meșterul Raluca Drăghici a fost alături de copiii din toate grupele ce au pășit pragul Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung cu dorința de a picta pe diferite obiecte, în diferite forme, ilustrații despre sărbătoarea pascală. Potrivit Ralucăi Drăghici, „Copiii au reacționat foarte bine, au ascultat să facă modele cum le-am indicat, modele tradiționale românești, care se regăsesc pe costumele populare. Au desenat și apoi colorat pe ouăle șabloane în așa fel încât să-și dea seama cum se făceau altădată ouă încondeiate și au fost foarte receptivi. I-am învățat să folosească și culorile, pe cele primare, precum roșu, galben și albastru nu ajunseseră, încă, să le recunoască, dar a fost destul de ușor să rețină aceste culori, fiind legate de steagul României. De asemenea au învățat și celelalte culori, să le combine și să le folosească pe ouăle încondeiate sau pe desenele deșa cu șabloane.”
Participând la acest atelier, Raluca Drăghici și-a adus aminte cu bucurie de perioada copilăriei, în care a învățat arta tradițională. „Îmi aduc aminte din copilărie, de acolo am și învățat, eu fiind meșter local autodidact. Nu am făcut neapărat o școală specială pentru a învăța acest lucru, dar am învățat, de fapt, de la părinți, de la bunici, în copilărie, să pictez, să cos, să fac toate aceste lucruri pe care acum îi învăț cu plăcere și pe ceilalți copii și le transmit mai departe. Am început, în primul rând, cu copiii mei. Am trei copii și îi ajut și pe ei, la fel, să transmită mai departe aceste lucruri”, a povestit Raluca Drăghici.
Robert Adrian ȘTEFAN