3.5 C
Campulung Muscel
23/03/2023

Alexe a dat găuri prin Secţia de Pediatrie abia reabilitată. Achiziţia firmei a făcut-o fără aprobarea Consiliului de Administraţie

Pe 9 mai 2022, era inaugurată, poate, cea mai importantă investiţie realizată în domeniul medical, prin eforturile financiare ale  Asociaţiei „La Primul Bebe”, care s-a ocupat şi de lucrarea propriu-zisă: modernizarea Secţiei Pediatrie care, după reabilitarea asigurată şi monitorizată de ONG-ul care n-a ales întâmplător Câmpulungul şi spitalul său învechit, a devenit de nerecunoscut. În luna următoare, pe 17 iunie 2022, se reinstala în funcţie, cu ajutorul instanţei, Nicolaie Alexe, fostul manager, care a considerat că Pediatriei îi lipseşte ceva. Ceva care, fiţi convinşi, fusese discutat înainte ca Asociaţia „La Primul Bebe” să înceapă lucrarea. Este vorba despre o instalaţie de oxigen la Pediatrie, despre care specialiştii au spus că nu este necesară. Şi, cu toate acestea, Alexe s-a pus pe găurit secţia cea nouă şi de băgat ţevi la vedere, pentru o investiţie făcută fără aprobarea Consiliului de Administraţie.

  • Achiziţie făcută de Alexe cu încălcarea legii  

„Referitor la o achiziţie directă. Nicolae Alexe a încălcat Legea 95/2006 şi Legea 98/2016. Mai exact, a aprobat o achiziţie directă fără avizul obligatoriu al Consiliului de Administraţie şi fără ca investiţia să fie inclusă în lista de investiţii a spitalului.”, este una dintre faptele grave imputate de primăriţa Elena Lasconi, între motivele demiterii lui Nicolaie Alexe, care au fost destule.

La ce achiziţie s-a referit aceasta? „Reparaţie instalaţii fluide medicale Pediatrie + reţea oxigen şi aer comprimat”, achiziţie directă făcută pe 26 septembrie 2022, la preţul de 90.088,28 lei. Preţ fără TVA. Cu TVA, „reparaţia”, care numai reparaţie n-a fost, ci investiţie făcută de la zero, se cifrează la 107.205,05 lei.

Potrivit SICAP, lucrările de „reparaţie” a instalaţiei de gaze medicale cuprind: furnizare, montare şi punere în funcţiune rampă de perete de 2 posturi, cu lungimea de 2.400 mm, cu montare în saloane (2 x O2; 2 x A4) – 9 bucăţi; furnizare, montare şi punere în funcţiune rampă de perete de 2 posturi, cu lungimea de 2.000 mm, cu montare în saloane (2 x O2; 2 x A4) – 2 bucăţi; furnizare, montare şi punere în funcţiune rampă de perete de 1 post, cu lungimea de 500 mm, cu montare în sala de tratament (1 x O2; 1 x A4) – 1 bucată; lucrări instalaţie ţeavă cupru medical 12 x 1 mm – 120 m; lucrări instalaţie ţeava cupru medical 15 x 1 mm – 120 m; furnizare, montare şi punere în funcţiune tablou de alarmare şi control pentru Oxigen şi Aer comprimat prevăzut cu display LCD – 2 bucăţi; furnizare si montare 10 robinete G1/2’’; probe, teste şi verificări instalaţie distribuţie gaze medicale – 240 m.”

În afara acestui contract câştigat de o firmă din Bucureşti, a mai fost unul de aproximativ 48.000 lei, pentru aceeaşi lucrare, ceea ce duce valoarea totală la peste 160.000 lei cu TVA.

  • Fostul director a spart o lucrare nou-nouţă

Documentând subiectul, evident că prima întrebare care îţi vine în minte este de ce „reparaţia”, de fapt investiţia, nu s-a făcut înainte de reabilitarea Pediatriei? Pentru că specialiştii consultaţi au susţinut că nu este necesară. Când a fost luat la întrebări, după ce a dat găuri într-o secţie abia renovată, ca să pună ţevi la vedere, fostul director Nicolae Alexe a justificat că doctoriţa de acolo i-a spus că-i trebuie oxigen.

Chiar şi aşa, achiziţia a fost făcută fără documentaţia obligatorie, neavând un referat care să explice necesitatea ei. Plus că achiziţia respectivă nu era prinsă în planul de investiţii al Spitalului Municipal. Plus că, dată fiind valoarea ei, nu putea fi făcută fără aprobarea Consiliului de Administraţie. Ca să ocolească acest for, ex-managerul Alexe a denumit-o „reparaţie”, deşi la Pediatrie nu s-a reparat nimic după proiectul de amploare al celor de „La Primul Bebe”. Ci, pur şi simplu, s-a spart o lucrare nou-nouţă, pentru o intervenţie, repetăm, discutată înainte de reabilitarea de anvergură plătită de ONG-ul care a sărit în ajutorul Spitalului Câmpulung cu peste 350.000 de euro.

  • „Fetele de „La Primul Bebe” au predat secţia la cheie şi s-a trezit Alexe să dea nişte găuri şi să tragă ţevi de cupru aparente”

„Acea achiziţie a fost trecută ca reparaţie curentă într-o secţie nouă. Secţia de Pediatrie este nouă. N-a respectat legea când a făcut achiziţia. După ce noi am terminat secţia şi am făcut-o nou-nouţă, a zis: trebuie reparată!”, a precizat medicul Andrei Aron, consilierul primarului în domeniul sănătăţii.

„Fetele de „La Primul Bebe” au predat secţia la cheie şi s-a trezit Alexe… Eu n-am ştiut nimic. Când am aflat, nu-mi venea să cred că este adevărat! A început să dea nişte găuri şi să tragă ţevi de cupru aparente. Se văd, sunt absolut oribile… că-i trebuia neapărat instalaţia! Şi nu trebuia, pentru că am întrebat înainte de a ne apuca s-o facem. Ca s-o strice! Eu altă explicaţie nu am.”, a afirmat primăriţa Elena Lasconi.

Iată ce i-a putut pielea „victimei” Alexe, „executat politic” în imaginaţia stimulată financiar a unora care fac presă cu mâna întinsă.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!