Week-end-ul trecut, Formația Salvamont Câmpulung Muscel a fost sesizată de turiști cu privire la refugiul Găinațu, care cuprindea o mulțime de gunoaie lăsate în urmă, de alți turiști trecuți prin zonă.
- Echipa Salvamont Câmpulung a acționat de îndată și a reușit să curețe locul cu pricina
În urma sesizării, echipa de patrulă a Formației Salvamont Câmpulung Muscel s-a mobilizat și a luat măsurile necesare pentru a curăța refugiul. Odată ajunși, salvamontiștii au rămas uimiți de mizeria pe care au găsit-o în refugiu. Pe lângă mormanele de pungi, ambalaje, hârtii, cea mai mare problema a fost cea a alimentelor neterminate, împrăștiate pretutindeni. Potrivit unuia dintre salvamontiștii care au participat la această acțiune, Mihai Liviu Enache, „Problema n-ar fi că se strică sau mucegăiesc, dar acele mâncăruri care nu sunt consumate și care sunt deja începute atrag șoricei, vulpi sau chiar urși, pentru că, în ultima vreme, urșii nu mai hibernează cum o făceau înainte, iar toate acestea pot să distrugă tot ceea ce înseamnă frumusețea acelui loc. De asemenea, din cauza mâncării care se strică, poate apărea mucegaiul, care este nociv pentru acea zonă”. Totodată, acesta a menționat că echipa de salvamontiști face curățenie aproape lunar, din cauza fluxului mare de turiști care lasă mai mereu gunoaie în locurile de refugiu. „Nu există tură pe care noi să o facem la refugiile pe care le avem în dotare: Iezer-Păpușa, Căldarea Iezerului și Vârful Găinațu, în care să nu venim jos cu cel puțin o plasă de lucruri care nu se pot arde. Pentru că plastice și hârtii, majoritatea noi le ardem, dar ce nu se poate arde, trebuie puse în rucsac și cărate la vale. Efectiv noi avem o muncă de gunoieri!”, a specificat Mihai Enache.
În ciuda faptului că există un panou informativ pe care este menționat în patru limbi, respectiv engleză, franceză, germană și maghiară, faptul că trebuie să se păstreze curățenia și să nu se lase mâncare în refugiu, de cele mai multe ori turiștii aleg să ignore aceste avertismente, iar în această privință nu se pot lua, din păcate, măsuri. Salvamontiștii sunt cei care fac mereu curățenie, mătură, aranjează paturile și adună gunoaiele lăsate în urmă. Aceștia, de fiecare dată când pleacă pe munte, sunt nevoiți să aibă în rucsac cel puțin doi saci de gunoi, cu care, de cele mai multe ori, coboară plini de resturi ce nu se pot arde.
Sursa foto: Facebook Formația Salvamont Câmpulung Muscel
Robert Adrian ȘTEFAN