15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Clanul Boceanu, primele condamnări pentru trafic de persoane şi proxenetism

Tribunalul Argeş a dat, vineri, 17 februarie 2023, după doi ani de proces, primul verdict în dosarul în care clanul Boceanu, din Câmpulung, este judecat pentru trafic de persoane şi proxenetism. Cea mai mare pedeapsă, 12 ani şi 10 luni de închisoare, a primit-o Lucian Boceanu, cel care, potrivit DIICOT, a fost liderul acestui grup infracţional organizat. Pe lângă acesta, au fost vizate în acest dosar alte şapte persoane: Dafinel Boceanu, Ion Boceanu, Vasile Alexandru, Teofil Alexandru, Cătălin Frîntu, Florin Gogoci, Fernando Boceanu. Din păcate, Justiţia s-a mişcat încet, iar cei opt indivizi nu mai pot fi traşi la răspundere pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru că, între timp, fapta s-a prescris!

Decizia nu este definitivă

Iată care au fost pedepsele stabilite, vineri, de Tribunalul Argeş pentru membrii clanului Boceanu:
-Lucian Boceanu: 12 ani şi 10 luni de închisoare
-Dafinel Boceanu: 9 ani şi 8 luni de închisoare
-Ion Boceanu: 9 ani, 4 luni şi 20 de zile de închisoare
-Vasile Alexandru: 4 ani şi 10 luni de închisoare
-Teofil Alexandru: 3 ani de închisoare
-Cătălin Frîntu: 2 ani cu suspendare
-Florin Gogoci: măsura educativă a supravegherii pe o durată de 6 luni
-Fernando Boceanu: 3 ani cu suspendare

În dosar sunt incluse opt victime care au fost traficate, însă doar două s-au constituit părţi civile. Instanţa a dispus ca ele să primească daune morale de 10.000 de euro şi, respectiv, 25.000 de euro. Tribunalul Argeş a mai decis confiscarea de la cei opt inculpaţi a 2.500 de franci elveţieni, „bani proveniţi din săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism” şi a 97.600 de franci elveţieni, „bani proveniţi din infracţiunea de spălare a banilor”. Decizia Tribunalului Argeş nu este definitivă.

Activitate infracţională încă din 2014. Autorităţile, indiferente

Activităţile infracţionale ale clanului Boceanu au ieşit la iveală la mijlocul lunii martie 2016. Atunci, Elvis Ion Boceanu (26 de ani la vremea respectivă), Alexandru Boceanu (24 de ani) şi Dafinel Boceanu (20 de ani) au ajuns în arestul IPJ Argeş, fiind acuzaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism că au comis infracţiuni de trafic cu minori, proxenetism şi exploatarea cerşetoriei.

Potrivit anchetatorilor, din 2014 şi până la momentul arestării, indivizii, cu ajutorul a doi complici, taximetristul Mircea Bucur (46 de ani) şi Ion Ciolan (67 ani), ar fi racolat trei minore, pe care le-ar fi transportat și exploatat sexual în municipiul Piteşti şi în diferite hoteluri şi pensiuni de pe raza județului Argeş. Totodată, oamenii legii au stabilit că doi dintre suspecţi ar fi avut preocupări pe linia cerşetoriei, exploatând minori cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, de la care percepeau sume de bani pe care aceştia le obțineau apelând la mila publică.

Pe 22 iunie 2016, instanţa a decis condamnarea lui Dafinel Boceanu la 3 ani cu suspendare şi punerea lui în libertate de îndată. Alexandru Boceanu a primit 2 ani şi 6 luni cu suspendare, Ioan Ciolan – 2 ani cu suspendare, iar Mircea Bucur – 3 ani cu suspendare. Cu toţii au fost obligaţi să presteze „o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile la Inspectoratul Școlar Argeș sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș”. Singurul condamnat cu executare a fost Elvis Ion Boceanu, pentru că era recidivist şi primise, în trecut, o altă pedeapsă cu suspendare, pentru furt. Au scăpat ieftin, graţie justiţiei din România!

Una dintre fetele traficate, ucisă de un client

Potrivit libertatea.ro., în toamna acelui an, traficanţii au dus o parte din victime în Elveţia, unde le-au exploatat, obligându-le să practice prostituţia. Una dintre fete, Mihaela Miloiu, a fost ucisă de un client. Imediat, clanul Boceanu a intrat şi în vizorul autorităţilor judiciare din Elveţia. În iulie 2017, cu sprijinul Eurojust, cei de aici au făcut o echipă comună de anchetă cu cei de la DIICOT, care spuneau că „investighează aceleași persoane și aceleași fapte în România”.

În ianuarie 2019, s-au organizat descinderi simultane la adresele traficanţilor, din Câmpulung şi din Lausanne. De atunci, ancheta a mai durat încă 2 ani şi jumătate. Abia în decembrie 2020, procurorii DIICOT au finalizat rechizitoriul prin care erau puşi sub acuzare opt inculpaţi. La Tribunalul Argeş, dosarul a fost mai întâi verificat în camera preliminară, iar procesul a început în iulie 2021.

Potrivit DIICOT, fraţii Boceanu au acţionat ca un grup infracțional organizat, avându-l ca lider pe Lucian Boceanu. Folosind, în principal, metoda „loverboy”, au racolat tinere, pe care le-au exploatat, prin obligarea la practicarea prostituției în Elveția, din octombrie 2016, până la sfârşitul lui septembrie 2017, și în Italia, până la sfârșitul lunii octombrie 2017. Dafinel Boceanu, fratele lui Lucian, spun procurorii, era „pe al doilea palier al grupului infracțional organizat, racolând și supraveghind activitatea de exploatare sexuală a tinerelor”.

Unul dintre traficanţi, Florin Gogoci, avea doar 16 ani la data comiterii faptelor. Potrivit acuzării, el a primit 8.000 de lei de la Lucian Boceanu ca să-i închirieze o victimă pentru trei luni. Tânăra a fost convinsă să se urce în avionul ce o ducea în Elveţia, după ce Gogoci a minţit-o că astfel îl ajută să-i plătească o datorie lui Boceanu, dar şi că ea va primi jumătate din banii obținuți din prostituție. Ajunsă în Lausanne, fata a reușit să fugă, după două săptămâni. Fraţii Boceanu trimiteau în România banii obţinuţi din prostituţie prin interpuși, folosind serviciile de transfer rapid. În 2017, spun procurorii DIICOT, liderul grupului infracţional şi-a cumpărat din Germania un autoturism Porsche, pe care a dat 46.000 de euro, iar apoi l-a înmatriculat pe numele mamei sale.
Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!