25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Liderul opoziţiei, Nicolae Zaharia, a depus un număr record de amendamente. Luni va fi şedinţa de Consiliu pentru buget

În bunul obicei avut la aprobarea bugetului, de când câmpulungenii i-au trimis în opoziţie, liberalii au pregătit un purcoi de amendamente la proiectul de buget local. Pe Facebook au scris că sunt 22, dar dacă cineva are curiozitatea să le numere constată că sunt 25. Să nu fim cusurgii, căci autorul lor este profesor de istorie, nu de matematică, prin urmare, nu poate fi bun la toate. Autorul listei este liderul opoziţiei, Nicolae Zaharia, care a asudat un pic căutând nişte nevoi locale cu care să încurce gândirea Executivului privitoare la veniturile şi cheltuielile acestui an.

Nu vă gândiţi că ceea ce cer PNL-iştii şi Zaharia, conducătorul lor din Consiliu şi vocea lor în faţa Elenei Lasconi, sunt nevoi urgente, care interesează întreaga comunitate câmpulungeană. Nu. Ce-a interesat comunitatea – Bulevardul „Pardon” – au blocat cu un proces politic. În schimb, se dau de ceasul morţii pentru nişte „mărunţişuri” de la şcoli, pentru dibuirea cărora Zaharia a declanşat o investigaţie în regulă. Defilarea liberalilor cu ceea ce „arde” în şcolile din Câmpulung, adică o maşină de spălat, nişte laptopuri şi imprimante, o balustradă, o zugrăveală sau te miri ce coteţe de demolat, se produce în contextul în care aceştia ştiu foarte bine că banii locali nu-i ajung primăriţei pentru mai nimic. Firavele resurse locale au destinaţie clară: lucrările în derulare. Punct. 

Zaharia este cel care a pus presiune pe buget şi anul trecut, forţând cheltuieli precum cei 10% în plus la salariile din Primărie, aproximativ 900.000 lei, şi burse mai mari pentru elevi. Pentru bugetul pe 2023, cea mai mare parte a amendamentelor au fost culese din „teritoriu” tot de Nicolae Zaharia.

  • PNL-iştii cer o sumă aberantă pentru şcoli: 3 milioane de lei! Nici când excedentul era de 4 ori mai mare n-au avut atâta tupeu     

Propunerile de investiţii ale Primăriei bazate pe resursele locale şi, în special, pe excedent, sunt reduse. De ce? Pentru că nu mai există banii în care s-a scăldat Liviu Ţâroiu şi anume excedentul de aproape 40 de milioane de lei, moştenit de la Călin Andrei. Elena Lasconi a găsit teşchereaua publică „lustruită” de economiile generoase avute la discreţie de primarul PSD. Bugetul anului 2023 pleacă la drum cu o rezervă modestă, de doar 10 milioane de lei, bani blocaţi în lucrările în derulare, pentru care s-au încheiat nişte contracte de execuţie.

Practic, doar 6% din lista de investiţii a Primăriei este finanţată din fonduri locale. Grosul investiţiilor, de 94%, îşi are nădejdea în fondurile europene, pentru care Elena Lasconi a semnat deja contractele de finanţare. Ca să înţeleagă toată lumea: veniturile locale sunt pe sponci, iar faptul că Primăria are cel mai mare buget din istoria Câmpulungului se datorează fondurilor accesate care vin la Câmpulung cu o destinaţie precisă.

Aşadar, ca ales local, să ceri lucrări şi dotări suplimentare, în condiţiile în care Primăria n-are bani nici pentru cofinanţări, nici pentru studiile necesare depunerii unor proiecte pe POR, cel mai important program care acordă fonduri europene, denotă rea voinţă şi intenţie de a sabota. Dar… ne mirăm ca proştii că asta încearcă din nou liberalii disperaţi să iasă la suprafaţă din hăul electoral în care i-au aruncat şefii de la judeţ cu procesul bulevardului!

Iar liberalii, cu cele 22 spre 25 de amendamente, nu cer „decât” 3 milioane de lei pentru festinul din şcoli. O premieră în materie de obrăznicie PNL, care nu s-a întins cu pretenţiile atât de mult nici când excedentul bugetar era de patru ori mai mare. De exact 3 milioane de lei are nevoie Elena Lasconi pentru documentaţia a două proiecte de amploare pentru POR, pe care ea speră să le obţină graţie înţelegerii unor sponsori. Căci în buget aceşti bani nu există.

De ce Zaharia, împreună cu directorii de şcoli, nu apelează tot la sponsorizări, ca să nu fie privat oraşul de urgenţe edilitare: asfalt, parcări, apă, canalizare ş.a.m.d.?

  • Din cauza banilor pompaţi în şcoli în toate mandatele, au fost sacrificate lucrări cerute de oameni în cartiere

Multe dintre doleanţele lui Zaharia legate de şcoli se regăsesc în proiectele actuale ale Primăriei, deci nu este nevoie să li se aloce alţi bani. În plus, dacă Executivul ar ceda presiunilor liberalilor, riscă să comită o ilegalitate, prin dubla finanţare a unor lucrări. Doar că aşa vor unii în lipsă de idei!

Unităţile de învăţământ au beneficiat de alocări de la bugetul local în fiecare an, indiferent de primar. Atât la întocmirea bugetului, la începutul anului, cât şi la rectificările de buget, intervenite pe parcursul anului. Din cauza banilor pompaţi în şcoli au fost sacrificate lucrări cerute de oameni în cartiere, în condiţiile în care instituţiile de învăţământ îşi pot rezolva nevoile nu cu mâna întinsă la Primărie, ci făcând proiecte şi accesând finanţări nerambursabile.

În mandatul Elenei Lasconi, administraţia locală a întocmit proiecte pentru şcoli din primul an şi a şi câştigat bani europeni care vor moderniza aspectul şi confortul termic în câteva dintre ele. Asta în condiţiile în care Consiliul Judeţean, vorba primăriţei, nu s-a îndurat să aloce fonduri pentru reparaţia unui WC la „Dinicu Golescu”, liceu condus de o directoare membră PSD.

Este de urmărit deznodământul votului de mâine după amiază, când se discută şi aprobă bugetul, ţinând cont că puterea numără 7 voturi, iar opoziţia, 9. Şi de această dată, aprobarea sau respingerea amendamentelor PNL, care înseamnă o povară insuportabilă pentru buget, depinde tot de votul POL, formaţiune reprezentată în Consiliul Local de trei oameni de afaceri, echilibraţi prin profesie când vine vorba de drămuirea banilor. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!