21/04/2025

Unde lămpile vechi şi consumatoare de curent au fost înlocuite cu LED-uri, schimbarea se vede bine

Lucrarea de modernizare a iluminatului public, începută la sfârşitul anului trecut, mai precis pe 20 decembrie 2022, a produs rezultate care se văd – şi se văd mulţumitor – în zonele în care lămpile vechi, cu consum mare, au fost înlocuite cu unele LED. Firma Pet Electric Global, la ale cărei servicii a apelat câştigătorul licitaţiei, lucrează într-un ritm care face posibil un final al contractului până la sfârşitul lunii februarie. Investiţia se derulează în cadrul unui contract cu finanţare europeană de un milion de euro. 

Schimbarea înseamnă reducerea la jumătate a consumului      

Conform cifrelor actualizate pe final de an, ca urmare a atribuirii contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor, contract încheiat cu Orange Romania Communication SA, principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului „Reabilitarea sistemului de iluminat public în municipiul Câmpulung” arată astfel: valoarea totală a investiţiei – 4.886.872,57 lei, din care construcţii plus montaj – 4.532.198,30 lei.

Pe 17 martie 2022, primăriţa Elena Lasconi a semnat contractul pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Partenerul de contract al Primăriei Câmpulung este Telekom România Communications, titulatura sub care a participat la licitaţia cu o miză de un milion de euro, fonduri europene. În acel moment, s-a anunţat că executantul avea la dispoziţie două luni pentru a realiza proiectarea şi cinci luni pentru derularea lucrării constând în înlocuirea celor 3.871 de becuri cu lămpi LED.

Debutul a întârziat destul de mult, ajungându-se ca lucrul să demareze la sfârşitul anului, când investiţia ar fi trebuit să fie gata. Executantul a contractat serviciile unei firme locale, care să ajute la montarea becurilor pe stâlpii de iluminat. Este vorba despre firma căreia i-a fost delegat serviciul de iluminat public al municipiului, Pet Electric Global. Care, în mai puţin de o lună, s-a mişcat mulţumitor.

Acolo unde lămpile LED au luat locul celor vechi, schimbarea se vede şi, mai mult ca sigur, se va vedea şi în factura la iluminatul public, pe fondul unei reduceri a consumului la jumătate.

Un alt mare avantaj al investiţiei îl reprezintă sistemul de telegestiune, „prin transmiterea de la distanţă a comenzilor utilizând tehnologie de ultimă generaţie, reprezentarea grafică a fiecărui dispozitiv de control, adică aparat de iluminat, şi a stării acestuia pe o hartă în funcţie de coordonatele GPS. Noi o să vedem, în timp real, dacă o lampă LED are o problemă, are un defect sau începe să nu mai aibă randament.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

Alte plusuri ale investiţiei: informaţii privind calitatea serviciului de furnizare a energiei electrice; identificarea variaţiilor de tensiune din sistemul de iluminat public; informaţii pentru identificarea supraconsumurilor; controlul şi monitorizarea de la distanţă a corpurilor de iluminat LED, permiţând reducerea consumului de energie electrică şi creşterea duratei de funcţionare a corpurilor de iluminat prin intermediul reglării fluxului luminos în funcţie de orele de funcţionare, desfăşurarea promptă a activităţilor de mentenanţă, planificarea facilă a mentenanţei, programul de aprindere, stingere, etc. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!