Potrivit estimărilor celor de la Edilul CGA SA, lansate în cadrul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, remedierea avariei produse la conducta magistrală a Câmpulungului s-a încheiat în noaptea de sâmbătă spre duminică. La ora 1.30 noaptea, instalaţia trecuse de probele întreprinse de echipa de la Edilul, ca să se convingă dacă rezistă sau nu reparaţiei. În această dimineaţă, la ora 04.00, s-a reluat furnizarea apei în municipiul Câmpulung şi comunele învecinate afectate de incidentul produs în dimineaţa zilei de 4 noiembrie, pe teritoriul comunei Lereşti. „Recomandăm populaţiei ca apa să fie folosită DOAR în scop menajer, până mâine, 7 noiembrie 2022, ora 07.00, când vom reveni cu informaţii privind calitatea apei potabile.”, transmite directorul general al societăţii Edilul, Mihail Vasilescu.
- Viceprimarul Constantin Ţurţulea a coordonat situaţia de criză
Două zile şi două nopţi au stat fără apă câmpulungenii şi muscelenii dependenţi de serviciile operatorului local care administrează o infrastructură de toată ruşinea. A doua avarie majoră din 2022 este efectul tratării cu dezinteres a sistemului de utilităţi al municipiului de către administraţiile perindate la conducerea Câmpulungului de-a lungul a trei decenii. Conducta de aducţiune a apei brute trebuia înlocuită de mult sau măcar după avaria serioasă din martie 2015, când oamenii au fost lăsaţi fără apă timp de trei zile. Au trecut şapte ani de atunci, răstimp în care, în afara unui proiect neserios, nu s-a făcut nimic. Fostul primar Liviu Ţâroiu obţinuse o finanţare prin PNDL pentru reabilitarea unuia dintre cele două fire ale magistralei, însă constructorul care a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrării a abandonat contractul din cauza sumei mult prea mici, care nu acoperea costurile reale ale investiţiei. Cauza: un proiect făcut pe genunchi, de dragul de a obţine nişte bani de la Ministerul Dezvoltării, insuficienţi, însă, derulării lucrărilor.
Lucrul făcut fără cap costă. Şi de data aceasta a costat tensiune, nervi, supărare, timp, resurse materiale şi umane implicate într-o mobilizare menită să atenueze disconfortul pricinuit populaţiei, dar şi să remedieze într-un interval rezonabil stricăciunea. În afara echipelor de la Edilul, au fost cooptaţi în operaţiunea care, cu siguranţă, se va repeta, căci două avarii severe într-un an sunt semnalul a ceea ne aşteaptă: serviciul ADP, coordonat de Bogdan Pătru, care a distribuit apă în tot oraşul şi a pus la dispoziţia echipelor de intervenţie utilajele necesare; militarii de la Batalionul 30 Vânători de Munte Dragoslavele, care au distribuit apă potabilă; Primăria Lereşti, care s-a implicat cu forţele proprii pentru pregătirea căii de acces la locul avariei; Restaurantul „Ciobănaşu’”, care a adus mâncare, apă şi cafea pentru cei aflaţi pe teren cât a durat remedierea avariei; forţele de intervenţie de la Poliţia Locală, Poliţia Municipală, Jandarmerie şi Pompieri.
Viceprimarul Constantin Turţulea a coordonat situaţia de criză cauzată de incidentul care nu poate fi catalogat neprevăzut, dată fiind vechimea aducţiunii de apă. Elena Lasconi i-a încredinţat misiunea de a se ocupa full-time de operaţiunea care a inclus atât zona de lucru efectiv, cât şi asigurarea proviziilor de apă în oraş. Vicele Constantin Turţulea a făcut un apel la înţelegere încă din momentul producerii avariei. „Nimeni nu vrea să se întâmple aşa ceva, dar când se întâmplă trebuie să încercăm să rezolvăm cât mai repede problema.”, spunea vicele care a fost în contact permanent cu directorul Edilului, Mihail Vasilescu, şi cu directorul ADP, Bogdan Pătru, dar şi în teren cât au durat reparaţia şi probele efectuate.
- Împrumutul s-a făcut şi pentru o investiţie în sistemul de apă şi canalizare
Primăriţa Elena Lasconi speră să nu mai trecem prin aşa ceva. Sigur vom mai trece prin aşa ceva, însăşi repetiţia la un interval de zece luni a distrugerii conductei fiind semnalul că trebuie să fim realişti că vom mai trece prin aşa ceva. Unul dintre proiectele mari pe care Primăria Câmpulung le pregăteşte pentru Programul Operaţional Regional are ca obiect schimbarea conductelor de apă şi canalizare cu bani europeni. POR se deschide anul viitor şi abia atunci poate fi depusă o cerere de finanţare din partea administraţiei câmpulungene care pregăteşte documentaţiile atât de contestate de opozanţii politici. Cu cât valoarea unui proiect este mai mare, cu atât este mai ridicată şi cofinanţarea beneficiarului fondurilor europene.
Şi pentru acest tip de investiţie – la care Primăria are partea sa de contribuţie financiară, ca la orice proiect european – se doreşte contractarea împrumutului de 55 de milioane de lei, chiar dacă pe lista de propuneri prezentată Consiliului Local nu figurează infrastructura de utilităţi. Nu figurează pentru că, nefiind întocmită documentaţia, nu se ştie ce valoare are. Dar, în mod cert, lista de investiţii pe care se bazează solicitarea de împrumut va fi rectificată pe măsură ce Primăriei Câmpulung îi vor fi admise la finanţare proiecte mult mai necesare, cum este şi aducţiunea de apă a Câmpulungului. M.B.