10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Festivalul Posada, obiectul unui proiect depus pentru finanţare nerambursabilă, prin PNRR

Municipalitatea câmpulungeană îşi păstrează rolul de partener al Asociaţiei Rock Culture, organizatoarea Festivalului Posada, şi într-un proiect de viitor, prin care se intenţionează susţinerea financiară a evenimentului din fonduri UE alocate prin P.N.R.R. Ceea ce este de interes pentru organizatori este finanţarea pe care Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă o alocă pentru acest gen de proiecte provenite din localităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori, considerate „defavorizate din punct de vedere cultural”: 90% din bugetul acţiunii culturale este susţinut din fonduri P.N.R.R. Pentru a fi eligibile astfel de iniţiative, autorităţile locale trebuie să se implice cu o cofinanţare de minimum 10%. Condiţie căreia administraţia câmpulungeană i s-a conformat, aprobând, în cadrul unei şedinţe din luna decembrie, o participare de 25.000 de lei la proiectul intitulat „Posada – Asociaţia Rock Culture, Cultură deschisă prin muzică la Câmpulung”, depus la P.N.R.R. Cei 25.000 de lei vor fi acordaţi în situaţia în care proiectul va fi declarat câştigător în cadrul apelului de finanţare 1 Investiţia I5 – P.N.R.R. Oricum, autorităţile locale contribuiau financiar la susţinerea „Posada Rock”. Aşadar, există posibilitatea ca următoarea ediţie a festivalului să fie finanţată, aproape în totalitate, din fonduri europene.

  • Apelul de proiecte, în cadrul căruia a fost depus „Posada – Asociaţia Rock Culture”, are un buget de 3 milioane de euro, fără TVA

Contextul în care se produce această oportunitate de finanţare nerambursabilă a unui eveniment de tradiţie al Câmpulungului se prezintă astfel. În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C11.Turism şi cultură, Investiţia I5 – 1, a fost lansat apelul de proiecte „Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Apelul a fost lansat de către Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Coordonator de Reforme şi Investiţii, şi este implementat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Bugetul total estimat pentru apelul de proiecte despre care relatăm este de 3 milioane de euro, fără TVA. Cererea având ca obiect proiectul „Cultură deschisă prin muzică la Câmpulung” urma să fie depusă în cadrul Investiţiei I5: „Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Investiţie gestionată, după cum am precizat, de Administraţia Fondului Cultural Naţional, responsabilă în calitate de Agenţie de Implementare, având un acord încheiat în acest sens, în vara anului 2022, cu Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului.

„Investiţia I5 cuprinde două apeluri de finanţare. (…) Apelul 15-1 propune un program de finanţare a proiectelor culturale menite să contribuie la reducerea decalajului de acces la cultură, derulate în localităţi cu o populaţie mai mică de 50.000 de locuitori de către organizaţii neguvernamentale, în parteneriat cu autorităţile locale. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să aibă o cofinanţare din partea autorităţilor locale de minimum 10% din valoarea proiectului. Programul de finanţare, derulat timp de doi ani, reprezintă o finanţare nerambursabilă (…).”, astfel justifică implicarea municipalităţii documentaţia pregătită pentru şedinţa Consiliului Local din 20 decembrie 2022, când s-a aprobat cofinanţarea de 25.000 de lei din partea Câmpulungului.

  • P.N.R.R. susţine 90% din valoarea proiectelor

Apelul de finanţare, care se închidea pe 23 decembrie 2022, îşi propune „reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale şi cele urbane mari, prin finanţarea de proiecte culturale în localităţile cu mai puţin de 50.000 de locuitori; motivarea şi sprijinirea autorităţilor locale pentru finanţarea proiectelor culturale, prin susţinerea, din P.N.R.R., a 90% din buget.”

Proiectul înaintat pentru finanţare la P.N.R.R. este derulat de către Asociaţia Rock Culture, care are ca scop „promovarea muzicii rock în vederea creşterii popularităţii acestui gen muzical la nivel naţional şi internaţional, integrarea culturală a acestui gen muzical la nivel naţional şi internaţional şi promovarea talentelor aferente acestui gen muzical. Pentru atingerea acestui scop, Asociaţia desfăşoară activităţi precum: organizarea de simpozioane, recitaluri, concerte în ţară şi străinătate, organizarea de concursuri şi festivaluri muzicale naţionale şi internaţionale, organizarea de tabere de creaţie şi workshop-uri naţionale şi internaţionale etc.

În contextul activităţii noastre se înscrie şi prezentul demers de a organiza, în septembrie 2023, Festivalul-concurs Posada Rock, la Câmpulung Muscel, dedicat promovării tinerelor talente şi creşterii interesului publicului pentru acest gen de muzică. Proiectul încurajează tinerii artişti aflaţi la debutul carierei, prin punerea lor în relaţie, prin intermediul recitalurilor şi a prezenţei unui juriu marcant, cu specialişti în domeniu, cu scopul de a-şi rafina actul artistic. Ne propunem, totodată, ca proiectul să contribuie la diversificarea ofertei culturale.

Element important al istoriei recente a Câmpulungului, Festivalul Posada este cel mai vechi festival de muzică rock din România, la ediţia din anul viitor (n.r. 2023) împlinind 37 de ani. Asociaţia Rock Culture este posesoarea mărcii înregistrate „Posada Rock”. Posada Rock este unicul festival-concurs open-air din România şi cea mai importantă rampă de lansare a talentelor aferente acestui gen muzical, sprijinul oferit de către municipiul Câmpulung constituind un semnal important pentru iubitorii de muzică, dar şi pentru comunitatea locală.”, este prezentarea realizată în materialul de şedinţă, care lămureşte condiţiile finanţării.

Potrivit acordului de finanţare, încheiat de primarul Elena Lasconi, ca reprezentant al Primăriei Câmpulung, şi Răzvan Brăileanu, preşedintele Asociaţiei Rock Culture, organizatorul Festivalului Posada, autoritatea locală se obligă ca, în situaţia în care proiectul este declarat câştigător, să încheie un contract de finanţare cu organizatorul, până la data începerii proiectului, şi să aloce suma prevăzută până cel târziu la încheierea ultimei activităţi din cadrul proiectului. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!