„În această seară, celebrăm tradiţia, continuitatea şi sfinţenia puse sub semnul slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor. Dar, nu în ultimul rând, puse în slujba culturii şi a învăţământului.”, cu aceste cuvinte şi-a întâmpinat părintele Daniel Oprescu oaspeţii la concertul de colinde al Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”. Evenimentul, o încununare a recitalurilor susţinute în parohiile câmpulungene şi din vecinătate de către Corala Preoţilor din Protoieria musceleană, din 10 decembrie şi până pe 23 decembrie, a cuprins patru momente deosebite, întinse pe durata a două ore. Părintele profesor Daniel Oprescu, cel care deţine şi calitatea de preot al Garnizoanei Câmpulung, s-a aflat în postura de gazdă şi prezentator al minunatelor momente artistice din programul evenimentului. Însă, la ultima secvenţă rezervată Coralei Pastorale pentru care credincioşii au umplut, până la ultimul loc, bisericile care au găzduit concerte de Crăciun, părintele Oprescu a schimbat haina preoţească cu veşmintele populare, cămaşa şi vesta cu motive tradiţionale. Concertul seminariştilor şi al invitaţilor lor reprezintă momentul de vârf al spectacolelor dedicate Crăciunului, ediţia din acest an fiind cea mai reuşită de până acum.
- Părintele Daniel Oprescu: „Biserica ne îndeamnă pe toţi să devenim colindători, dar şi martori şi vestitori ai venirii lui Mesia Hristos în lume, pentru a dărui lumii pace şi bucurie, mântuire şi viaţă eternă”
20 decembrie, ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, a fost data aleasă pentru desfăşurarea concertului seminariştilor câmpulungeni, un eveniment impresionant, clădit pe multe ore de muncă şi repetiţii. Înainte de o audiţie de zile mari, potrivită sărbătorii Crăciunului, la care a asistat şi Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, părintele Daniel Oprescu a urat tradiţionalul „Bine aţi venit!” invitaţilor primiţi în amfiteatrul Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, „la concertul de colinde organizat şi prezentat de Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul” din Câmpulung Muscel, în prima capitală a Ţării Româneşti şi în ctitoria regală a Regelui Carol I, cel iubitor de România.”
„Noi suntem plini de bucurie şi aşa ar trebui să rămânem întreaga viaţă când auzim glasul Domnului Dumnezeu, care ne spune: „Cu iubire veşnică te-am iubit şi de aceea Mi-am întins spre tine bunăvoinţa Mea.” Cât de mângâietoare sunt cuvintele Domnului Dumnezeu pentru viaţa noastră, atât de minunat urzită, ţesută şi croită întru slăvirile luminii şi cât de grele sunt, uneori, zilele pe care le avem orânduite de Dumnezeu ca să le trăim pe acest pământ. Coborârea printre noi a lui Dumnezeu, a lui Iisus Hristos, îl face pe acesta să fie aproape de fiecare dintre cei care L-au primit. Iar apropierea noastră de Dumnezeu ne permanentizează speranţa că nu suntem singuri.
La fiecare naştere a pruncului Iisus Hristos, la fiecare Crăciun, ne întâmpină taina cea mai mare din lume, cum alta nu mai este, care ne cheamă, an de an, în modul ei cel firesc, să-L naştem pe Iisus şi-n inimile noastre prin milostenie, rugăciune şi înfrânare dătătoare de neprihănire, acea stare proprie a copilului născut în peştera din Bethleem, pe care îl vedem adesea zugrăvit în icoane sau a cărui istorie o auzim în colindele româneşti. Hristos, călătorul şi pelerinul, care colindă pretutindeni pentru a aduna şi a mântui pe oameni, ne spune aşa: „Vulpile au vizuini şi păsările cerului au cuiburi. Însă Fiul Omului nu are unde să-Şi plece capul.” Dar cuvintele Sale nu se referă la neputinţa de a găsi o casă, ci la lucrarea Sa cea sfântă şi misionară permanentă. El colindă lumea, îi caută pe cei care trăiesc vremelnic, pentru a le dărui viaţa veşnică în Împărăţia Preasfintei Treimi.
Întrucât Taina Naşterii Domnului Hristos ne descoperă pe iubitorul de oameni Dumnezeu ca fiind, în acelaşi timp, călător şi bine vestitor în lume, creştinii ortodocşi români au văzut în colindătorii de Crăciun pe iubitorii cei de veste bună ai lui Dumnezeu în lume. Colindătorii închipuie tainic pe îngerii care binevestesc păstorilor de la Bethleem bucuria Naşterii lui Iisus Hristos, dar şi pe Însuşi Hristos Domnul, care ne aduce bucuria iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi aşteaptă ca şi noi să răspundem cu bucurie şi iubire la chemarea lui Dumnezeu. Acesta este înţelesul duhovnicesc al colindelor noastre de Crăciun şi al vizitei pastorale a preoţilor cu icoana Naşterii Domnului în casele credincioşilor.
În societatea contemporană, marcată de indiferenţă duhovnicească, este tot mai necesară o reînnoire a chemării fiecărui creştin, cleric sau mirean, de a fi asemenea îngerilor şi păstorilor de la Bethleem, vestitori sau apostoli ai iubirii milostive a lui Dumnezeu în lume. De aceea Biserica ne îndeamnă pe toţi să devenim colindători, dar şi martori şi vestitori ai venirii lui Mesia Hristos în lume, pentru a dărui lumii pace şi bucurie, mântuire şi viaţă eternă.
În acest sens, privind cu speranţă, dar şi responsabilitate spre viitor, vă prezentăm un program bogat şi divers de colinde, dată fiind şi importanţa acestui mare praznic împărătesc. În această seară, celebrăm tradiţia, continuitatea şi sfinţenia puse sub semnul slujirii lui Dumnezeu şi a oamenilor. Dar, nu în ultimul rând, puse în slujba culturii şi a învăţământului.”, a fost mesajul cu care părintele profesor Daniel Oprescu a deschis evenimentul de sărbătoare.
- Patru grupuri corale în „călătoria prin tradiţia şi spiritualitatea creştină din preajma Crăciunului”
Programul acestei ediţii a concertului de Crăciun al Seminarului a fost deschis de un grup de colindători de la Şcoala Gimnazială nr.1 Lereşti, coordonat de profesorul Eduard Maria, cu următoarele piese: „La Bethleem colo-n jos”, „Florile dalbe” şi „Sub fereastră la un om bun”.
A urmat corul Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, dirijat de părintele Leonard Prunoiu, al cărui recital a inclus colindele: „O, ce veste minunată!” (muzica Dumitru Kiriac), „Mare minune” (muzica Gheorghe Cucu), „Legănelul lui Iisus” (muzica Valentin Teodorian), „Silent Night” (muzica Franz Gruber), „Iisus, bine ai venit!” (autor anonim), „Acolo sus, pe lângă lună” (culegere de George Breazul), „Trei crai de la Răsărit” (muzica preot Cristian Todireanu), „Steaua sus răsare” (muzica Ioan Chirescu).
Părintele Daniel Oprescu spunea că organizatorii concertului au încercat să facă prezentă cântarea îngerilor pe care colindele o rememorează. Următorul moment din programul spectacolului i-a aparţinut elevului Daniel Tănase, din anul IV de Seminar, care a interpretat piesa „Din ceruri ninge alb”.
În acompaniamentul asigurat la pian de profesorul Eugeniu Bercu, coriştii de la Seminar au prezentat mai multe colinde cu influenţe internaţionale: „Astăzi este ziua sfântă”, versiunea unui colind tradiţional din zona Mării Egee, „Crăciunul”, o melodie franţuzească devenită celebră în repertoriul românesc sub numele „Tânărul Crai”, „Ziurel de ziuă”, colind tradiţional, „Nicolae”, o adaptare din slovacă a unui colind care se cântă până în Ajunul Crăciunului, „Deschide uşa, creştine!”, colind popular cules de Benone Sinulescu, devenit celebru datorită lui Ştefan Hruşcă, „Sănătate, fericire”, o versiune românească a unui colind tradiţional cehoslovac, şi „Azi e Boboteaza”, adaptat după un colind grecesc tradiţional în zona Asiei Mici. Sub coordonarea profesorului Irina Bădescu, elevii seminarişti au prezentat şi două colinde în Limba Engleză.
Al treilea grup al serii a fost format dintr-o selecţie de interpreţi ai corului Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, condus de profesorul Ion Georgescu. Liceenii au pregătit pentru oaspeţii lor colindele: „În seara de Moş Ajun”, „Răsună cerul, iar răsună”, „Bucurie în lume”, „Moş Crăciun”, „Bună dimineaţa” şi „Mulţi ani trăiască!”.
Aşa cum spunea părintele Daniel Oprescu, în „călătoria prin tradiţia şi spiritualitatea creştină din preajma Crăciunului” au fost călăuze, în acea seară sfântă, şi preoţii musceleni, care formează Corala Protoieriei Câmpulung Muscel. Colindătorii din rândul slujitorilor altarului au poposit şi la „Carol I”: părintele Răzvan Libianu, de la Parohia Valea Mare Pravăţ, părintele Cătălin Ionuţ Florea, de la Parohia Vişoi, părintele Liviu Grigorescu, de la Parohia „Sfânta Marina”, părintele Felix Iliuţă Albu, de la Parohia Lăzăreşti, părintele Silviu Călinescu, de la Parohia Schei, părintele Tiberiu Popescu, de la Parohia Hulubeşti – Bughea de Jos, părintele Ioan Macovei, de la Valea Româneştilor, părintele Alexandru Ionuţ Lazăr, de la Parohia Mărcuş, părintele Adrian Moisescu, de la Parohia Valea Foii – Voineşti, profesorul şi cântăreţul bisericesc Eduard Maria, absolvent al Seminarului de la Câmpulung, şi, bineînţeles, părintele Daniel Oprescu, amfitrionul concertului Seminarului Teologic. Preoţii au interpretat colindele „Deschide uşa, creştine”, „Sus la vârful muntelui”, „Moş Crăciun” (muzică şi versuri: preot Cristian Alexandru) şi „Florile dalbe”.
Magda BĂNCESCU