1.3 C
Campulung Muscel
07/12/2023

Demisionarul Eduard Boeru rămâne şeful Pieţelor până se încheie a doua selecţie a administratorului provizoriu

Nici luni seara nu s-a votat numirea lui Alexandru Sminchişe în funcţia de administrator provizoriu al Pieţelor, întrucât proiectul de hotărâre referitor la această schimbare la şefia societăţii Consiliului Local a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei. Retragerea punctului din dezbaterea aleşilor era previzibilă, întrucât, cu o oră şi jumătate înaintea şedinţei, Executivul a trimis un proiect de hotărâre suplimentar, care denota intenţia de corectare a procedurii greşite, prin care se impunea un nou administrator al Pieţelor. Altfel spus, după două tentative eşuate de stabilire a unui administrator temporar, se reia procedura de selecţie a acestuia, cu organizarea mai înainte a unei noi Adunări Generale a Asociatului Unic la SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL. De ce a fost nevoie de o nouă A.G.A., după cea din data de 22 noiembrie 2022? Pentru că, data trecută, angajaţii Primăriei cu atribuţii în verificarea corectitudinii unei proceduri – şi, în special, consilierul juridic al Consiliului Local – au bâjbâit-o ruşinos într-o chestiune simplă precum respectarea termenului legal de convocare a A.G.A. În situaţii extraordinare, A.G.A. poate fi convocată cu trei zile înainte, ca o excepţie de la regula celor cinci zile, numai că, în cazul contestat de opoziţie, convocarea se făcuse de pe o zi pe alta. Evident că hotărârea adoptată într-o A.G.A. neconvocată în termenul legal era lovită de nulitate. Dar, cu toate acestea, s-a dat startul selecţiei administratorului în baza acelei hotărâri lipsite de valoare din punct de vedere juridic.

  • Funcţionarele Primăriei repetau greşeala  

După şedinţa din 22 noiembrie 2022, responsabilitatea pentru neconvocarea A.G.A. în termenul legal a fost direcţionată către şeful Pieţelor, Eduard Boeru. Care, cinstit vorbind, fiind la finalul preavizului de 45 de zile, n-avea niciun interes să mai facă pe placul Executivului interesat să-şi pună un om cu care să poată lucra în stilul dorit. Era treaba juriştilor şi, în special, a juristului Consiliului Local să verifice întrunirea condiţiilor de legalitate pentru desfăşurarea Adunării Generale. Asta a fost prima greşeală. N-au făcut-o, compromiţând, fireşte, procedura de selecţie a administratorului provizoriu, accesată doar de Alexandru Florin Sminchişe. Din acest motiv, la dezbaterea ordinară a Consiliului Local din 29 noiembrie 2022, proiectul de hotărâre a picat la vot.

A doua greşeală era următoarea: în baza aceleiaşi hotărâri A.G.A. viciate, s-a intenţionat numirea lui Sminchişe, la şedinţa extraordinară programată pe 5 decembrie 2022. Aşadar, cei care pregătesc materialele n-au învăţat nimic din primul eşec. Ce intrigă serios în comportamentul funcţionarilor celei mai importante instituţii din oraş este a doua tentativă de impunere a lui Alexandru Sminchişe, după cum punctam, în baza aceleiaşi hotărâri A.G.A. lovite de nulitate.

După prima hotărâre respinsă, cea din 29 noiembrie 2022, primăriţa Elena Lasconi i-a rugat pe consilieri să rămână în sală, pentru a cădea la o înţelegere. Părţile au stat la discuţii o oră, dar opoziţia n-a fost de înduplecat. În ciuda riscului ca hotărârea să fie din nou respinsă, Executivul a pregătit un material pentru şedinţa extraordinară de luni cu aceleaşi probleme la „rădăcină”.

Mapa transmisă consilierilor conţinea două puncte. Primul avea ca obiect delegarea atribuţiilor temporare de administrare a SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL demisionarului Eduard Boeru până la finalizarea procesului de realizare a formalităţilor de înscriere în evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a administratorului provizoriu.

Al doilea punct privea numirea lui Florin Alexandru Sminchişe în funcţia de administrator provizoriu al SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL pe o durată a mandatului de patru luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum şase luni. Proiectul de hotărâre referitor la numirea acestuia făcea trimitere la Hotărârea A.G.A. nr.9 din 22 noiembrie 2022, prin care s-a aprobat procedura de selecţie a unui administrator provizoriu. Hotărâre adoptată în şedinţa A.G.A. cu probleme.

  • Ţurţulea a iniţiat hotărârea de convocare a unei noi A.G.A., pe motiv că precedenta „nu a fost convocată statutar”  

Luni, 5 decembrie 2022, ziua programată pentru şedinţa extraordinară, cu o oră şi jumătate înainte de debutul dezbaterilor, Primăria a trimis un punct suplimentar ordinii de zi. Punct din care reieşea intenţia de a se renunţa la numirea lui Alexandru Sminchişe în funcţia eliberată prin demisia lui Eduard Boeru.

Proiectul de hotărâre suplimentar prevedea convocarea în şedinţă extraordinară a Adunării Generale a Asociatului Unic la SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL în data de 9 decembrie 2022, ora 17.00, pentru realizarea procedurilor de selecţie a unui administrator provizoriu. A.G.A. se va ţine în sala de şedinţe a Primăriei Câmpulung, prin participare fizică, respectiv prin mijloace electronice pentru cei care nu pot ajunge la Primărie. Ordinea de zi a A.G.A. cuprinde aceleaşi subiecte aprobate pe 22 noiembrie 2022: stabilirea procedurii de selecţie a şefului temporar al Pieţelor şi a comisiei de evaluare a dosarelor.

Această hotărâre care corecta procedura nelegală derulată în urmă cu două săptămâni a fost iniţiată de Constantin Ţurţulea, în calitate de consilier local. Ţurţulea a făcut parte din comisia de selecţie a lui Sminchişe, alături de colegii Adrian Vlădău, Alexandru Hagi, Dan Belu şi Iulian Zanvetor.

„Având în vedere constatarea faptului că şedinţa Adunării Generale nu a fost convocată statutar, se impune abrogarea actelor emise în cadrul acesteia şi reluarea procedurii de desemnare a administratorului provizoriu. Astfel, ca o primă etapă, se impune convocarea, în condiţii statutare, a unei şedinţe extraordinare a Adunării Generale, în cadrul căreia urmează a se hotărî asupra procedurii de selecţie a unui administrator provizoriu, care să asigure conducerea societăţii până la finalizarea procedurilor de constituire a Consiliului de Administraţie.”, menţionează materialul asumat de Constantin Ţurţulea, care a iniţiat hotărârea privitoare la o nouă A.G.A.

  • PSD l-a vrut tot pe Boeru ca administrator provizoriu, deşi omul şi-a dat demisia

La începutul şedinţei Consiliului Local, primăriţa Elena Lasconi a retras de pe ordinea de zi punctul referitor la numirea lui Alexandru Sminchişe, rămânând ca A.G.A. să decidă din nou asupra procedurii de selecţie. Altfel spus, va fi scos din nou postul la „concurs”, probabil, după acelaşi model ca data trecută: depunere de dosare şi interviu. În acest caz, dat fiind tămbălăul iscat în jurul singurului doritor al postului, nu se mai poate invoca faptul că nu s-a ştiut de intenţiile administraţiei de a pune un şef interimar la Pieţe. Sunt liberi să se înscrie şi oamenii PSD, de exemplu, căci „vuvuzelele” lor din online „au făcut gât” masiv că-şi pune Lasconi un USR-ist la Pieţe. Deşi nu omul era problema, ci procedura care a condus la acest rezultat.

Aşadar, membrii PSD sunt aşteptaţi să se înscrie, după ce se pronunţă A.G.A. la sfârşitul acestei săptămâni, ca să fie eliminate nişte discuţii care n-au existat atunci când PSD şi PNL îşi înfigeau oamenii lor în fruntea unor instituţii şi societăţi publice. Însă PSD vrea altceva: menţinerea lui Boeru ca administrator provizoriu, nicidecum înlocuirea lui cu altcineva.

Iată declaraţia consilierului local PSD Constantin Ivan, lansată în plenul dezbaterii din 5 decembrie 2022: „Ca şi la şedinţa trecută, menţin părerea, şi din punct de vedere legal, ca administratorul provizoriu să fie acelaşi care îndeplineşte atribuţiile pentru această perioadă. Adică domnul Eduard Boeru şi scăpăm de orice fel de probleme legate de această procedură. Vreau să spun că Ordonanţa de Urgenţă 109 face trimitere clară la procedura care trebuie parcursă şi de care trebuie să ţinem cont. Orice artificii care se fac nu sunt altceva decât nişte mici idei care nu trebuie să fie puse în practică.”

„Domnul Boeru este demisionar – a intervenit primăriţa Elena Lasconi -, deci nu se pune problema. Putem să-i delegăm atribuţiile unui administrator provizoriu până când va prelua conform procedurii pe care o veţi stabili în A.G.A.” Ivan, însă, a insistat că: „Un administrator care şi-a dat demisia poate să preia aceste atribuţii, ca administrator provizoriu. Mai ales că o societate trebuie să funcţioneze cu un om din interior care cunoaşte foarte bine realităţile. Poate să funcţioneze în continuare fără prea multe obligaţii.”

„Vom face totul conform legii.”, a replicat scurt şefa Executivului, căreia consilierul social-democrat i-a servit o remarcă înţepătoare. „Până acum, s-a văzut că nu s-au respectat anumite proceduri şi în continuare se încearcă aceeaşi modalitate. „109” se referă la societăţile şi regiile autonome ca întreprinderi publice, nu aşa cum a fost dat anunţul anterior pe site-ul Primăriei.”, a afirmat Constantin Ivan şi în acest punct s-a încheiat dialogul din Consiliu.

La votul aleşilor au trecut atât menţinerea lui Eduard Boeru în funcţie până se clarifică chestiunea administratorului provizoriu, cât şi întrunirea A.G.A. vineri după amiază. Vom reveni asupra subiectului.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!