-4.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Piața Agroalimentară din Voinești este finalizată, iar festivitatea de inaugurare va avea loc vineri

Proiectul de construire a Pieței Agroalimentare din Voinești este finalizat, iar vineri, 9 decembrie 2022, începând cu ora 13.00, va avea loc festivitatea de inaugurare și de sfințire a obiectivului. Primarul comunei Lerești, Marian Toader, este foarte încântat de finalizarea proiectului. Această piață reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale sale. „După îndelungi frământări, iată că realizăm un vis frumos, nu numai al meu, ci și al tuturor lereștenilor și muscelenilor.”, a specificat edilul comunei Lerești.

  • Piața din Voinești este un obiectiv important pentru cetățenii din Muscel

Primarul din Lerești este convins că această piață va fi în sprijinul cetățenilor, atât din Lerești, cât și din Câmpulung și celelalte comune învecinate, întrucât este destinată celor care vor să cumpere în condiții excepționale și civilizate. Totodată, piața oferă posibilitatea producătorilor locali de a-și vinde produsele preparate de aceștia în cele mai bune condiții. „Ne-am dorit foarte mult ca producătorii locali, cei care comercializează produse precum preparatele din carne, lactate, brânzeturi, legume, fructe să aibă posibilitatea de a veni să-și vândă marfa.”, a explicat Marian Toader.

  • Proiectul de construire a pieței a fost unul destul de amplu

În urma licitației, firma câștigătoare care a fost desemnată pentru realizarea proiectului a fost Edil Construction SRL, din București (reprezentant Tiberiu Dinu), asociată la licitație cu firma Build Way Design SRL (reprezentant Gabriel Crăciun). Perioada pentru efectuarea lucrărilor a fost de 11 luni, însă au fost întrerupte în iarna anului 2021 și, de asemenea, a existat și o întârziere cauzată de panourile achitate de către constructor,  dar livrate într-un termen de 9 luni. Pe final s-a reușit recuperarea timpului pierdut, astfel încât recepția lucrării s-a făcut cu o întârziere de numai o lună. După finalizarea pieței era nevoie de perdele, mochete, paturi, reprezentând minimul de dotări în afara celor prevăzute în proiect. Decizia primarului Marian Toader a fost de a suplimenta bugetul local, reușind astfel să doteze piața cu toate lucrurile necesare, iar pe lângă acestea a inclus supraveghere video și sistem de alarme.

Valoarea lucrărilor a fost de 1.959.000 lei, la care s-a făcut o suplimentare de 200.000 lei, iar valoarea totală ajunge la pragul de aproximativ 2.200.000 lei, ce include toate dotările și amenajarea exterioară. De asemenea, Consiliul Județean Argeș a susținut acest proiect cu suma de 700.000 lei, oferită în tranșe pe parcursul a doi ani. 

  • Compartimentarea pieței

Incinta pieței este dotată cu internet, astfel încât comercianții își pot conecta casele de marcat la rețeaua de internet. Piața este racordată la energie electrică și la rețeaua de gaze naturale, iar încălzirea se face cu ajutorul unei centrale termice pe bază de gaze naturale. Iluminarea se face prin panouri cu LED, ceea ce oferă un consum redus al energiei electrice. Împărțirea pieței și regulamentul acesteia au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 76/20.10.2022. Astfel, suprafața totală construită este de 544 metri pătrați, care este împărțită pe mai multe zone. Incinta pieței are o suprafață de 247 metri pătrați și este destinată comercianților de fructe și legume. Sectorul agroalimentar este destinat comercializării de produse precum: conserve, miere, cozonaci, produse de patiserie sau orice alt produs preparat în gospodărie. Sectorul de lactate și brânzeturi este dotat cu vitrine compartimentate. Urmează sectorul cu carne și produse preparate din carne, lângă care se află sectorul pentru pește.

Fiecare compartiment de lactate, carne, brânzeturi, pește și cel agroalimentar au intrări separate, care conduc spre un hol în care se află o cameră frigoriferă. Așadar, există trei camere frigorifere, trei vestiare și toalete individuale separate pentru comercianți. De asemenea, incinta pieței este dotată cu toalete pentru cumpărători și, separat, pentru persoanele cu handicap. Piața mai cuprinde două dormitoare, fiecare dintre acestea având câte patru locuri de cazare, iar fiecare dormitor este dotat cu duș. În total, sunt opt locuri de cazare, puse la dispoziție celor care vin și aleg să rămână peste noapte.

Accesul comercianților care vin să vândă fructe și legume se va face prin partea de Nord a clădirii, unde vor beneficia și de spațiu pentru parcare, iar accesul comercianților care vând produse agroalimentare va fi în partea de Sud a incintei, unde vor beneficia, de asemenea, de locuri pentru parcare. Pe timpul iernii, când temperaturile de afară  vor fi scăzute, accesul clienților sau vizitatorilor se va face prin intrarea din Nord, iar pe timpul verii, prin ridicarea jaluzelelor transparente, accesul acestora va fi prin partea de Est. În funcție de temperaturile de afară, acestea se deschid, creând astfel un ambient necesar unei piețe semi-deschise.

  • Care sunt costurile pe care le vor avea de suportat comercianții

Prețurile pentru a beneficia de standurile pieței pentru comercianți au fost reglementate prin hotărârea Consiliului Local nr. 76/20.10.2022. Așadar, cei care doresc să închirieze standurile, prețurile variază în funcție compartimentul ales, dar nu diferențiază în funcție de calitatea persoanei respective. Atât pentru persoanele fizice, cât și pentru societățile comerciale sau producătorii locali, prețurile sunt:

-Pentru închirierea unei tarabe, prețul este de 15 lei pe zi, 80 de lei pe săptămână și 300 de lei pe lună.

-Costurile pentru închirierea unei vitrine sunt de 20 de lei pe zi, 125 de lei pe săptămână și de 500 de lei pe lună.

Nu în cele din urmă, cazarea costă de 50 de lei pe zi, care oferă toate condițiile necesare pentru un mediu plăcut în care comercianții își pot petrece noaptea.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!