11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

Spectacolul oferit de „Carol I” de Ziua Şcolii, organizat la un nivel lipsit de concurenţă din partea celorlalte licee din Câmpulung

Ziua Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, sărbătorită în preajma Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al şcolii, a ocupat un loc onorabil într-o săptămână plină de evenimente, cea dintâi ca importanţă fiind sărbătoarea naţională a României. „Carol I” se serbează într-un moment special, graţie „vecinătăţilor” din calendarul laic şi religios: 30 noiembrie şi 1 Decembrie, când românii celebrează pe unul dintre marii sfinţi creştini şi Ziua Naţională. Întreruperea tradiţiei de sărbătorire a şcolii, împreună cu foştii absolvenţi şi oficialităţile invitate la eveniment, a amplificat dorul de o manifestare ţinută la un nivel fără concurenţă la Câmpulung, din partea altor instituţii de învăţământ. Nicio altă şcoală nu reuşeşte să se apropie de distincţia evenimentelor organizate de „Carol I”, deţinătoarea unui cor, care eclipsează, prin valoarea sa, momentele din programul altor sărbători şcolare. Spectacolul pregătit de carolişti în 2022 nu numai că s-a ridicat la nivelul aşteptărilor celor care sunt familiarizaţi cu acţiunile festive ale Colegiului Pedagogic, dar a fost pus în valoare şi de dotarea ultramodernă a amfiteatrului.

  • „Carol I” are condiţii impecabile de a oferi un spectacol profesionist  

Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” are tot ce-i trebuie pentru a lăsa fără cuvinte audienţa după un spectacol precum cel din 29 noiembrie 2022, mai frumos şi datorită faptului că a fost dorit şi aşteptat. Are o sală cu o acustică impecabilă, are voci excepţionale, graţie selecţiei realizate la admiterea la profilul pedagogic şi Seminarul Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, mentori muzicali, toate aceste avantaje fiind completate cu ajutorul oferit de Holcim pentru dotarea amfiteatrului cu sisteme profesionale de sonorizare şi lumini, practicabile pentru cor, o pianină, un videoproiector 4K, la care se adaugă un display interactiv.

Modernizarea amfiteatrului a fost dublată de realizarea turului virtual al şcolii prin intermediul unui program finanţat de societatea câmpulungeană Ceramus. Turul virtual poate fi accesat de pe site-ul colegiului, de pe pagina de Facebook sau scanând codul QR aferent.

Printre invitaţii directorilor George Radu şi Sebastian Cealîcu s-au aflat primăriţa Elena Lasconi, inspectorul general Dumitru Tudosoiu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, consilieri locali, şefi de instituţii, profesori pensionari şi foşti absolvenţi.

Spectacolul festiv dedicat aniversării a 155 de ani de existenţă a Şcolii Normale din Câmpulung Muscel a debutat, aşa cum era potrivit unei sărbători care slujeşte un crez naţional, educaţia, cu intonarea Imnului Naţional în interpretarea Corului „Orfeu” condus de profesorul Ion Georgescu, acompaniat la pian de profesorul Eugeniu Bercu.

  • Directorul George Radu: „Ne dorim pentru şcoala noastră un viitor măreţ cum este trecutul”

George Radu, directorul colegiului, li s-a adresat invitaţilor săi, pe care i-a întâmpinat cu un „bun venit” din toată inima, pentru onoarea de a fi alături elevilor şi dascălilor în cea mai emoţionantă zi a anului şcolar.

„Sărbătorim pentru a 155-a oară Zilele Şcolii, cu mândria că suntem şcoala care îmbină tradiţia  cu modernismul şi care, din destinaţia iniţială, de a forma învăţători pentru copiii locuitorilor de la sate, reuşim să dăm absolvenţi pentru cele mai diverse profesiuni cerute de societatea de astăzi. Ne mândrim cu profesionişti în domeniul educaţiei, dar şi cu medici, arhitecţi, avocaţi, informaticieni şi lista poate continua. Încă de la începuturile ei, şcoala beneficia de un corp profesoral de elită, format la instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate. Astăzi, ne mândrim cu un corp profesoral dedicat înaltei misiuni a educaţiei, pe care ţin să-l felicit călduros, cu ocazia acestei sărbători, şi să-i urez să menţină la standarde înalte actul educaţional. Cu această ocazie, ţin să felicit şi elevii şcolii noastre, care, prin implicare, reuşesc să obţină rezultate meritorii, nu numai la clasă, ci şi în concursurile şcolare, unde au obţinut numeroase premii, până la nivel naţional şi internaţional. Ne mândrim cu ei şi ştim că, după absolvire, se vor remarca prin calităţile intelectuale şi personale pe care le dobândesc aici, numindu-se cu mândrie „carolişti”.

Momentul nu ne permite să enumerăm numeroasele activităţi şi proiecte pe care le-am desfăşurat în context naţional şi internaţional, dar participarea la aceste acţiuni este un prilej prin care elevii noştri au oportunitatea de a cunoaşte tineri din alte ţări şi pot demonstra că sunt la fel de buni şi de competitivi pe o piaţă a muncii internaţionalizată. Felicit părinţii care susţin activitatea desfăşurată în şcoală şi mă bucur să îi văd participând alături de noi la acest eveniment. Sper că sunt în asentimentul tuturor, afirmând că ne dorim pentru şcoala noastră un viitor măreţ, cum este trecutul, în aşa fel încât generaţiile care ne vor urma pe această scenă, în fiecare noiembrie, să fie la fel de mândre că rostesc Colegiul „Carol I”, fiindcă numai aşa trecutul, prezentul şi viitorul se contopesc într-un arc peste timp, obligându-ne să păstrăm aceleaşi standarde cu care ne-am obişnuit de 155 de ani.

Sunt onorat că şi astăzi, aici, continuăm să scriem împreună istoria prestigiosului locaş de învăţământ. Adresez tuturor un „Bun venit!” şi vă invit să sărbătorim împreună. „Nihil Sine Deo!”.”, este mesajul directorului George Radu pentru oaspeţii săi.

I-au urmat la microfon, în faţa publicului, primarul Elena Lasconi şi inspectorul general Dumitru Tudosoiu, care şi-au mărturisit încântarea de a fi părtaşi unui moment rămas în istoria unei şcoli cu reputaţie naţională.

  • Potrivit dirijorului corului, niciun alt liceu din ţară nu are dotarea amfiteatrului de la „Carol I”

Programul festiv, în cadrul căruia rolul cel mai consistent l-a avut Corul „Orfeu”, a cuprins următoarele momente artistice: „Acasă”, în interpretarea lui David Borţoi, de la clasa a II-a (muzica Smiley); „Bravi ostaşi ai României”, în interpretarea Mădălinei Moldoveanu, de la clasa a X-a B (versuri şi muzică: Paula Hriscu, armonizare: Eugeniu Bercu); „Imnul Regal” – Corul „Orfeu” (versuri: Vasile Alecsandri, muzica: Eduard Hübsch); „Scrisoare către Dumnezeu”, în interpretarea Mariei Stănică, de la clasa a IX-a A (muzică şi text: Viorela Filip); „Pe-al nostru steag” – Corul „Orfeu” (versuri: Andrei Bârseanu, muzică: Ciprian Porumbescu); „Doina noastră-n timp străbate”, în interpretarea Teodorei Muşel, de la clasa a XII-a B (versuri şi muzică: Mihai Ciobanu – şi Ion Georgescu pentru partea de versuri, armonizare: Eugeniu Bercu); Colaj de piese instrumentale, în interpretarea soliştilor instrumentişti Mihaela Ioana Gheorghe, de la clasa a X-a B, Răzvan Manole, de la clasa a XI-a B, Aylin Udroiu, de la clasa a XI-a B; „În Poieniţă” – Corul „Orfeu” (versuri şi muzică: Gheorghe Danga); „Colors of the Wind”, în interpretarea Teodorei Căţoiu, de la clasa a VII-a B (compozitor: Alan Menken); „Taci!”, în interpretarea Măriucăi Enache (versuri găsite în raniţa unui soldat); „Nu-i bai că-s micuţă”, în interpretarea Teodorei Muşel, de la clasa a XII-a B (piesă populară din repertoriul Paulei Hriscu); „Ce te legeni, codrule?” – Corul „Orfeu” (versuri: Mihai Eminescu, melodie: Gheorghe Scheletti, armonizare: Enrico Mezzetti); „Sârba pe loc” – Corul „Orfeu” (muzică în stil popular: Gheorghe Danga); „Forever more”, în interpretarea Măriucăi Enache, de la clasa a XI-a B; „Corul Vânătorilor” – Corul „Orfeu” (muzica: Carl Maria von Weber); „Gaudeamus Igitur”.

Dirijorul corului, Ion Georgescu, mărturisea că activează în această şcoală de 46 de ani, cu un statut sau altul. „Ştiu că toate conducerile acestei şcoli grozave au avut grijă să doteze şcoala, să aducă plusvaloare, mai ales plusvaloare materială, în preajma aniversării, în fiecare an. În acest an, domnul director Radu şi domnul director Cealîcu nu s-au dezis de la obicei şi, prin eforturi, relaţii şi încercări multe, au reuşit să doteze amfiteatrul cu nişte instrumente de mare profesionalism, nu să rivalizeze cu alte licee din ţară. Sunt convins că nu există niciun alt liceu sau colegiu din ţară care să aibă o asemenea dotare. Cu o asemenea dotare, sunt convins că ne-am câştigat independenţa din punct de vedere al recuzitei şi al instrumentelor de sonorizare.”, spunea profesorul Ion Georgescu.

  • Profesorul Ion Georgescu: „Îi asigur în faţa dumneavoastră că îi iubesc pe toţi ca pe copiii mei”

Acesta a adus mulţumiri părintelui director Ion Cojocaru pentru elevii de la seminar prezenţi în cadrul corului. Următorul spre care s-a îndreptat recunoştinţa acestuia este profesorul Eugeniu Bercu. „În 1970, celebra Şcoală Normală a Câmpulungului, cum scrie Dumitru Constantin Dulcan, a avut şansa de a primi în rândul colectivului de elită un domn profesor de mare rafinament, absolvent al Conservatorului de Muzică din Bucureşti, care a înfiinţat Corul „Orfeu”. Eu l-am preluat acum 14 ani. Timp de peste 40 de ani, acest cor şi orchestră grozave au reprezentat România pe multe scene ale Europei şi dincolo de Ocean. Astăzi, cu aceeaşi dragoste şi pasiune, cu acelaşi elan tineresc, cu aceeaşi tinereţe fără bătrâneţe, ne-a acompaniat domnul profesor Eugeniu Bercu.”, a continuat mesajul lui Ion Georgescu.

Mulţumirile s-au îndreptat şi către cei 115 corişti, elevi de gimnaziu, Seminar Teologic şi, preponderent, liceeni ai Colegiului „Carol I”. Acestora li s-au alăturat, în rândul tenorilor, trei studenţi de „mare bun simţ şi mare sensibilitate”, cum i-a descris fostul lor profesor, care au venit de la Bucureşti special pentru Ziua Şcolii. „Le mulţumesc acestor copii pentru efortul şi devoţiunea cu care au venit la repetiţia zilnică şi îi asigur în faţa dumneavoastră că îi iubesc pe toţi ca pe copiii mei.”, a încheiat evenimentul profesorul Ion Georgescu.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!