18/03/2025

Trei eleve de la Colegiul „Carol I” au organizat la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal o vânătoare de comori culturală

Trei eleve ale Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” au organizat, la Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Municipal Câmpulung, a treia acţiune din cadrul proiectului educaţional „Istoria începe de acasă”. Activitatea a avut forma unui treasure hunt (vânătoare de comori), conceput pentru a implica participanţii într-un mod interactiv în descoperirea obiectelor expuse.

Fiecare participant a primit trei imagini reprezentând obiecte din muzeu, pe care a trebuit să le identifice în expoziţie, să le fotografieze şi să le prezinte voluntarilor. Scopul acestui eveniment a fost de a stimula interesul tinerilor pentru patrimoniul cultural, transformând vizita într-o experienţă practică.

Alexia Vişan, una dintre organizatoare, a subliniat importanţa implicării voluntarilor, spunând: „Cu ajutorul voluntarilor am reuşit să organizăm acest proiect, deoarece au fost alături de noi şi ne-au ajutat să găsim obiectele, dar i-au ajutat şi pe participanţi. Au făcut ca acest proiect să prindă viaţă. Fără ei nu se putea. Nu am vrut să fie ceva formal, am vrut să facem prin joc, să fie ceva distractiv.”.

Alexia Rădici a evidenţiat motivaţia din spatele iniţiativei: „Ne-am propus acest tip de proiect deoarece în zilele noastre majoritatea copiilor şi adolescenţilor nu mai ţin cont de tradiţii, de obiceiuri, de portul popular, şi ne-am gândit că ar fi o activitate frumoasă pentru ei, dar în acelaşi timp şi pentru noi, pentru că descoperim diferite culturi din diferite zone ale ţării.”.

Ecaterina Grigore a menţionat sursa de inspiraţie pentru activitate şi reacţia pozitivă a participanţilor: „Ne-am inspirat dintr-o emisiune televizată. A fost un treasure hunt, copiii s-au distrat şi am primit un feedback pozitiv din partea lor.”.

Astfel, prin acest proiect, s-a dorit să se evidenţieze faptul că metodele interactive pot facilita învăţarea şi descoperirea patrimoniului cultural, un subiect de interes pentru tineri. Proiectul continuă, cu propunerea de a apropia elevii de trecutul cultural, folosind mijloace adaptate generaţiei actuale.

R.A.Ş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!