0.2 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Instalarea lui Sminchişe ca administrator la Pieţe SRL, episodul II. Luni, consilierii sunt chemaţi din nou la şedinţă pentru acelaşi subiect

Executivul nu le dă ocazia aleşilor să li se facă dor unii de alţii, judecând după frecvenţa convocărilor la şedinţe, majoritatea din categoria extraordinarelor impuse de urgenţele administraţiei publice. La cât de des vin la Primărie, consilierii mai că sunt îndreptăţiţi să ceară salariu, nu indemnizaţie, pentru „deranjul” la care sunt supuşi de Executiv. Noroc că, în afară de a fi prezenţi şi a ridica mâna, mare brânză n-au de făcut, dacă ne gândim că, în acest mandat, cam lipseşte dezbaterea, intervenţiile din Consiliu fiind destul de cuminţele. După ordinara lunii trecute, desfăşurată pe 29 noiembrie 2022, se ştia că va urma o extraordinară, la o săptămână distanţă, pe 6 decembrie 2022. Dacă opoziţia i-a dat peste cap planurile primăriţei Elena Lasconi de a instala un şef nou la Pieţe SRL, după ce liberalul Eduard Boeru şi-a dat demisia, aleşii au fost „pedepsiţi” cu o nouă invitaţie la şedinţă. Luni după amiază, consilierii sunt convocaţi să participe, fizic, nu online, la o extraordinară cu două puncte pe ordinea de zi, ambele legate de subiectul Pieţei.

  • Ionel State le-a învăţat pe subordonatele primăriţei cum să facă un proiect de hotărâre

Nepregătirea corespunzătoare a transferului de la un administrator la altul a dat prilej opoziţiei PSD şi PNL de a-şi face numărul, sabotând intenţiile Executivului de a-l pune pe Florin Alexandru Sminchişe şef la Pieţe. Corpul funcţionăresc pe care se bazează Elena Lasconi a tratat cam cu superficialitate importanţa temei generate de renunţarea la funcţie de către liberalul Eduard Boeru. După care nu plânge nimeni. Hai, înţelegem că responsabilitatea pentru nerespectarea termenului de convocare a AGA la Pieţe SRL este direcţionată către societatea aflată în „ograda” PNL de la înfiinţarea ei, în urmă cu aproape 13 ani. Dar pentru maniera amatoare de întocmire a proiectului de hotărâre, cu Sminchişe băgat pe gâtul consilierilor doar pentru că a trecut o selecţie de dosare (formată dintr-un singur dosar) şi interviul (pus în aceeaşi zi cu şedinţa de Consiliu), nu există scuză.

Clar lucru, trebuie pus un şef la Pieţe şi probabil că oricine ar veni este o variantă mai bună decât cea cu demisionarul care a ocupat funcţia în ultimii doi ani. Chiar dacă Sminchişe s-a prezentat timorat în faţa aleşilor – atitudine de înţeles – şi n-a fost deloc convingător, asta nu înseamnă că omul nu are cele mai bune intenţii pentru noua însărcinare. Pur şi simplu, unii nu sunt oratori extraordinari, nu sunt nici spontani, însă faptul că vine din mediul privat, unde, spre deosebire de Primărie, se munceşte de sus până jos, este un avantaj. Acum contează şi cât de mult va reuşi să se impună în faţa celor 17 angajaţi învăţaţi cu şefi mai toleranţi.

Pentru dezbaterea de luni, 5 decembrie 2022, angajatele implicate în munca de pregătire a şedinţelor de Consiliu Local au respectat indicaţiile consilierului Ionel State. Şi anume un proiect de hotărâre separat, care îl menţine oarecum pe Eduard Boeru în funcţie. Şi un altul care îl introduce în „scenă” pe cel dispus să se înhame la o asemenea sarcină.

Prima hotărâre prevede că se deleagă atribuţiile temporare de administrare a SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL lui Eduard Marius Boeru până la finalizarea procesului de realizare a formalităţilor de înscriere în evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului a administratorului provizoriu. Până atunci, Boeru este obligat să-l informeze pe succesor referitor la toate operaţiunile pe care le întreprinde. A doua hotărâre are ca esenţă aprobarea numirii lui Florin Alexandru Sminchişe în funcţia de administrator provizoriu al Pieţelor, cu o durată a mandatului de patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la cel mult şase luni.

Această formă a hotărârii de Consiliu, recomandată de Ionel State, arată mai bine decât ce-au gândit subalternele primăriţei, care au făcut un „ghiveci” din „trecerea lină” – ca s-o cităm pe Ramona Simion – de la Boeru la Sminchişe. Acum, cinstit vorbind, probabil că votul n-ar fi fost favorabil nici dacă hotărârea de Consiliu era „spartă” în două de la bun început, căci strategia opoziţiei era s-o „fiarbă” pe Lasconi, respingându-i propunerea afectată de nişte carenţe în pregătirea acestui transfer: şedinţa AGA convocată de pe o zi pe alta (deşi convocarea o face Piaţa), un candidat ales pe bază de CV, ca urmare a unui anunţ publicat pe site-ul Primăriei – legal, dar a arătat într-un fel supus interpretării – şi, deasupra tuturor, emoţiile fireşti ale omului care n-a dat pe spate audienţa. Opoziţia a speculat cum trebuie bâjbâiala Executivului, care o dă de gard în chestiuni deloc complicate. Nu trebuie decât să te ţii de o procedură, pe care cineva ar trebui s-o cunoască.

Cel mai probabil, luni după amiaza, Alexandru Sminchişe va fi votat în funcţia de administrator al Pieţelor, altminteri societatea rămâne fără conducere, de vreme ce nu s-a arătat nimeni interesat de un job care vine cu ceva complicaţii la pachet: mutarea comercianţilor, demolarea halei ş.a.m.d. După şedinţa ordinară din 29 noiembrie 2022, Elena Lasconi i-a rugat pe consilierii să rămână în sală încă zece minute pentru o discuţie, în cadrul căreia s-a tranşat chestiunea instalării noului administrator al Pieţelor.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!