3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Eveniment la Câmpulung! Prima şedinţă de Consiliu din acest an la care au fost prezenţi toţi aleşii!

Asta da realizare pentru administraţia publică locală, vinovată că i-a învăţat cu nărav pe unii dintre aleşi, în cazul cărora, pesemne, funcţionează următoarea lozincă: dacă doar ridic mâna, de ce să mă mai obosesc să vin la Primărie? Simplu. Pentru că eşti plătit să vii la Primărie, care a făcut o investiţie din banii noştri în sistemul de vot, care impune prezenţă fizică. Şi când te gândeşti că, în mandatele trecute, tocmai pentru a fi văzuţi şi auziţi la televizor, datorită transmisiunii în direct a dezbaterilor, politicienii nu numai că erau prezenţi, dar şi discutau câte două-trei ore. Nici ca ei, dar nici ca actualii (o parte dintre actualii), de care, probabil, ne vom despărţi în mandatul următor. Dezbaterea ordinară a lunii noiembrie a produs o uimire spectatorilor de pe margine: toate locurile de la masa Consiliului Local, ocupate! Mega-eveniment pentru administraţia publică locală! Şi n-a catadicsit nimeni să transmită felicitări pentru performanţa de a fi în formulă completă, cum nu i-am mai văzut de când au depus jurământul de aleşi, în octombrie 2020, în plină pandemie. Nici la ceremonia de acordare a medaliilor „Câmpulung 500”, în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu din 2021, n-au fost toţi 19, lipsind liberala Anca Dumitrescu.

  • Ca o mare familie

De data aceasta, a venit până şi Anca Dumitrescu! Cât de lung i-a crescut părul de când n-am mai văzut-o pe la şedinţe! Mai are puţin şi-o prinde pe Lasconi la lungimea pletelor! În caz că vi se pare că suntem deplasaţi cu această afirmaţie, vă întrebăm la rândul nostru: ce vreţi să scriem de la o şedinţă la care nu se discută mai nimic?! Scriem despre schimbările produse în look-ul aleşilor dacă schimbul de idei interesante pentru comunitate lipseşte în plen. Pentru corectitudinea relatării, Anca Dumitrescu a ridicat o chestiune pertinentă, care a generat întrebări şi în mandatul lui Liviu Ţâroiu: ne permitem să întreţinem centrul medico-social de la Pescăreasa, cu servicii şi restul funcţionării, după ce se epuizează finanţarea europeană? Aceeaşi dilemă a apărut şi în mandatul trecut, când proiectul inutil „Schimbă-ţi viitorul!” – pentru care Ministerul Fondurilor Europene a acordat, de curând, un premiu jenant Câmpulungului, un premiu al sărăciei – conţinea un centru multifuncţional la fosta Şcoală 5. În cazul acestuia din urmă, povara, evident, va fi pe bugetul local şi, probabil, acelaşi principiu se va aplica şi pentru cel de la Pescăreasa. Vom vedea.

Revenind la tema prezenţei care ne-a impresionat până la furişarea unei lacrimi printre gene, căci ne pierdusem speranţa să-i mai vedem împreună până în 2024, cel mai tare i-a stricat online-ul. Acum nu este nimeni absurd încât să nu înţeleagă o situaţie de boală, de concediu, de plecare în interes de serviciu, de probleme la serviciu, când platforma video utilizată în pandemie poate fi pusă la lucru pentru cei care, obiectiv vorbind, nu pot ajunge la Primărie. Însă, dacă este să fim cinstiţi (şi să fie cinstiţi cu ei înşişi), unii apelau la online din comoditate, mai ales când întrunirea nu avea decât un punct-două pe ordinea de zi.

Şi-atunci ce rost avea sistemul de sonorizare, cu vot electronic inclus, când preşedintele de şedinţă era forţat să strige pe mai departe, ca pe coastă, şi prezenţa, şi votul?! În această vară, a existat o discuţie între Executiv şi puţinii aleşi prezenţi ce este de făcut pentru a se reveni, totuşi, la o manieră normală de derulare a dialogului, în sală, cu eliminarea participării online. Până la urmă, nu face bine nici imaginii aleşilor participarea „virtuală”, deoarece cetăţenii interpretează tot în sensul de „comod” faptul că nu se obosesc să facă deplasarea la Primărie. Şi, totodată, în sensul de lipsă de respect faţă de gazde, dar, mai ales, faţă de comunitate.

De câteva luni, în convocarea Executivului scrie negru pe alb: „şedinţă care se va desfăşura în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Câmpulung, prin participare fizică”. Aşadar, fără online. Ordinara lunii noiembrie i-a adunat în jurul mesei pe toţi, ca o mare (şi atât) familie, de nu ne-a venit să credem că nu lipseşte nimeni. Este posibil ca liberalii care, când lipsesc toţi la şedinţele cu material „incendiar” în mapă, când vin toţi ca să saboteze o iniţiativă a Executivului, să se fi înţeles să participe până la ultimul, ca să-i „trântească” Elenei Lasconi administratorul propus pentru Pieţe.

Prezenţa completă a politicienilor de la toate cele patru partide a fost o excepţie, căci nu ne aşteptăm ca la extraordinarele de săptămâna viitoare să se repete experienţa produsă pe 29 noiembrie 2022.  M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!