3.5 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Garnizoana Câmpulung a oferit din nou momente frumoase muscelenilor prezenţi la ceremonialurile din Piaţa Jurământului şi de la Mausoleul Mateiaş

Ceremonialurile militare organizate, potrivit tradiţiei, în Piaţa Jurământului şi Mausoleul Mateiaş au constituit centrul de greutate al acţiunilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Manifestările Armatei atrag pe tot parcursul anului, indiferent de prilejul care impune desfăşurarea lor, însă, de 1 Decembrie, solemnitatea festivităţilor este dublată parcă mai mult ca niciodată de emoţia sentimentului de a aparţine acestei ţări. Şi că ţara le aparţine celor care au ales să trăiască pe pământ românesc, nu pentru că n-au încotro, ci pentru că o iubesc şi o simt prin fiecare celulă a corpului. Câmpulungenii s-au obişnuit ca, de Ziua României, militarii câmpulungeni să le ofere un moment frumos, prin urmare, Piaţa Jurământului s-a umplut de lume de toate vârstele, dornică să asiste la eveniment. Şi la Mausoleul Mateiaş au fost destui participanţi, dacă ne gândim că vremea a fost ca de iarnă intrată în Muscel cu pachetul de capricii complet: frig, lapoviţă, ceaţă şi ceva polei format pe treptele edificiului. Lăsând temperatura scăzută şi burniţa sâcâitoare la o parte, consemnăm din nou un eveniment reuşit al militarilor din cadrul Garnizoanei, care au sărbătorit alături de câmpulungeni cea mai importantă zi a românilor ca naţiune.

Câmpulungenii sunt atraşi de solemnitatea festivităţilor Armatei  

Conform protocolului militar, festivităţile au debutat cu primirea onorului de către primarul Elena Lasconi şi locotenent colonel George Ivaşcu, şeful de Stat Major al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, intonarea Imnului Naţional al României şi a continuat cu oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi condus de părintele Daniel Oprescu, preotul Garnizoanei Câmpulung.

„La Mulţi Ani! Suntem în Piaţa Jurământului. Personal, cred că ar fi fost mai potrivit să se numească Piaţa Legământului. Vreme de sute de ani, conducătorii acestui oraş au făcut legământ cu comunitatea. Mărturie sunt crucile votive din Câmpulung. Legământul este o promisiune puternică, este o promisiune solemnă, este un angajament care ne schimbă toate activităţile şi întreaga viaţă, pentru că angajamentul devine religia ta. Cred cu toată fiinţa mea în Dumnezeu, dar religia mea este România. La Mulţi Ani, români!”, a fost mesajul primăriţei Elena Lasconi adresat câmpulungenilor de ziua lor şi a românilor de pretutindeni.

Invitat de onoare la ceremonialul din Piaţa Jurământului a fost Adrian Şimon, vicepreşedintele Filialei Mureş a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Partea finală a manifestării a fost rezervată depunerilor de coroane din partea autorităţilor locale, a Garnizoanei Câmpulung, a instituţiilor M.A.I. din Garnizoana Câmpulung – Poliţia Municipală, Jandarmeria şi Pompierii -, a partidelor politice, prin reprezentanţii lor participanţi la ceremonie – USR, PSD, PNL şi POL – şi a asociaţiilor reprezentând societatea civilă: Asociaţia „Cultul Eroilor” Câmpulung, Asociaţia Naţională a Militarilor în Rezervă şi Retragere Câmpulung, Asociaţia 22 Decembrie Câmpulung, Asociaţia „Piatra Brută” şi Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”.

Defilarea Detaşamentului de Onoare constituit cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României a încheiat ceremonia în aplauzele câmpulungenilor care au venit special ca să-i vadă pe militarii musceleni.

Mausoleul Mateiaş a făcut parte din programul acţiunilor de Ziua Naţională, omagiul dedicat eroilor din toate timpurile, căzuţi pe câmpul de luptă, consumându-se în locul în care îşi dorm eternitatea sute de tineri pieriţi pentru România. Ritualul s-a derulat cu aceleaşi etape, cu menţiunea că autorităţilor câmpulungene li s-au alăturat cele ale comunei Valea Mare Pravăţ. Primarul Petre Boncoi a fost susţinut de o „galerie” consistentă de copii de la Şcoala Gimnazială din localitate, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare muscelene. La Mateiaş, după primăriţa Elena Lasconi, s-a adresat publicului subprefectul câmpulungean Ciprian Neculăescu.

Timpul mohorât, în ton cu suferinţa unei ţări părăsite de oameni buni, capabili, care vor să se dezvolte într-o lume care le apreciază valoarea, n-a fost o oprelişte pentru câmpulungenii şi muscelenii dornici să fie părtaşi secvenţelor oficiale ale unei sărbători speciale. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!