10.7 C
Campulung Muscel
27/05/2024

Consilierul local care a dat în judecată PMP, după excluderea din partid, a câştigat procesul la Tribunal

8 martie, zi fericită pentru un consilier local muscelean care a atacat în instanţă actele de excludere din partid. Alexandru Mihai Chiţimia a câştigat, pe fond, procesul cu Partidul Mişcarea Populară, care a considerat că nu mai are nevoie de serviciile sale politice. În acţiunile la instanţă, speţa fiind iniţial în analiza Judecătoriei Câmpulung, care şi-a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Argeş, politicianul de la Aninoasa a reclamat că i s-au imputat fapte care nu ţin de calitatea de membru PMP, că a fost privat de dreptul la apărare şi că actele legate de eliminarea sa din partid n-au fost susţinute de dovezi din care să reiasă că şi-a neglijat îndatoririle politice şi că a prejudiciat imaginea candidaţilor în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare de acum doi ani. „Acest drept discreţionar de a se decide în cadrul şedinţelor organelor de conducere ale partidelor excluderea unor membri, fără motive şi dovezi justificate, doar pentru a-i înlocui cu alte persoane, pe criterii necunoscute cetăţenilor şi chiar mie, este o practică ce nu aduce cinste acestora. Mai mult, aceasta ar trebui să dispară din orice stat de drept democratic.”, a susţinut alesul local care risca să-şi piardă funcţia rămas fără sprijin politic.

Hotărârea de excludere poartă doar semnătura fostului preşedinte Cătălin Bulf
Primăvara trecută, alesul muscelean s-a adresat Tribunalului Argeş, căruia i-a solicitat anularea unei hotărâri din 18 decembrie 2020 a Consiliului Executiv Judeţean al Partidului Mişcarea Populară, Filiala Argeş, a unei hotărâri din 15 ianuarie 2021 a Comisiei Judeţene de Arbitraj şi Integritate Argeş din cadrul PMP şi a unei hotărâri din 6 aprilie 2020 (!) a Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate a PMP. Cel mai probabil, ultimul document datează din 2021, fiind ultimul for în cronologia procedurii de excludere a lui Alexandru Mihai Chiţimia din partid.
La alegerile din 27 septembrie 2020, Alexandru Mihai Chiţimia, preşedinte al organizaţiei Aninoasa a PMP, a candidat pe listele acestui partid, pe poziţia nr.1 la Consiliul Local, şi a şi obţinut mandatul de ales. Trei luni mai târziu, Consiliul Executiv Judeţean al PMP a emis o hotărâre de sancţionare a lui Chiţimia cu excluderea din partid. În opinia acestuia, hotărârea din 18 decembrie 2020 încalcă statutul PMP, întrucât nu se precizează dacă şedinţa în care a fost adoptată a fost statutară, nu se precizează numărul membrilor şi nici rezultatul votului. Astfel, nu se ştie dacă excluderea s-a decis prin votul secret a jumătate plus unu din numărul membrilor prezenţi la şedinţă. „Dubiul este cu atât mai mare cu cât hotărârea poartă doar semnătura domnului Cornel Cătălin Bulf, preşedintele filialei judeţene. În aceste condiţii, există suspiciunea rezonabilă că hotărârea de excludere este rodul voinţei exclusive a domnului Cornel Cătălin Bulf.”, se menţionează în cererea către Tribunal.
Chiţimia a mai reclamat că actul a fost adoptat fără a fi asigurat cvorumul necesar şi că nici el, nici ceilalţi membri n-au fost convocaţi în termenul prevăzut. Fapt care a condus la absenţa membrilor de la şedinţă şi la imposibilitatea de a-şi angaja un avocat.

Superiorii i-au imputat nu numai că nu s-a implicat în campania pentru parlamentare, dar că a adus prejudicii partidului!
Politicianul muscelean a făcut contestaţie la Comisia Judeţeană de Arbitraj şi Integritate Argeş, care l-a convocat la şedinţa din 15 ianuarie 2021. Alexandru Chiţimia s-a declarat nemulţumit de maniera de convocare într-un termen scurt, în condiţiile în care Regulamentul de organizare şi funcţionare al PMP prevede expres: „Convocarea va fi transmisă cu cel puţin trei zile înainte de şedinţă, în cazul şedinţelor ordinare.”
Din câte a lăsat acesta să se înţeleagă, în faţa membrilor forului judeţean, nu i s-ar fi permis să se apere corespunzător. „Cât am avut voie să vorbesc, am precizat în faţa Comisiei Judeţene de Arbitraj şi Integritate Argeş din cadrul PMP următoarele: În hotărârea (…) de excludere, contestată, mi se impută faptul că am adus prejudicii grave desfăşurării campaniei electorale a Partidului Mişcarea Populară pentru alegerile parlamentare pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie 2020; nu m-am implicat în această campanie electorală; nu am susţinut candidaţii partidului care au fost desemnaţi de către organele de conducere să candideze pentru Parlamentul României.”
Superiorii i-au imputat şi că a adus prejudicii desfăşurării campaniei electorale şi că a afectat prin declaraţiile şi acţiunile sale imaginea şi activitatea PMP.

Contestaţiile i-au fost respinse de Comisiile de Arbitraj
Consilierul local şi-a apărat reputaţia politică, afirmând că a susţinut tot timpul oamenii propuşi de PMP să candideze la alegerile de orice fel, nu a sabotat campaniile PMP, indiferent de tipul scrutinului electoral, a participat activ la acţiunile organizate de partid pe plan local, judeţean sau naţional, de fiecare dată când a fost convocat. „Nu am încălcat niciodată hotărârile organismelor de conducere ale partidului şi deciziile Comisiei de Arbitraj şi Integritate şi nici statutul PMP şi nu am adus vreodată atingere valorilor şi principiilor stabilite prin programul Partidului Mişcarea Populară.”, a precizat Alexandru Chiţimia.
Comisia Judeţeană de Arbitraj şi Integritate Argeş a emis, pe 15 ianuarie 2021, hotărârea prin care contestaţia lui Chiţimia a fost respinsă. În termen legal, petentul a contestat din nou, de data aceasta, la Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate a PMP, care l-a convocat la dezbaterea din 6 aprilie 2021. În faţa forului naţional, apărarea musceleanului a fost axată pe prestaţiile sale din campania de la sfârşitul anului 2020, în care a promovat în teritoriu candidaţii partidului şi a distribuit materialele electorale primite. Alexandru Chiţimia a avut o observaţie legată de faptul că hotărârea Comisiei Judeţene n-a fost semnată de unul dintre cei cinci membri. Iar cel care n-a semnat, în opinia sa, trebuia să-şi prezinte punctul de vedere.
După participarea la Comisia Naţională, pe 20 aprilie 2021 a primit o hotărâre datată 6 aprilie 2020, prin care i s-a respins şi cea de-a doua contestaţie.

Politicianul risca pierderea funcţiei de consilier local
Lui Alexandru Chiţimia nu i-a rămas decât să se adreseze instanţei, în faţa căreia a invocat că ambele comisii s-au limitat la citarea unor texte din statutul partidului, fără a încerca să afle adevărul referitor la situaţiile descrise. „Aceste comisii nu au procedat la administrarea probelor şi nici nu au avut în vedere apărările formulate. Deciziile de excludere au fost pentru rezultate slabe la alegerile parlamentare, neimplicarea în campanie, etc., motive nereale şi nedovedite în niciun fel.”, a afirmat în documentul înaintat instanţei consilierul.
Niciuna dintre cele două hotărâri atacate de acesta nu era motivată, dispozitivul lor limitându-se la:„ se respinge ca nefondată contestaţia formulată”, fără a fi indicate motivele de drept şi de fapt care au stat la baza adoptării lor.
Chiţimia a considerat pertinentă şi utilă cauzei solicitarea ca PMP să depună la instanţă cele două dosare în cadrul cărora au fost soluţionate contestaţiile sale, „pentru a se vedea toate documentele şi mijloacele de probă care au stat la adoptarea măsurilor”.
„Cu privire la presupusele încălcări ale articolelor din statutul partidului, indicate în hotărârea de excludere din partid şi reiterate în cadrul celor două hotărâri ale Comisiilor de Arbitraj şi Integritate, vă rog să observaţi că nu există explicaţii pertinente şi dovezi din care să reiasă faptele imputate subsemnatului. Atâta timp cât aceste acuzaţii nu sunt susţinute de nicio dovadă sau înscrisuri, consider că nu pot fi de natură a conduce la pierderea calităţii de membru al PMP şi, implicit, a funcţiei de consilier local pe care am câştigat-o în urma votului cetăţenilor. Consider că funcţia de consilier local se datorează faptului că sunt cunoscut în comunitate ca fiind o persoană serioasă.”, astfel au arătat argumentele la proces ale politicianului.

Privarea de dreptul de a se apăra, „un abuz, care trebuie reparat pe cale judecătorească”
Acesta a reclamat că niciuna dintre deciziile a căror anulare o cerea judecătorului n-a fost însoţită de înscrisuri care să dovedească faptele imputate. „Faptul că nu mi s-a dat posibilitatea de a mă apăra împotriva acestei hotărâri de excludere, împotriva motivelor de excludere din partid care sunt absurde şi nereale, reprezintă un abuz, care trebuie reparat pe cale judecătorească.”, a considerat alesul aflat în pericolul de a rămâne fără mandat, odată retras sprijinul politic.
Acesta a demontat astfel motivele excluderii. „În fiecare zi a campaniei electorale, am fost în comună, atât singur, cât şi împreună cu alţi membri. Am desfăşurat absolut toate activităţile legale ale unei campanii electorale. Voi dovedi cu înscrisuri şi martori care arată faptul că am fost în teritoriu şi am desfăşurat o campanie electorală legală, deşi eram sub incidenţa celeilalte hotărâri de excludere, precum şi în perioada pandemiei. În ceea ce priveşte rezultatul alegerilor, acesta a fost raportat la cel de la nivel naţional.”, a mai menţionat alesul de la Aninoasa.
Pe 8 martie, Tribunalul Argeş i-a dat dreptate. PMP are dreptul la apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!