20.6 C
Campulung Muscel
21/07/2024

„Focul lui Sumedru” a fost aprins şi în acest an pe Dealul Mățău

Ziua de 25 octombrie a fiecărui an este marcată ca fiind data la care muscelenii de pretutindeni sărbătoresc „Focul lui Sumedru”. Aceasta este o tradiție românească, veche de două mii de ani, și se sărbătorește în noaptea dintre 25 și 26 octombrie, prin aprinderea unor focuri imense în jurul cărora se adună oamenii și împart copiilor dulciuri din comerț sau pregătite acasă, în semn de mulțumire. Focul are rolul de a alunga spiritele rele, iar cei care vor sări peste el se spune că vor fi sănătoși tot anul. În acest an, pe Dealul Mățău, după lăsarea întunericului, în ziua de 25 octombrie 2022, a fost aprins un uriaș „Foc al lui Sumedru”, ce a măsurat aproximativ 15 metri. Organizatorul a fost Norris Măgeanu, cel care a efectuat toate pregătirile necesare pentru a crea un eveniment remarcabil, cu sprijinul primarului localității Mioarele, Gheorghe Șucu. Pe seară, o mulțime de oameni a sosit să vadă unul dintre cele mai înalte focuri organizate cu ocazia acestei tradiții. Publicul a fost delectat cu frumoase spectacole artistice la care au participat invitați precum: Herghelia 7Cai, Ansamblul Plaiuri Muscelene, călușarii clasei de dansuri populare a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, soliștii Rodica Voicu, Dorel Tamaș, Marilena Gheorman, Alexia Rădici, orgă: Costi Andrei, acordeon: Alexandru Ion, formația Lions Band. Unul dintre cei mai importanți invitați, care a reușit să creeze o atmosferă extraordinară, a fost maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică. Acesta a încântat oamenii prezenți, alături de Fanfara 7 Prăjini.

  • Cum a început evenimentul de la Mățău

Evenimentul „Focul lui Sumedru”, organizat pe dealul Mățău a început în jurul orei 19.00, când au fost aprinse grătarele comercianților, care au pus la dispoziție mâncăruri tradiționale celor prezenți. Înainte de a se aprinde focul, s-a desfășurat un mic spectacol cu muzică populară, iar oamenii au început să danseze și să se simtă foarte bine datorită atmosferei tradiționale. În deschidere a cântat o frumoasă și talentată musceleancă cu vârsta de doar 9 ani, pe nume Rosio Nicoleta Oncioiu. Înainte de a se recita imnul național, Norris Măgeanu a invitat lângă el, în fața publicului, pe primarul Gheorghe Șucu, viceprimarul, Ion Iosif, prefectul Radu Perianu, maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică, Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis, și, nu în cele din urmă, pe talentata fetiță, Rosio Nicoleta Oncioiu.

De asemenea, au fost prezenți Puiu Tarbă, cel care conduce ansamblul Plaiuri Muscelene, Dan Moșescu, cel care deține Herghelia 7Cai, Rodica Voicu, Gabriel Marinescu și Dorel Tamași. Maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică a adresat câteva cuvinte mulțimii prezente în acea seară: „Haideți să creăm un moment special în seara aceasta, celebrăm această sărbătoare arhaică, Focul lui Sumedru, într-un mod absolut special. Cu toate că trăim vremuri foarte complicate, vă văd atât de mulți cu dorința de a fi împreună și forța aceasta de socializare, unitatea aceasta câmpulungeană. Norris Măgeanu a făcut o organizare senzațională, am fost în fiecare an aici, mă bucur să fiu și anul acesta alături de dumneavoastră și să sărbătorim focul acesta minunat, să sărim peste el, să alungăm toate ghinioanele și toate nenorocirile, să mergem pe un drum spre lumină, deoarece acesta este un lucru foarte important, cu credință și spiritualitate”.

  • Cum s-a desfășurat „Focul lui Sumedru”, pe Dealul Mățău

Data de 25 octombrie marchează Ziua Armatei Române și totodată, ziua comemorativă a Regelui Mihai I, născut pe 25 octombrie 1921. Cu această ocazie, în fața mulțimii prezente la Focul lui Sumedru de pe Dealul Mățău a fost recitată rugăciunea „Tatăl Nostru” și s-a ținut un moment de reculegere pentru toți cei care s-au stins din viață, dar, mai ales, pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I.

Imnul României a fost intonat de musceleanca Rosio Nicoleta Oncioiu, în fața publicului numeros.

Călușarii clasei de dansuri populare a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești s-au îndreptat cu făcliile pregătite către grămada de cetină, pregătită de oficialități , pentru a o aprinde. Focul a fost aprins, așadar, de către călușari, alături de Ovidiu Lipan Țăndărică. După ce focul s-a înălțat, a urmat un minunat spectacol la care au participat invitații mai sus amintiți. Primii care au luat parte la acest spectacol au fost chiar călușarii clasei de dansuri populare a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, care au dansat pe muzica tradițional românească. În urma lor, invitata Marilena Gheorman a destins atmosfera prin cântece populare românești, iar oamenii au dansat împreună, simțindu-se extraordinar. Ovidiu Lipan Țăndărică, alături de Fanfara 7 Prăjini, au avut un moment excepțional în care au cântat și au distrat marea mulțime prezentă la spectacol.

La final, cei curajoși au sărit peste focul încă aprins, dar de dimensiuni reduse, pentru a avea parte de sănătate pe tot parcursul anului.

Sursa foto: Facebook Focul lui Sumedru

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!