Unul dintre rapoartele pe care Cătălin Bădiţa, şeful Serviciului de Asistenţă Socială, împreună cu subalternii săi, le prezintă Consiliului Local, la o jumătate de an, este cel având ca subiect serviciile şi activităţile de asistenţă medicală comunitară. Mai precis, cu ce s-a ocupat în semestrul II al anului 2016 mediatorul sanitar preluat, începând cu 1 iulie 2009, de către Asistenţa Socială, în baza unui protocol încheiat acum opt ani între Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Argeş şi Primăria Câmpulung. Potrivit documentului semnat de şeful Socialului, alături de colega sa, Daniela Oinu, inspector în cadrul Compartimentului de Resurse Umane, „asistenţa medicală comunitară cuprinde programe, activităţi şi servicii medicale furnizate în sistem integrat, cu serviciile sociale adresate persoanelor şi familiilor aflate în situaţii de vulnerabilitate (risc economic sub pragul sărăciei, şomaj, nivel educaţional scăzut, diferite dizabilităţi, boli cronice, boli aflate în faze terminale, graviditate, vârsta a treia, vârsta sub 16 ani, familii monoparentale, risc de excluziune socială)”.
Pentru ce servicii puteţi apela la asistenţa medicală comunitară
În a doua jumătate a anului trecut, astfel de servicii din categoria celor enumerate mai înainte au fost asigurate pentru 508 beneficiari, din care 197 copii cu vârste cuprinse între 1-16 ani, 311 persoane adulte, „ponderea cea mai mare fiind din rândul celor cu nivel economic scăzut, nivel educaţional scăzut şi cei cu risc de excluziune socială.”
Un prim obiectiv ţintit prin asemenea activităţi constă în educarea comunităţii pentru sănătate. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, au fost întreprinse următoarele acţiuni destinate locuitorilor din zone vulnerabile social, în general, oameni săraci, lipsiţi de pregătire şcolară: =medierea relaţiei dintre beneficiari de etnie romă şi medicii de familie (80); =informarea asupra necesităţii vaccinărilor (64), utilităţii tratamentului medicamentos şi a posibilelor reacţii adverse, precum şi asupra igienei personale, educarea mamelor pentru măsurarea temperaturii intrarectale la sugari (1).
În sarcina mediatorului sanitar s-a aflat şi activitatea de informare asupra bolilor cu transmitere sexuală şi de orientare spre cabinetele de planning familial, în realizarea celui de-al doilea obiectiv: promovarea sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale. Ajungem la al treilea – promovarea unor atitudini şi comportamente favorabile unui stil de viaţă sănătos – în cadrul căruia munca mediatorului sanitar s-a axat pe informarea asupra igienei alimentaţiei (50), identificarea nivelului de cunoştinţe şi a nevoilor de educaţie referitoare la o viaţă sănătoasă.
Părinţii singuri, cu situaţie modestă şi mai puţin pregătiţi au beneficiat şi de informaţii privitoare la igiena locuinţei şi au fost sfătuiţi să evite expunerea la temperaturi scăzute. Adică să facă o aerisire corectă, în ideea de a preveni şi stopa instalarea igrasiei, ca să trăiască într-un mediu sănătos. Altă misiune importantă a mediatorului sanitar, menţionată de raport, o reprezintă activităţile de prevenire şi profilaxie primară, secundară şi terţiară. Mai precis, campania de informare cu privire la prevenirea contactării virusurilor gripale şi hepatice (32), izolarea persoanelor care suferă de boli contagioase. Cei care au beneficiat de aceste informaţii – persoane cu şcoală puţină, persoane sub 16 ani, femei însărcinate, dar şi persoane de vârsta a treia – au fost sfătuite să se prezinte la medic în cel mai scurt timp după primele simptome ale bolii.
Nu au lipsit de pe agenda mediatorului activităţile de consiliere medicală referitoare la administrarea tratamentelor medicale, recunoaşterea anumitor boli ale copilăriei, prepararea hranei pentru sugari, îngrijirea sugarilor, efectuarea de către femeile însărcinate a controlului regulat la medicul specialist. „Persoanele şi familiile beneficiare de serviciile şi activităţile de asistenţă medicală comunitară au fost recomandate de medicii de familie sau se află în evidenţa serviciului public, ca beneficiari de prestaţii şi servicii sociale.”, se specifică în informarea semestrială a Serviciului Public de Asistenţă Socială.
În a doua parte a anului trecut, varietatea atribuţiilor mediatorului sanitar nu s-a limitat doar la cele expuse, ci a fost dată şi de alte acţiuni în care a fost implicat: =informare despre prevenirea abandonului şcolar (15 familii); =sprijinirea persoanelor în emiterea actelor de identitate (copii – 15 şi adulţi – 156), persoane sprijinite pentru obţinerea unor beneficii sociale (11 – ajutor social, 1 – alocaţie de stat, 15 – burse şcolare).
Pentru cei interesaţi să apeleze la serviciile sale, programul mediatorului sanitar se desfăşoară de luni, până miercuri, între orele 8.00-15.30, joi, între orele 8.00-18.00, şi vineri, între orele 8.00-15.30. Se efectuează vizite la domiciliul beneficiarilor şi la cabinetele medicilor de familie.
La nivelul întregului an, în 2016 au beneficiat de asistenţă medicală comunitară 1.516 beneficiari, din care 405 copii şi 1.111 persoane adulte.