18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Gheorghe Văsâi vinde acţiunile firmei sale la Edilul cu 3,15 milioane de lei. Autorităţile au intrat la negocieri cu 2,6 milioane lei, iar Financiar Urban, cu 3,4 milioane lei

La ultima rundă de negocieri purtate cu omul de afaceri Gheorghe Văsâi, consumată pe 19 octombrie 2022, părţile s-au înţeles asupra preţului de 3.150.000 lei. Vânzătorul şi cumpărătorii au intrat la negocieri cu următoarele valori: autorităţile locale, cu 2,6 milioane de lei, iar Financiar Urban, cu 3,4 milioane de lei. Palma s-a bătut pentru 3,15 milioane de lei, suma transmisă de Văsâi la discuţiile de miercurea trecută. A doua zi, la şedinţa ordinară a Consiliului Local, aleşilor li s-a cerut să-şi însuşească, de principiu, valoarea la care se va cumpăra pachetul de acţiuni de 31% deţinut de Financiar Urban la Edilul, „preţ ofertat în cadrul şedinţei comisiei de negociere de reprezentantul societăţii vânzătoare”.

  • 2.657.257,60 lei – evaluarea Primăriei, 3.435.985,56 lei – evaluarea Financiar Urban

Formalitatea trecerii preţului precizat în deschiderea articolului a inclus şi însuşirea celor două rapoarte de evaluare: cel întocmit de evaluatorul autorizat Iulian Cosmin Androniu, la solicitarea Primăriei Câmpulung, şi cel efectuat de Stelian Gorgoi pentru firma Financiar Urban SRL. Specialistul contractat de municipalitate a indicat un preţ per acţiune de 0,94 lei, ceea ce înseamnă o valoare totală a pachetului de 31% din acţiunile Edilului de 2.657.257,60 lei. Financiar Urban s-a pregătit pentru tratativele cu administraţia publică locală cu propriul raport de evaluare, din care a rezultat un preţ al acţiunii de 1,2141 lei, adică un preţ total al pachetului vizat de tranzacţie de 3.435.985,56 lei.

Apropiat de cel rezultat din evaluarea din decembrie 2016, comandată de Liviu Ţâroiu, care a avut planuri de răscumpărare a acţiunilor societăţii Financiar Urban. Nefinalizate, însă, căci demersul a fost sistat de procesul declanşat de Edilul care, de data aceasta, era pusă să efectueze cumpărarea, de vreme ce, în 2007, ea făcuse vânzarea. Şi-apoi Liviu Ţâroiu rămăsese fără bani şi pentru Bulevardul „Pardon”, darămite să suporte povara răscumpărării treimii din Edilul. Vă amintim că, în mandatul trecut, Consiliul Local a aprobat, prin Hotărârea nr.93/31 august 2017, cumpărarea pachetului de 2.830.068 acţiuni, la o valoare nominală de 1,1802 lei/acţiune, cu o valoare totală a acţiunilor de 3.340.046,25 lei.

Ce-a lăsat Ţâroiu nerezolvat a trebuit dus la sfârşit în această legislatură, fiindcă în 2022 expira contractul de concesiune al municipalităţii cu Edilul CGA SA. În baza acestui contract, Edilul administrează reţelele de utilităţi ale Câmpulungului şi prestează serviciile de alimentare cu apă şi preluare a canalizării. Contractul de concesiune din 15 martie 2000 a fost prelungit prima dată începând cu 15 martie 2015, pentru o perioadă de şapte ani şi jumătate. Termen care se împlinea pe 15 septembrie 2022. Cu o zi înainte să expire acest termen, autorităţile au hotărât încă o prelungire, de data aceasta, de numai trei luni, timpul estimat pentru finalizarea tranzacţiei cu firma lui Gheorghe Văsâi.

„La data de 16 decembrie 2022 va înceta contractul de concesiune încheiat cu societatea Edilul CGA, moment până la care trebuie adoptată o hotărâre prin care să se stabilească cum se va organiza şi funcţiona serviciul public de apă şi canalizare.”, precizează Executivul în documentaţia pregătită pentru şedinţa din 20 octombrie 2022.

În pregătirea procesului de răscumpărare a părţii private din Edilul, în această vară, a fost contractat un evaluator, care a stabilit preţul de 2.657.257,60 lei. Sumă asigurată prin rectificarea din 23 septembrie 2022 în bugetul Câmpulungului, care nu prevedea o asemenea cheltuială în cursul acestui an.
Văsâi a lăsat 286.000 lei din preţ. Primăria va trebui să găsească în buget diferenţa de 493.000 lei

Proprietarul firmei Financiar Urban a avut discuţii şi cu primăriţa Elena Lasconi, şi cu membrii comisiei de negociere, şi cu consilierii locali, discuţii încheiate miercurea trecută. „Dat fiind faptul că reprezentantul legal al Financiar Urban, Gheorghe Văsâi, a avansat, în cadrul şedinţei de negociere din 19 octombrie 2022, ca ultimă ofertă de vânzare a pachetului de acţiuni, preţul de 3.150.000 lei, iar comisia de negociere a concluzionat că nu poate să accepte un preţ superior celui rezultat din raportul de evaluare întocmit la iniţiativa Municipiului Câmpulung, atributul de a dispune (…) aparţine exclusiv Consiliului Local ca autoritate deliberativă.”, se menţionează în documentaţia care explică necesitatea adoptării hotărârii privitoare la preţ.
Altfel spus, comisia de negociere, formată din administratorul public Ioana Marcu, arhitectul şef Mădălina Zăgărin, directorul executiv Violeta Iarca, consilierul Marian Bădescu şi consilierul juridic Alexandra Carmen Ioniţă, nu şi-a însuşit suma de 3.150.000 lei, rămânând să şi-o asume Legislativul municipal. Lucru care s-a întâmplat la şedinţa Consiliului Local din 20 octombrie, cu 18 voturi pentru, Ionel State neparticipând la vot dată fiind calitatea sa de angajat al Edilului.

Gheorghe Văsâi a lăsat 285.985,56 lei din preţul rezultat din evaluarea comandată de firma sa. Primăria, care şi-a acoperit doar suma rezultată din evaluarea proprie, va trebui să găsească în buget şi diferenţa de 492.742,40 lei, luată, probabil, de la parcurile care au beneficiat în 2022 de o prevedere de 4,5 milioane de lei, fără să fie nevoie de aceşti bani în cursul anului. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!