37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Caravana de Ştiinţe a ajuns pentru prima dată în Câmpulung, la Colegiul „Dinicu Golescu”

Caravana de Ştiinţe este o iniţiativă a Romanian Science Festival, primul festival de științe din România. Festivalul a avut scopul, pe de o parte, de a construi o legătură între diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România, și, pe de altă parte, să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, formând parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ preuniversitar și universitar.

  • Matematica, Robotica, Biologia, Chimia și Fizica, ştiinţele prezentate în cadrul festivalului

La acest eveniment au participat mentorii RSF (Romanian Science Festival), care și-au propus să prezinte diferite științe în fața elevilor. Mentorii care au luat parte în cadrul acestui eveniment au adus pentru prezentare științe precum: Matematica, Robotica, Biologia, Chimia și Fizica. Aceste științe au fost aduse în fața elevilor a douăsprezece școli din zona Muscel.

Elevii au avut ocazia să cunoască mentorii, să adreseze întrebări și să exerseze orice curiozitate la Târgul de Experimente, desfășurat împreună cu profesorii coordonatori și voluntari pasionați de științe.

  • Despre Romanian Science Festival din Câmpulung

Romanian Science Festival are ca scop crearea unei punți între diaspora academică și mediul educațional din România și urmărește să motiveze elevii să înțeleagă științele într-un mod interactiv și practic. Pentru susținerea acestui eveniment la Câmpulung, RSF fost găzduit de către Primăria Municipiului Câmpulung, Fundația „Acasă în Muscel” și Colegiul Național „Dinicu Golescu”.

  • Care au fost mentorii din cadrul RSF (Romanian Science Festival)

Festivalul Caravana de Științe s-a desfășurat în cadrul Colegiului Național „Dinicu Golescu”, unde mentorii RSF au susținut câte o mică prezentare despre activitatea fiecăruia și ce fel de știință studiază aceștia. Primul mentor prezent în cadrul festivalului a fost Corina Miloșoiu, fost elev al Colegiului Național „Dinicu Golescu”. Ea a participat în calitate de mentor și organizator al Primei Caravane Romanian Science Festival din Câmpulung.

Mentorul pentru chimie s-a numit Teodor, care a ales această știință deoarece l-a pasionat studierea de materiale și nano-materiale pentru energie. Acesta a menționat că: „În momentul de față, în toată lumea, sunt mari probleme pe partea de poluare, de energie și mi s-a părut o idee bună să-mi îndrept atenția spre partea aceasta”.

Cristina Gheorghe, mentor în ingineria sistemelor automate, este studentă la Facultatea de Automatică și Calculatoare, la Universitatea Politehnică București. Aceasta studiază ingineria sistemelor automate. „Practic, mă uit la un lucru, mă gândesc cum poate să fie mai eficient, cum poate să îmbunătățească viața un anumit element de tehnologie.”, spunea Cristina Gheorghe.

Catinca Ciuculete, student în anul IV la Medicină, în Irlanda de Nord, mentor în medicină, a explicat că: „Medicina este mult mai mult decât corpul uman, este despre comunicare, despre interacțiunea cu pacienții și despre dorința de a face bine”.

Alex Chiriac, student în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, București, Secția de Calculatoare, Tehnologie a Informației, dorește să se specializeze în Securitate Cibernetică. Acesta a menționat că vrea să arate unde este o problemă cu un sistem informatic, pentru a o rezolva.

Raluca Miron, studentă la Facultatea de Fizică de la Măgurele, îşi continuă masterul în Fizica Atomului, Particule elementare, Astrofizică și Aplicații. „Eu am ales fizica, deoarece este un domeniu vast și interesant, care mereu se schimbă și mereu ne invită să fim curioși.”, spunea Raluca.

Sebastian Dumitru este mentor în fizică, a studiat această știință la Cambridge și, pentru acesta, fizica, pe lângă faptul că a răspuns la multe întrebări, i-a deschis foarte multe oportunități.

Teodora Simion, studentă la Matematică la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, se axează pe Machine Learning. „Prin statistică, algoritmi, probabilități, reușim să prezicem comportamentul oamenilor, ce le va plăcea și ce nu, dacă un mail este spam sau nu, dacă cineva o să comită o fraudă și multe alte domenii în care Machine Learning-ul este folosit.”, spunea aceasta.

 Dan este mentorul care se axează pe tehnologii financiare, iar compania sa, printre altele, se ocupă cu transmiterea de date, pentru a afla la ce valoare se pot cumpăra diverse acțiuni de la companii.

Emil, student la Bristol, Marea Britanie, este mentor pentru tehnologii financiare și oferă investitorilor o parte din instrumentele necesare pentru a stabili dacă ei ar fi bine să cumpere sau să vândă acea acțiune.

Andreea este studentă la Universitatea din Olanda, în domeniul biotehnologiei. Acest domeniu este partea științei ce s-a dezvoltat destul de recent și reprezintă soluția unor probleme globale precum Încălzirea globală sau Tratamente pentru boli. Aceasta dorește să facă posibilă tratarea bolilor cu impact global precum cancerul și diabetul, prin studierea bacteriilor.

Eliza, absolvent de matematică, organizator al festivalului, lucrează în domeniul inteligenței artificiale. Aceasta a oferit un exemplu al unei mașini, care se folosește de inteligența artificială, pentru a se conduce singură, iar în următorii 10 ani, ea speră ca oamenii să se simtă confortabili la volanul unor astfel de mașini.

Sandor Kruk este astronom, cercetător în Astrofizică, și se ocupă cu identificarea asteroizilor, cu determinarea traiectoriilor acestora și cu aflarea pozițiilor exacte ale acestora la un moment dat, în timp.

Pentru finalul prezentării, Corina Miloșoiu a explicat că poluarea se poate produce și prin utilizarea oricărui dispozitiv electric, iar din acest motiv, lucrează la Microsoft pentru reducerea poluării IT, prin aplicații pe care le dezvoltă pentru a determina cât poluează un sistem IT din diverse arii.

  • Andrei Grecu, consilierul Primarului Câmpulung, a luat cuvântul în numele administrației

Andrei Grecu s-a alăturat lângă echipa mentorilor pe care i-a felicitat și a declarat că: „Am rămas profund impresionat și trebuie să vă mulțumesc pentru că ați ales Câmpulungul. Aveți în fața voastră o comoară de la care puteți învăța. Vreau să vă urez „Bun venit!” în Câmpulung și vă mulțumesc, în numele administrației, dar și în numele unui proaspăt absolvent !”.

După încheierea festivității de prezentare a mentorilor care fac parte din Romanian Science Festival, elevii au fost invitați să viziteze Târgul de Experimente, organizat împreună cu profesori coordonatori și pasionați de știință, în cadrul Colegiului Național „Dinicu Golescu”.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!