Fenomenul câinilor comunitari este scăpat de sub control, lucru pe care mai au să-l recunoască public şi autorităţile locale. Sunt animale peste tot, de la marginea cartierelor, până în „buricul târgului”, în jurul Primăriei şi pe bulevard. Scăpasem, într-o vreme, de maidanezi, însă, în ultimii ani, pe fondul epuizării locurilor în adăpostul de pe drumul spre Godeni, imaginile din trecut au revenit în actualitate. Şi chestiunea cu adăpostul amenajat în mandatul de primar al lui Liviu Ţâroiu, fără a fi realizarea Primăriei, ci a unei fundaţii din Germania, este o nebuloasă. Şi înainte de a începe construcţia adăpostului, şi în timpul lucrărilor, Liviu Ţâroiu repeta insistent că va avea o capacitate de 1.500 de locuri. Părea o amenajare suficientă ca să preia maidanezi şi de la comune, asta pentru că municipiul se lăuda cu scăderea populaţiei canine prin exportul în străinătate. Liviu Ţâroiu spunea că, în momentul în care a venit la Primărie, evidenţa indica un număr de 1.100 de câini fără stăpân, pe care a reuşit să-l diminueze la 700, în momentul demarării construcţiei.
- Adăpostul cu care se fălea Ţâroiu că va caza 1.500 de câini este subdimensionat la 400 de locuri
Dacă adăpostul avea capacitatea cu care se fălea fostul primar, n-ar fi trebuit să vedem, în prezent, puzderia de câini care hălăduiesc prin toate cartierele. Sunt înţesate şi Gruiul, şi Vişoiul, şi centrul, fiind de pomină imaginea cu maidanezii tolăniţi prin şantierul lui Răuţoiu. Sunt, câteodată, mai mulţi maidanezi decât muncitori pe şantier.
Când Elena Lasconi a mers în Grui, ca să le vorbească oamenilor despre unul dintre proiectele cu iz social ale Primăriei, cetăţenii au întrebat-o: „Chiar nu putem să mai adunăm din câini?” Justificată întrebarea, pentru că te trec toate căldurile în momentul în care vezi că te adulmecă un câine de talie mare, probabil, de foame. În special, sacoşele trecătorilor sunt o atracţie pentru câinii comunitari, care se apropie, fiind obişnuiţi să li se arunce ceva, pentru ca omul să-şi poată continua drumul. Ce le-a răspuns primăriţa gruienilor care au chestionat-o pe subiectul deranjant? „Nu prea mai avem unde să-i ducem. Noi avem o colaborare cu un ONG, nu ne ocupăm noi. Au capacitatea de 400 de câini şi sunt 800.”, este informaţia descurajantă primită de oameni de la şefa Executivului.
Iată, aşadar, cât de „generos” este adăpostul nemţoaicelor colaboratoare ale lui Ţâroiu, care au făcut un adăpost pe sfert din ceea ce trebuia. Capacitate de 400 de locuri, iar Ţâroiu vorbea de 1.500.
De aceea îi vedem pe străzi. Autorităţile n-au unde să-i ducă, iar lumea nu înţelege importanţa castrării animalelor din bătătură, ca să nu se mai ajungă în situaţia aruncării puilor. Facebook este inundat de imagini cu căţeluşi de care stăpânii se debarasează te miri pe unde, iar găsitorii le postează în speranţa că se va arăta cineva cu milă dispus să-i adopte. Numai particularii deţinători de curţi sunt varianta ridicării puilor de pe stradă, întrucât adăpostul este supraaglomerat.
În spatele blocurilor D23, D24 şi D25, de pe strada Alexandru cel Bun, nu erau câini. Până de curând. De când cu mutarea agitaţiei pe malul râului, după deschiderea mall-ului, au apărut nişte maidanezi mari cât viţeii, îmbuibaţi, care descurajează intenţia proprietarului de apartament în blocurile precizate de a ajunge la maşină sau de a duce gunoiul la ghenă. Dimineaţa devreme, te trezeşti în hărmălaia câinească produsă de o haită agresivă, ai cărei componenţi se încaieră între ei. În această dimineaţă, am numărat cinci patrupede, toate de talie mare. Gândiţi-vă că, în curând, lângă mall va fi dat în folosinţă parcul cel nou, iar la doi paşi este teritoriul unor maidanezi care sperie şi un adult, darămite un copil.
Ce se face bun şi s-au făcut lucruri bune în această zonă, prin demolarea centralei termice şi a scheletului fostului depozit de cărbune, este urmat de un rău: permanentizarea prezenţei haitelor de care se plâng oamenii în multe locuri din cartier. „E.M.”