18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Arhitectul Petre Filatu: „Pardon de bulevard… Ceea ce s-a făcut acum este cea mai mare realizare în acest oraş”

Referitor la speţa „Bulevardului Pardon”, la oprirea lucrărilor şi mutarea „acţiunii” pe rolul Tribunalului Argeş, am primit pe e-mail-ul redacţiei o scrisoare deschisă din partea reputatului arhitect Petre Filatu, a cărui experienţă în domeniu nu poate fi pusă la îndoială. Cunoştinţele şi portofoliul pe care îl are, la nivel central, îl îndreptăţesc să emită păreri despre investiţiile municipalităţii, aşa cum este cea oprită în prezent din raţiuni politice. Arhitectul Filatu consideră că reabilitarea zonei dintre Bisericile „Sfântul Nicolae” şi Catolică este cea mai mare realizare în acest oraş, lucru pe care îl spune din punctul de vedere al profesiei pe care o exercită de peste 50 de ani: aceea de arhitect.

„Pardon de bulevard…
Cred că mai demult trebuia să scriu aceste rânduri, dar văzând inerta şi apatia generală, voi încerca să-mi fac datoria faţă de oraşul meu natal.
În urmă cu trei ani, la o discuţie informativă a Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” cu fostul primar, fără a fi deloc contra propunerii de reabilitare a bulevardului numit tradiţional „Pardon” am arătat că există priorităţi urgente şi, după rezolvarea lor, putem trece la reabilitarea zonei respective.
A trecut timpul, ce s-a întâmplat este, după părerea mea, executat ireproşabil – datorită distanţei în timp s-a renunţat la unele exagerări – şi acum redau o imagine apropiată frumoaselor cărţi poştale de odinioară.
Ca să nu ne dezicem de tradiţie, dacă nu l-am lăsat pe Carol I să-şi facă reşedinţa în zona noastră, nu era să nu asistăm şi acum la opinii divergente-exagerate.
Nu comentez mulţimea de articole de lege şi de paragrafe care incriminează lucrarea deja făcută, să fim bine înţeleşi. În 51 de ani de executat profesia am văzut şi bune, şi derapaje deranjante, dar un lucru este clar:
Cei care vor să facă sau să producă ceva
Trebuie să ceară aprobarea de la
Cei de nu fac şi nu produc nimic.
În concluzie, nu contest obiecţiile legale făcute de domnul prefect, dar luate fiecare în parte se pot atenua sau, uneori, chiar deroga, etc.
Voi exemplifica cu două situaţii:
1.Înainte de lucrări, pentru porţiunea dintre Biserica Catolică şi Biserica „Sfântul Nicolae”, din cauza parcărilor, drumul era la fel, pe un singur fir pe ambele sensuri. Ba, mai mult, o maşină care ieşea din parcare mă obliga să opresc şi, după mine, se făcea buluc.
2.A imaginat cineva parcajul pe două laturi de la Policlinică până la Colegiul „Dinicu Golescu”, ce pericol enorm prezentau sutele de rezervoare de benzină unul lângă altul?
Situaţia existentă atunci avea aviz de la Pompieri?
Acum, că am scos maşinile, se cere acest aviz!
Pot continua cu multe exemple, dar mă opresc.
Domnilor concetăţeni, ceea ce s-a făcut acum este cea mai mare realizare în acest oraş de când am venit pe lume şi trebuie înţeleasă!
Cu derogări, cu bunăvoinţă şi având permanent în vedere principalul, cu efortul fără discuţie, trebuie terminat ceea ce s-a întâmplat, mai ales că nu mai este mult.
În toată ţara au loc acţiuni de refacere a identităţii oraşelor. Mă refer la Oradea, Alba Iulia, Cluj etc. şi prima capitală a ţării are centrul mai ceva ca după război. Este prima dată când se face efectiv ceva.
Desigur, acesta este un început, mai sunt multe ce vor decurge de aici. Să avem tăria şi curajul să mergem mai departe!
Cu stimă, Petre Filatu, arhitect”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!