23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

În urmă cu 58 de ani, boxul muscelean înregistra prima mare performanţă: locul 2 la „Cupa Eliberării”!

În luna august, secţia de judo a CS Muscel Câmpulung a sărbătorit o jumătate de secol de existenţă. Tot în această lună, în urmă cu 58 de ani, echipa de box a clubului muscelean (UMM Câmpulung se numea atunci) s-a clasat pe locul 2 la competiţia naţională „Cupa Eliberării”, o performanţă remarcabilă pentru acele vremuri, după ce a fost învinsă în finală, cu ajutorul arbitrilor după cum spun anumite surse, de selecţionata Capitalei.

Steaua norocoasă – Cristian Panaitescu, un grec venit în România
Steaua norocoasă a boxului muscelean a fost Cristian Panaitescu, un grec venit în România pe când avea patru ani. Familia acestuia s-a stabilit, iniţial, la Slatina. Anii au trecut şi, în adolescenţă, Cristian Panaitescu a fost mai întâi băiat de prăvălie, pentru ca, într-un final, să ajungă instructor sportiv. Din această postură un timp s-a ocupat cu organizarea de excursii pentru tineri, excursii care începeau pe Olt, ajungeau la Dunăre şi se încheiau la Marea Neagră. Cu boxul a făcut cunoştinţă graţie fratelui său mai mare, Toma, care l-a dus la Bucureşti, unde avea să urce prima dată în ring. L-au îndrumat antrenorii Ion Popa şi Zigato Panaitescu, cei care l-au asistat la colţ, atât la meciurile de amatori, cât şi la cele profesioniste. La numai 27 de ani îl găsim pe Cristian Panaitescu la Şcoala Sportivă pentru Elevi din Câmpulung, condusă atunci de Emil Drăganu. Amintim că preşedintele de atunci al C.O.E.F.S., Gheorghe Creţu, e „vinovat” de a ducerea sa de la Slatina la Câmpulung. Încă de la debut avea să cunoască un alt om care a făcut istorie în urbea musceleană. Este vorba despre Victor Naghi, directorul uzinei ARO. Cu sprijinul acestuia, Cristian Panaitescu, în baza unei selecţii minuţioase, a reuşit să înfiinţeze şi o secţie de box pentru seniori, care a funcţionat pe lângă uzină. La mai puţin de un an de la venirea sa, în 1956, Cristian Panaitescu scoate primul campion naţional de juniori, Dinu Longhin. Au urmat alţi campioni de juniori: Gheorghe Ciurea, Gheorghe Badiu, I. Marin, I. Marcu, I. Manole, A. Simion şi lista poate continua.

Echipa musceleană, susţinută în finală de Victor Naghi şi un grup de muncitori de la ARO
Cu timpul, boxerii au căpătat experienţă, s-au maturizat şi au format o echipă competitivă. La startul competiţiei „Cupa Eliberării” s-au aliniat cele mai puternice cluburi de box din ţară care au fost împărţite în două serii, iar ocupantele primului loc au disputat finala. Boxerii musceleni au reprezentat regiunea Argeş, iar din seria lor au mai făcut parte regiunile Bucureşti, Dobrogea, Banat şi Braşov.
Argeşul s-a clasat pe primul loc în această serie şi a întâlnit în finală, pe 21 august 1966, în Bucureşti, câştigătoarea celeilalte serii, selecţionata de elită a Capitalei, care avea în componenţa ei şase campioni naţionali de seniori. De menţionat faptul că verdictul din această finală a fost dat numai de arbitri bucureşteni. Selecţionata Capitalei s-a impus atunci cu scorul de 21-19. Antrenorul Panaitescu a trimis atunci în ring numai sportivi din Câmpulung: Virgil Popa – 51 kg; Aurel Simion – 54 kg; Gheorghe Badiu – 57 kg; Ilie Vişinescu – 60 kg; Gheorghe Manea – 63,5 kg; Gheorghe Ciurea – 67 kg; Gheorghe Maidan – 71 kg; Gheorghe Preda – 75 kg şi Ion Ivan – + 81 kg. „La gala finală am avut susţinători de la Câmpulung. Directorul de la ARO, Victor Naghi, şi un grup de muncitori, veniţi cu un autobuz, au ţinut să fie prezenţi la una dintre cele mai frumoase realizări ale sportului muscelean. Este incredibil, dar adevărat, cum un singur antrenor şi o echipă fără rezerve au reuşit să obţină aceste rezultate de prestigiu. Cu această ocazie, cei care mai supravieţuiesc din această echipă aducem un omagiu antrenorului Cristian Panaitescu şi colegilor care ne-au părăsit. Iubitorii sportului cu mănuşi din Câmpulung trebuie să ştie că Gheorghe Badiu, Ilie Vişinescu şi Ion Ivan erau militari la Clubul Steaua şi au obţinut aprobarea de a boxa pentru clubul care i-a format.”, îşi aminteşte fostul boxer şi antrenor AIBA, Gheorghe Maidan, cel care ne-a pus la dispoziţie informaţiile care au stat la baza acestui material. Fostul elev al maestrului emerit Cristian Panaitescu, Gheorghe Maidan a devenit arbitru de box după ce a terminat cu activitatea competiţională. În 1990 a fost primul arbitru din Argeş care a obţinut ecusonul AIBA. Din 2007 Gheorghe Maidan a trecut la profesionişti unde a arbitrat până în anul 2019. N. MANOLE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!